detector.media
Отар Довженко
«Детектор медіа»
17.01.2023 08:00
Моніторинг: У телемарафоні «Єдині новини» різко побільшало порушень стандартів, найбільше — у блоках ICTV/СТБ
Моніторинг: У телемарафоні «Єдині новини» різко побільшало порушень стандартів, найбільше — у блоках ICTV/СТБ
Найменше порушень стандартів (але все одно забагато) — у блоках Суспільного.

У жовтні—грудні 2022 року порушень стандартів журналістики та грубих помилок в ефірі спільного телемарафону «Єдині новини» різко побільшало. За три місяці зафіксовано вдвічі більше випадків серйозних порушень, ніж за попередні пів року. Про це йдеться у підсумках четвертого кварталу 2022 року.

За три місяці автор моніторингу Ігор Куляс проаналізував тринадцять діб ефіру спільного телемарафону — по одній добі за тиждень — і виявив 7895 грубих порушень стандартів. «Телемарафон, який презентується своїми творцями як нібито якісне інформування, як “інформаційний фронт” тощо, насправді робить катастрофічний продукт з точки зору професійної якості. Для порівняння за перші пів року роботи марафону я зафіксував 3582 грубих порушень стандартів. За останні три місяці — понад вдвічі більшу кількість! Тобто професійна якість ефірного продукту телемарафону різко знизилася. Моє враження: учасники марафону “розслабилися” і повернулися до своїх рутинних «шкідливих звичок» з відносно мирних часів», — пише Ігор Куляс.

Найбільша кількість порушень зафіксована у блоках групи каналів ICTV/СТБ, далі «Інтер» і «1+1». Найменше порушень (майже в п’ять разів менше, ніж у ICTV/СТБ) у блоках Суспільного, однак Ігор Куляс вважає, що для суспільного мовника, який зобов’язаний працювати за стандартами, це все одно неприйнятно велика кількість. У порівнянні з першим півріччям роботи марафону всі його виробники («Ми — Україна» тут можна умовно порівняти з каналом «Україна», який працював до липня 2022 року) в останньому кварталі 2022 року демонстрували нижчий рівень дотримання стандартів.

Загалом протягом ефірної години марафону в середньому трапляється 25 порушень стандартів. Для ICTV/СТБ цей показник — майже 40, для Суспільного — 9,4 рази на годину.

«За загальними показниками по каналах найгіршою є ситуація з дотриманням двох ключових стандартів: відокремлення фактів від думок (середній показник по марафону — щогодини цей стандарт порушується більше 13 разів) і достовірності (щогодини порушується в середньому 7,5 рази)», — йдеться в матеріалі. Докладніше про дотримання стандартів у блоках шести телеканалів, які виробляють спільний телемарафон, читайте у повному тексті підсумків.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY