detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
14.01.2023 11:40
«КримSOS»: Окупанти порушили норми міжнародного права щодо кримського політв'язня Рустема Османова
«КримSOS»: Окупанти порушили норми міжнародного права щодо кримського політв'язня Рустема Османова
15 квітня 2022 року дванадцять озброєних російських окупантів викрали Рустема Османова з його дому в Каланчаці на Херсонщині. Його затримання має ознаки насильницького зникнення, констатують експерти.

Російські окупанти порушили низку норм міжнародного права щодо кримського татарина з Херсонщини Рустема Османова. Про це розповів аналітик «КримSOS» Євген Ярошенко. 

«Кейс Рустема Османова, якого засудили на 6 років за нібито участь у батальйоні Челебіджихана, є ілюстрацією безпрецедентної кількості злочинів окупантів. Його затримання має ознаки насильницького зникнення», — розповів аналітик.

15 квітня 2022 року дванадцять озброєних російських окупантів викрали Рустема Османова з його дому в Каланчаці на Херсонщині. Росіяни били чоловіка, катували його електричним струмом та примушували дати неправидиві свідчення.

Окупаційний «Білогірський районний суд» засудив Османова до 6 років позбавлення волі за нібито причетність до кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана. Зараз чоловік перебуває в колонії міста Ульяновськ у Росії. 

12 січня Кримська правозахисна група на своєму сайті з посиланням на дружину Рустема повідомила, що керівництво колонії примушує Рустема взяти російське громадянство та вербує до участі у війні проти України. 

«Нав’язування Рустему Османову громадянства РФ порушує фундаментальні права людини. Більше того, вербування до участі у війні проти України є воєнним злочином», — зазначив Євген Ярошенко.

Нагадаємо, раніше в Об'єднанні родичів політв'язнів Кремля розповіли про те, що співробітники російської колонії погрожують політв'язню Володимиру Якименку відправити його воювати проти України.

Фото: Кримська правозахисна група

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY