detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
15.01.2023 10:00
Кадрові зміни на медіаринку 2022 року
Кадрові зміни на медіаринку 2022 року
Закриття «України», запуск нових проєктів, зміна топменеджменту StarLight Media і скандал у «Довженко-Центрі».

Традиційно в кінці року «Детектор медіа» підбиває підсумки найпомітніших кадрових змін у сфері медіа. У 2022 році ситуація була особливою: по-перше, кадрових змін через війну, масову міграцію та еміграцію, мобілізацію, а також великі зміни на ринку було дуже багато. По-друге, далеко не про всі ми дізналися: компанії часто вирішували не повідомляти про кадрові зміни, а медійники — про зміни у своїй кар’єрі, адже вважали це недоречним на тлі трагічних подій у країні. Тож картина в цьому матеріалі навряд чи повна, проте ми зафіксували, принаймні, велику частину помітних кадрових змін.

Всі підсумкові матеріали про те, яким був для медіаринку 2022 рік, шукайте за тегом підсумки року 2022. 

Закриття медіагрупи «Україна». 11 липня бізнесмен Рінат Ахметов оголосив про наміри його інвестиційної компанії System Capital Management «вийти з медійного бізнесу», а вже 21 липня Нацрада анулювала ліцензії 15 його компаніям. У  медіагрупі працювали чотири тисячі людей; вони отримали компенсацію та були звільнені не одномоментно, а поступово до кінця літа.

Частина команди «України», що працювала в інформаційному продакшні «Новинна група Україна», вирішила працювати разом на новоствореному каналі «Ми — Україна» на чолі з колишнім керівником Юрієм Сугаком. До проєкту долучились і стали його номінальними співвласниками Олег Панюта, Людмила Добровольська, Олена Цинтила, Ігор Пупков, Володимир Коваленко і Вталій Тарасов. Також у команді «Ми — Україна» працюють Микита Міхальов, Марина Кухар, Олена Чабак, Максим Сікора, Ольга Грицик, Марія Скиба, Віра Свердлик, Вікторія Малосвітна, Костянтин Лінчевський та Богдан Машай. Зi своїми командами долучились  Дмитро Самолюк, Володимир Коваленко, Дмитро Литвиненко, Сергiй Скрипченко, Михайло Єрошенко, Олександр Пономарьов, Анна Васильчук та інші — загалом близько двох сотень колишніх працівників «України».

Колишній директор каналів «Футбол-1,2,3» Олександр Денисов отримав сім ютуб-каналів футбольної тематики, що належали медіагрупі, з усім архівом. Його новий канал називається «Футбол Time»; для нього Денисов купив у Setanta Sports права на хайлайти матчів Української прем’єр-ліги за 200 тисяч гривень на рік.

Ростислав Буняк, колишній керівник департаменту діджитал-напрямку «Новинної Групи Україна», отримав ютуб-канал «України 24» і права на архівний контент каналу; він запустив ютуб-проєкт «Фабрика новин».

Низка колишніх менеджерів медіагрупи «Україна» знайшли роботу в інших медіахолдингах. Директор департаменту дистрибуції платних каналів і медіаплатформ «України» Олександр Ремезовський тепер займатиметься дистрибуцією каналів «1+1 медіа».  Директорка з корпоративних комунікацій Олена Шрамко стала PR-директоркою компанії Ріната Ахметова «Укртелеком». PR-директорка «України» Марія Пінчук працює у Мультимедійній платформі іномовлення України.

StarLightMedia. У другому півріччі медіагрупу залишили кілька топменеджерів. Заміну їм StarLightMedia не шукала зовні, а вирішила реструктурувати внутрішні процеси і призначити на нові посади своїх співробітників. Восени  компанію залишили керівник Starlight PayTV Микола Фаєнгольд і директорка департаменту з монетизації контенту та продажу прав Наталія Геровська. Після цього Starlight Media виокремила в окремі підрозділи діджитал та Pay TV. Керівниками та операційними директорами напрямків призначені внутрішні кандидати  Світлана Могилевська та Віталій Сперкач. Наталію Геровську змінила Ася Батаєва-Докаленко, яка стала виконувачкою обов’язків директорки департаменту з монетизації контенту Starlight Media. 

В кінці року медіагрупу залишив керівник Starlight Production Володимир Локотко, який був членом правління. У групі він працював із  2012 року, коли став генеральним директором Нового каналу, а виробництво Starlight Media  очолив у 2018 році. На посаді його замінив головний операційний директор Starlight Media Віталій Гусєв; він опікуватиметься розвитком виробництва медіагрупи  вдосконаленням партнерства з телеканалами та зовнішніми замовниками в Україні і за кордоном. 

Суспільне. Рік кадрових змін розпочався для Суспільного зі звільнення члена правління, відповідального за платформу телебачення, Ярослава Лодигіна через скандал навколо національного відбору на «Євробачення-2022».

У квітні  завершився контракт у керівника напряму дослідження суспільства Національної суспільної телерадіокомпанії України Ореста Білоскурського.

Ціла хвиля звільнень спіткала компанію восени. На початку вересня звільнилася генпродюсерка цифрових платформ Суспільного Маргарита Єрмак. Її на цій посаді згодом змінила Вікторія Мурована, керівниця редакції дитячого та підліткового мовлення цифрових платформ Суспільного. Також у вересні пішла  після п’яти років роботи у компанії ведуча і журналістка Дарія Гірна.

За рік відбулось багато змін у керівництві  регіональних філій. У вересні звільнилась менеджерка Чернівецької філії Суспільного Ольга Гришин-Грищук. У грудні Суспільне залишив Олександр Марченко  тимчасово виконувач обов’язків продюсера каналу «Суспільне Донбас». Цей канал у листопаді змінив формат і назву і став «Суспільне. Новини». Звільнилися тимчасова виконувачка обов'язків продюсера Запорізької філії Суспільного Наталія Андреєва та тимчасова виконувачка обов'язків продюсера Херсонської філії Еріка Авдєєва. Ще шість продюсерів філії звільняються через завершення контрактів з компанією. Ці зміни пов’язані з тим, що  у компанії впроваджують нову концепцію регіонального мовлення, яка не передбачає посад продюсерів філій.

У червні Олександра Чернова очолила департамент цифрового контенту та соцмереж Суспільного, а у липні Михайло Кольцов, медійний аналітик, консультант Світового банку у сфері кібербезпеки й аналізу даних,  став головним аналітиком цифрових платформ Суспільного. У жовтні до команди творчого обʼєднання суспільно-політичного мовлення приєдналися сценаристка Сніжана Кутракова та режисер Володимир Бакум.

У грудні на Суспільне прийшов колишній керівник нішевих телеканалів групи «Інтер» Костянтин Стрюков, який став генеральним продюсером суспільно важливого контенту та спеціальних проєктів. А журналістка й колишня народна депутатка Ольга Червакова очолила новий Департамент взаємодії з органами державної влади.

Інше. Однією з найпопулярніших новин року на «Детекторі медіа» стало звільнення з з каналу «24» телеведучої Дарії Кудімової. Ще одна зміна у медіагрупі  — це призначення головною редакторкою сайту каналу «24» Анастасії Зазуляк.

На початку минулого року ще до повномасштабної війни Film.ua залишив керівник відділу Distribution Ігор Сторчак. Його змінив на цій посаді Євген Драчов. Згодом змінилось керівництво і у нішевих каналів групи: замість Наталії Якимович новим директором став Дмитро Дідик.

Цього року кадрові зміни спіткали і «Громадське телебачення».  Керівниця організації Юлія Федів  пішла з посади у червні, а у серпні  новою директоркою стала Альона Невмержицька.

У квітні  пішов з «РБК-Україна» головний редактор Сергій Щербина; видання очолив   Ростислав Шаправський. З «Бізнес.Цензор.НЕТ»  навесні звільнився головний редактор Сергій Головньов, його змінив Юрій Віннічук. Нового головреда отримав і «Український тиждень», у травні видання очолив Максим Віхров. А головною редакторкою онлайн-медіа «Свідомі» стала Юлія Бондар.

Залишила свою посаду заступниця головного редактора газети «День» Ганна Шеремет. Це сталось після того, як вихід призупинила  газета «День», і залишився тільки сайт.

Редакторка спецпроєктів Марія Ксьондзик  пішла з Liga.net, а її замінили Лера Давидова та Руслан Кириченко. Катерина Аврамчук стала керівницею  проєкту «Абук». До речі одним з найгучніших звільнень у видавницій сфері стала історія у Yakaboo. Гендиректор онлайн-книгарні Іван Богдан звільнився через невдалий жарт про жінок під час дискусії «Українська книга: після війни, геть від Москви». 

Ще одна гучна історія стосувалась призначень у Довженко-Центрі. 17 листопада виконувачка обов'язків директора «Довженко-Центру» Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади, яку вона обіймала 15 днів. У Держагентстві з питань кіно повідомили, що Каждан пояснює своє рішення булінгом, приниженням честі та гідності, а також погрозами. Раніше, 8 листопада, колектив Довженко-Центру не допустив Каждан до виконання обовʼязків. Ще 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». 17 листопада Держкіно призначило тимчасовим керівником  «Довженко-Центру»  Андрія Алфьорова, режисера і куратора, який співпрацював із центром.

Оновлення спіткали й апарат Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Наприкінці лютого його очолив Євген Перелигін, який раніше був керівником Офісу Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, а до цього — послом України в Італії. А звільнилась з Нацради керівниця юридичного управління Ганна Литвищенко.

Фото: Max Sat/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY