detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
17.01.2023 16:00
Кількість піару у блоках «Ради» в ефірі «Єдиних новин» зросла вдвічі, — моніторинг
Кількість піару у блоках «Ради» в ефірі «Єдиних новин» зросла вдвічі, — моніторинг
Найбільше у марафоні піарять Офіс президента, Зеленського й Тимошенка.

У жовтні – грудні 2022 загальна кількість піару (переважно політичного) суттєво зросла порівняно з першим півріччям роботи марафону. Лідером з виробництва піарних матеріалів, як і раніше, залишається канал «Рада». 

Середня кількість піару у блоках цього мовника, контрольованого Офісом президента, зросла більш як удвічі: було 1,05 проявів на годину, стало 2,22. В ефірних блоках «Ради» сконцентрована половина піару в марафоні загалом. Про це йдеться у підсумках четвертого кварталу 2022 року.

Загальна кількість піару в марафоні зросла з 0,43 проява на ефірну годину до 0,67. Піару побільшало в ефірних блоках ICTV/СТБ (було 0,32 прояви на годину, стало 0,53) та телеканалу «Інтер» (було 0,21, стало 0,45). У блоках «1+1» і Суспільного відчутних змін не відбулося, а команда новоствореного каналу «Ми — Україна» продукує навіть менше піару, ніж тоді, коли вона працювала під брендом «Україна» (було 0,77, стало 0,55). 

У блоках Суспільного автор Ігор Куляс протягом четвертого кварталу зафіксував лише один прояв піару. І той розцінив «більше схожим на випадковість чи помилку редакції, ніж на свідомий намір».  

«Паркетні» матеріали – найчастіша форма подачі піару в ефірі «Єдиних новин». На другому місці – цитування дописів політиків у соцмережах, на третьому – згадки у сюжетах. Натомість Ігор Куляс констатує, що кількість невиправданих контекстом згадок партійної/фракційної приналежності різко зменшилася: з 59 випадків, зафіксованих протягом першого півріччя, до дев’яти у другому півріччі.

У рейтингу тих, кого найбільше піарять в ефірі «Єдиних новин», на першому місці – Офіс президента України. Втім, Ігор Куляс розцінює це як «певну формальність». «Просто щоразу, коли в піарному матеріалі виникають в позитивному контексті його діячі, то й сама назва «Офіс президента» автоматично звучить у позитивному контексті», – пояснює медіаексперт. Крім цього, протягом четвертого кварталу 2022-го моніторинг зафіксував зниження «ролі партій» та підвищення «ролі особистостей». Володимир Зеленський, Кирило Тимошенко, Андрій Єрмак, Михайло Подоляк, Олена Зеленська – такий вигляд має п’ятірка персон, щодо яких вийшло найбільше піарних матеріалів у четвертому кварталі 2022-го. 

Докладніше про те, як і кого піарять канали-виробники загальнонаціонального марафону, а також що в цьому плані змінилося із попереднім періодом моніторингу, читайте у повному тексті підсумків.

Фото: телеканал «Рада» фейсбук   

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY