detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
14.01.2023 10:00
Дошка ганьби. Медіа, які публікують астрологів
Дошка ганьби. Медіа, які публікують астрологів
Які знаки зодіаку проміняли журналістські стандарти на обман читачів та додаткові перегляди.

Новий рік — час гороскопів. Попри те, що екстрасенси весь час припускаються помилок біблійного масштабу: ніхто не передбачив такі дрібниці, як пандемія чи найбільша війна в Європі за 80 років. Астрологи та їхні прогнози далі з’являються у стрічках і випусках новин. 

Причина, з одного боку, проста — бажання здобути більше переглядів. Та, з іншого боку, вона суперечить базовим стандартам журналістики — точності, повноти, балансу, відокремлення фактів від думок. Аби повідомити читачам правду, журналісти мусять перевіряти інформацію у трьох чи хоча б двох різних джерелах, працювати з документами, проводити розслідування, дізнаватися думки експертів. Тим часом у новинах про мольфарів інформація береться так: «Палить трави та розрізає дим ножем». Це цитата прогнозу «Фактів ICTV» на 2022 рік. І його точність відповідна: «На повномасштабну війну у Кремлі не наважаться [...] Енергетичної кризи [...] в країні не станеться. А економіка почне набирати обертів». 

«Детектор медіа» вже писав про шкоду хіромантів під час війни. Незалежна медійна рада опублікувала висновок, що прогнози тарологів порушують журналістські стандарти і закон. Але протягом усього 2022 року та особливо напередодні Нового року медіа продовжували консультуватися у чарівних куль. Тож ми вирішили зібрати їх у список, щоби Гоґвартсу було легше розсилати свої листи, а вам — уникати цих шарлатанів.

До списку ввійшли лише медіа, які публікували екстрасенсів у 2022 році та пізніше. Тому, наприклад, «професійні астрологи» «Дзеркала тижня» з рекомендацією прийняти душ у нього поки що не потрапили. 

New Voice (до ініціації «Новое время»)

За пошуковим запитом «гороскоп» сайт NV видає понад 1300 результатів. Хоча насправді самими лише нудними сузір’ями видання із «Білого списку» найякісніших українських медіа на обмежується. Тут вдаються до всіх шкіл магії: «Яким буде 2023 рік за нумерологією», «Таролог розповів про майбутні обстріли столиці», «Екстрасенс прогнозує громадянську війну в Росії».

Також NV не соромиться жодного з джерел трафіку темних сил, навіть найбільш ницих. Читачів залякують: «Сухопутне вторгнення та ядерний удар. Таролог передбачив, чи буде повторний напад на Київ та область». При цьому текст починається виправданням: «Ця публікація підготовлена в розважальних цілях». Журналісти спекулюють надіями: «Коли помре Путін. Прогноз екстрасенса, окультиста та мольфара». Нав’язують саморуйнівні забобони: «Чорний Місяць Ліліт у Леві. На кого найбільше вплине і як уникнути катастрофи». 

Тут навіть є класичні заголовки, які не варто публікувати під час повномасштабної війни: «Хто зі знаків Зодіаку ризикує втратити кохання у січні». Та жалюгідні воєнні прогнози: «Можу описати лише картину найближчих трьох днів. Найбільш захищеним є захід України». 

NV надає свій «Новий голос» духам із самісінького дна. 

УНІАН

Титульний спонсор та головний інформаційний партнер українських екстрасенсів. Лише за перші десять днів 2023 року УНІАН випустив майже 100 матеріалів у рубриці «Астрологія»

Із такою кількістю прогнозів їх навіть не обов’язково відкривати, щоб помітити ідіотизм та суперечливість. 9 січня із різницею в годину йдуть публікації: «"Біла" смуга в житті почалася у цих знаків Зодіаку» та «Ядерна війна і "другий Чорнобиль": відомий астролог озвучила новий прогноз».

Спеціальні відьми УНІАН продовжують уже рік вгадувати дату закінчення війни: «Перемога повинна бути в теплу пору року, це 100%».

Вчасно розшифровувати пророцтва: «Ванга називала 2022 рік роком страшних змін у світі. Тепер, коли цей рік закінчився, всі зрозуміли слова провісниці».

Пропагувати критичне мислення: «Покладіть з вечора на підвіконня свій щасливий амулет - на нього обов'язково повинне падати світло Місяця. Залиште амулет на ніч — заряджатися енергією світила».

Скоювати державну зраду: «Астролог розкрила всі таємниці та секрети головного розвідника Буданова».

І навіть давати косметичні поради: «Щоб стрижка була гарною і не зашкодила волоссю, її варто планувати з урахуванням фази Місяця». 

УНІАН регулярно виступає головним героєм наших матеріалів про екстрасенсів. Але, здається, стає тільки гірше. 

 

 

ТСН 

ТСН та «УНІАН» належать до одного ковена «1+1 media» і загалом поділяють підходи до відьомства. Різниця хіба в тому, що розділ «Астрологія» на сайті ТСН (у кожного поважного видання має бути такий розділ) складається здебільшого з гороскопів та таро.

На 2023 рік ТСН випустив одразу три гороскопи, ймовірно, аби вичерпати всі самоочевидні та банальні прогнози. Тут «астропсихологиня» розповідає, що в новому році будуть позитивні та негативні емоції. Тут рік кролика обіцяє розпад романтичних союзів та утворення нових. Цей матеріал стверджує, що «наступного року агресія Росії проти України поступово зійде нанівець. Можливо, вона триватиме…» 

Хоча насправді «Гороскоп новорічної ночі: що чекає на Україну прийдешнього року» цікавий ще й з інших причин. У цій публікації ТСН якось між іншим згадує, що Путін, «як відомо», використовує чорну магію. Та розповідає прекрасну історію: «Хірон — астероїд із групи Кентаврів. Він був відкритий у 70-х роках минулого століття, відповідає за двоїстість, парадоксальність, перехід — або переведення — до іншого світу». По-перше, сподіваємося, що в контексті «переведення до іншого світу» автори не переплутала міфічного кентавра Хірона та перевізника душ Харона. По-друге, це дивовижно, як сучасні астрономи здогадалися дати астероїду назву, яка так добре відповідає його магічним характеристикам. 

Крім гороскопів, на сайті ТСН є також, наприклад, прекрасні поради, що варто викинути з дому. Виявляється, одяг із дірками, сміття в кишенях та поламана техніка має погану енергетику. І саме це причина їх позбутися. Також варто викинути засушені квіти, бо вони «приносять некротичну енергетику в'янення». Якщо ж ці квіти мають для вас емоційну цінність і ви їх викидати не хочете, то не переживайте: «Такі речі не несуть негативної енергетики». 

Короче кажучи, залиште, що треба. Та викиньте із вжитку зайве. Наприклад, сайт ТСН.

«Українські новини» + «Подробности»

Ще одна гільдія магів — Inter Media Group — надає слово вищим силам на двох майданчиках: сайті «Українські новини» та сайті «Подробиць». Обидва мають теми «Астрологія» та випускають там десь по одному матеріалу на день.

Точність прогнозів на сайті «Подробности» зрозуміла з заголовка: «Астролог назвала нову дату закінчення війни в Україні». В іншому матеріалі журналісти радять читачам щасливі числа та сторони світу (якраз ті, де в нас тривають бойові дії) на 2023 рік. І, звісно, перераховують речі, які не варто робити у ніч із 6 та 7 січня. Наприклад, будь ласка, не починайте посеред ночі будівництво. Та не плануйте на юліанське Різдво типові для Різдва речі: подорожі, великі покупки, прибирання. Якщо ж ви народилися у 33% місяців року, вітаємо: ви один із «головних невдах» за гороскопом у 2023-му. 

«Українські новини» радують щоденними заголовками з вокзальної преси: «На Тельців чекають щасливі новини, а у Риб буде романтичний день». А також, із посиланням на узагальнених астрологів, закликають «правильно» інтерпретувати віщі сни. На Новий рік «Українські новини» пропонують спіритичні поради для прикраси дому. Знаєте, як зазвичай усе потрібно стилізувати під колір тварини, але цього року це «чорний кролик» і ніхто не хоче чорного Нового року? «Цього разу треба діяти на противагу тварині», — зручно вирішили астрологи. Контекст повномасштабної війни у своїх видіннях «Українські новини», як і інші колеги, ігнорують: «Астрологи розповіли, які знаки зодіаку розпрощаються із чорною смугою наприкінці 2022 року». 

Насправді саме Inter Media Group найкраще доводить, що астрологи не можуть передбачити майбутнє. Інакше власники медіа перекинулися б на бік України значно раніше. 

 

Факти ICTV

Ще одне медіа, де «Астрологія» є прямо в меню сайту. Хоча «Фактам» варто віддати належне за іронію, один із їхніх магічних прогнозів називається буквально: «Не станьте жертвою обману: гороскоп на 9 січня». 

Крім романтичних та бізнесових передбачень, «Факти» пропонують воєнної екстрасенсорики. Наприклад, помічений плашкою «ексклюзив» бойовий прогноз таро на 2023 рік, де прямо та однозначно написано: «Зараз ситуація перебуває у стані невизначеності. Путін боїться знову зазнати фіаско, тому змінює плани». Нагадайте, будь ласка, як працюють передбачення майбутнього: чарівники бачать, що станеться, чи що відбувається зараз? В інших подібних матеріалах ICTV робить нашу роботу: переказує прогнози перуанських шаманів на мир та одразу уточнює, що у 2022 році вони помилялися. 

Радують «Факти» і побутовими порадами, наприклад, щодо дати для весілля у 2023 році. Журналісти стверджують, що правильний день треба обирати, адже «космос, Місяць та Сонце завжди впливають на життя людей і все живе». Потім в описі буквально першого місяця року змінюють мотивацію: треба уникати церковних свят, бо так радили «пращури». У червні критеріями стають теплі дні та гарні краєвиди. А закінчується все це фразою: «На Різдвяний піст можна все. Цей період — час можливостей». 

Авторка матеріалу «Чому не можна піднімати гроші з землі» вказує на сайті «Фактів», що закінчила факультет журналістики Національного авіаційного університету. Можливо, за публікацію цих цитат у неї варто забрати диплом: «Гроші — найважливіший егрегор», «Підключитися до грошового каналу», «Знімаєш з себе негатив та скидаєш цей негатив через систему пентаклі», «Біси будуть поступово поїдати вас». 

Краще б вони вже нарешті з’їли «Факти Life»

 

«Укрінформ»

Державне медіа та ще один сайт із «Білого списку» найкращих в Україні публікував щось під назвою «Астровісник» до 26 лютого 2022 року. 

Якщо вам цікаво, то ось прогноз на 24 лютого, опублікований за дві години після (!) початку повномасштабної війни: «Нейтральний та відносно пасивний день. Не варто конфліктувати й тиснути на когось. Найкраще не починати нічого нового». 

На щастя, на «Укрінформі» з тих пір складно знайти якусь хіромантію. Але це все ж  можливо. У квітні на сайті вийшов текст такого собі Володимира Ільченка — по суті, самореклама автора. Як і кожен поважний екстрасенс, спочатку він виправдовується. Мовляв, звісно ж, передбачав повномасштабну війну, просто «тоді не хотілося вірити. Тому мої формулювання розмиті й неоднозначні». Далі «Укрінформ» надає майданчик для того, щоб Сонце називали «планетою» та розповідали читачам оце: «транзитний Сатурн утворює квадрат до Плутона в натальній карті України». Закінчується все прогнозом на 2022 рік: «До осені війна має відійти в минуле». От блін, мабуть, знову не хотілося вірити і тому вийшли неоднозначні формулювання. 

 

Новий канал

Новий канал щодня та щотижня радує читачів новими гороскопами. Наприклад, у цьому прогнозі астрологиня передбачає, що в Різдвяну ніч українці захочуть побути з рідними і хтось навіть «об’єднається після довгої розлуки». Неймовірно, але це справдилося!

Також Новий щомісяця публікує якийсь «Місячний календар», де є сприятливі дні для подорожей, важливих справ і навіть стрижки. На 2023 рік сайт випустив гадання для України на основі трьох карт таро. У матеріалі немає посилань на конкретних екстрасенсів чи взагалі автора, але написано все від першої особи: «Після запиту про долю України у 2022 році нам випало три карти». Будемо думати, що це витягував особисто Віктор Пінчук і він оптиміст. Адже кожна карта трактована в тексті не просто позитивно, а якось так: «Усі вороги будуть подолані, всі наміри здійсняться, ніщо не завадить нашому шляху до успіху»

Також Новий канал опублікував любовний гороскоп на 2023 рік. Ось він для Володимира Путіна (7 жовтня, Терези): «Розмови на підвищених тонах, докори і пасивна агресія підуть із вашого життя, щоб надати місце повазі до себе, любові і щастю. Не шкодуйте про свої імпульсивні рішення». 

 

 

СТБ

Головний рекламний партнер і популяризатор екстрасенсів в Україні — телеканал СТБ — очікувано сторониться критичного мислення і в себе на сайті. Кожного місяця тут публікують три гороскопи: звичайний, фінансовий та любовний. Також СТБ опублікував прогноз на 2023 рік, для якого не постарався навіть заглянути в новини:  «Можемо сподіватися на добрий і спокійний рік». 

Воєнні прогнози місцевих екстрасенсів не завжди настільки оптимістичні. Наприклад, переможниця одразу двох сезонів (а це законно?) розповідає: «Раніше я казала, що день літнього сонцестояння проявить майбутнє України, але я не побачила добра… Розклад був кривавий і не добрий… А тепер я чекатиму 1 листопада». Виявляється, можна просто ігнорувати погані розклади та чекати, коли буде хороший.

Крім цього, на СТБ приділяють чимало уваги побутовим проблемам. Наприклад, ще один двократний переможець «Битви екстрасенсів» (виявляється, це попсове звання) може обрати для вас вазон. У цьому тексті є речення: «алое допоможе розвинути надзвичайні здібності», тож тепер ми, ймовірно, знаємо секрет зірок СТБ. 

В іншому тексті за гороскопом допомагають обрати професію. Ось рекомендація для Володимира Путіна: «Їхньою найбільшою перевагою є прагнення до справедливості, миру і гармонії [...] блискучими бізнесменами їм зазвичай заважає стати вельми скромний інтерес до грошей і відсутність ділової хватки». 

На сайті навіть є текст, де екстрасенс радить страви на Різдво. Не те, щоби одна школа магії чимось якісно відрізнялася від іншої. Але що мав зробити з глядачами СТБ, щоби начебто православні віруючі слухали порад екстрасенса? 

 

 

24 канал

Рубрика «Гороскоп» на 24 каналі виглядає наче археологічна знахідка зі стереотипного жіночого журналу нульових. Мало того, що на сайті публікують по кілька «прогнозів» щодня, тут ще й випускають клікбейтні матеріали про знаки зодіаку. 

Наприклад, найбільш чесні знаки, до переліку яких входить Юлія Тимошенко (Стрілець). Здебільшого такі тексти банальні й розповідають читачам про найбільш успішних/багатих/везучих/романтичних та якихось інших натур, серед яких хочеться обов’язково знайти себе й подумати «ну, точно, я риба, бог сексу». Принаймні декілька матеріалів 24 каналу абсурдні вже на рівні ідеї: «Астролог назвав 3 знаки зодіаку, які взимку імовірно отримають поповнення в сім'ї».

Окремо варто згадати, що 24 канал — поки що єдине медіа в нашому списку, яке публікує окремі гороскопи для чоловіків: «Біль у ногах, розтягнення зв’язок, проблеми в суглобах? Якщо це турбувало тебе раніше — цього тижня не буде». А ви точно лікар?

 

Фокус

Що ви очікуєте знайти у рубриці «Стиль життя»? Очевидно, що ворожіння на Святий вечір, ворожіння на Новий рік та ворожіння на Андрія. Тексти, де людям у XXI сторіччі абсолютно серйозно переказують оце: «Потрібно до столової ложки води додати дрібку солі та випити це перед сном. Лягаючи спати, скажіть: "Мій суджений, мій ряжений, принеси мені води". Той, хто присниться, буде вашим чоловіком». 

Також «Фокус» практично кожного дня (доля робить перерви на вихідні) публікує гороскоп. Його зміст завжди самоочевидний: похід у спа покращить настрій, не вся інформація буде корисною, у першу чергу робіть важливіші справи. 

Крім цього, на «Фокусі» інколи зустрічаються тексти на кшталт «Який колір гаманця притягує гроші — астрологи розкрили секрет». Секрет, виявляється, у тому, що всі кольори гаманця притягують якийсь вид удачі. Ще більше удачі притягують магічні талісмани в гаманцях. І зовсім круто, коли ваш гаманець «візуально та функціонально вам подобається». За кого «Фокус» тримає своїх читачів?

 

 

«РБК-Україна»

РБК публікує тексти за тегом «гороскоп» практично кожного дня та здебільшого обманює увагу читачів двома стандартними темами: кому пощастить і хто розбагатіє. При цьому журналісти не поважають аудиторію достатньо, щоби принаймні узгоджувати прогнози між собою. У матеріалах про три знаки, які чекає щастя, та три знаки, від яких відвернеться удача, два знаки однакові. 

До речі, про повагу до читачів — текст про найсильніші дати 2023 року. У ньому Плутон називають планетою. А ще він криво написаний (перекладений?): «Енергетика буде наповнена тілом, любов'ю та спокоєм».

З унікального РБК пропонує матеріал «Гороскоп друїдів 2023: яке ви дерево». Володимир Путін, наприклад, горобина й ось його прогноз: «Зовні вона ніжна, легка і чарівна. Але насправді стресостійкість, мужність - це величезний потенціал. Ви навіть не уявляєте собі, скільки самовладання і сили волі стоїть за її вічною життєрадісною усмішкою і оптимістичною поведінкою [...] Це дуже чутливі, порядні, люблячі, чесні люди»

 

Gazeta.ua

За запитом «гороскоп» на сайті Gazeta.ua можна знайти понад 2200 записів. Зазвичай тут публікують по одному астропсихозу на день із примітивним заголовком на кшталт «Астрологиня приголомшила прогнозом». 

Чим астрологині дійсно приголомшують на Gazeta.ua — це суперечностями навіть не в межах сайту чи тексту. А буквально сусідніх речень: «Поповнюйте заощадження, купіть омріяну дорогу річ». Чи ще така порада: «Стежте за тим, що їсте, — говорить астрологиня. — Організм підказуватиме, чого йому бракує. Куштуйте те, чого хочеться». 

Також у гороскопах «Газети» помітне місце посідає тема запліднення, в сенсі, коли ним краще займатися. І довгі переліки речей, яких не варто робити цього дня: «У жодному разі не можна їхати далеко від дому, змінювати напрям роботи, зважуватися на татуювання та видалення родимок, купувати смартфони й позичати гроші». 

До того, як приймати медичні та кар’єрні поради, почитайте прогноз цієї самої «астрологині» на цьому самому сайті на 2022 рік: «Агресія сусіда не переросте в повномасштабне протистояння», «Європа та Америка все рідше звертатимуть увагу на нас», «Оживе ринок нерухомості. Українці почнуть купувати квартири».

 

 

«Главред»

На цьому сайті не лише більше 3700 пошукових результатів за запитом «гороскоп». «Главред» — єдиний сайт у нашому списку, де окрема астрологічна рубрика додатково поділена на підрубрики за знаками зодіаку! Дійсно, навіщо вам читати про цих плебеїв овенів, коли ви гордий телець? 

Місцеві «журналісти» публікують одразу по  кілька чарівних матеріалів на день і реально дивують різномаїттям трешових форматів. Крім стандартних нудних гороскопів, тут періодично виходять матеріали на тему «Що не можна робити»: «Чому 12 січня не можна чіпати сіль», «Чому не можна нікому чіпати ґудзики 10 січня», «Чому 9 січня не можна нікому чіпати ножі і ходити босоніж». Якщо вам, як і мені цікаві пояснення, то ось повна відповідь з одного з матеріалів: «Можна біду накликати». Дякую, тепер ясно.

Звісно ж, на «Главреді» зустрічаються і спекуляції на страхах читачів. Наприклад, текст про «аркан смерті» для Києва, де якийсь чоловік каже, що колись можуть бути обстріли, а можуть і не бути, можливо, по Києву, можливо по області, імовірно, по критичній інфраструктурі. Знизу «Главред» додає, що матеріал має ознайомлювальний характер, його не слід сприймати як вказівку до дії і взагалі «прогнози та гороскопи не завжди збуваються, а збіги можуть бути випадковими». У такому разі навіщо сайт публікує цю туфту?

Навіщо залякує глядачів у межах одного тижня: «Найстрашніший день року: прикмети на 11 січня» та «Найчорніший день року: прикмети на 4 січня»? Навіщо публікує автоматичний переклад того, що й у оригіналі звучить дивно: «Жарков, грунтуючись на своїх мудрованих підрахунках, стверджує, що події у війні йдуть по тимчасовій лінії, не дуже вдалою для України». 

Ставлення «Главреда» до перекладу чудово демонструє його ставлення до читачів. Просто відкрийте матеріал про силу чоловічих імен: «Тут можна зрозуміти по їх масляному погляду і подернутим пристрастю зіницям», «Костянтин. Кістки загалом досить милі майже завжди».

Також на цьому сайті можна знайти прогноз Ванги, що у 2023 році сонячна буря змінить орбіту Землі. І відчайдушну спробу одного екстрасенса вийти з френдзони: «"Варто придивитися до одиноких друзів": любовний гороскоп від Влада Росса».

 

 

Obozrevatel

У рубриці «Астрологія» Obozrevatel може публікувати по шість текстів на день. Сайт просто видає відразу кілька гороскопів на день/місяць/рік, за ведичними/китайськими/астрологічними/нумерологічними чи ще якимись системами від різних людей. 

Більшість матеріалів Obozrevatel виглядають так, наче автори задали нейронній мережі слово «щастя» і пішли пити каву: «Трьом знакам зодіаку щаститиме в усьому взимку»,  «Справжні щасливчики! Які знаки зодіаку стануть улюбленцями долі», «Яким знакам зодіаку пощастить у коханні, а яким на роботі», «Що потрібно зробити кожному знаку зодіаку у 2023 році, щоб стати щасливішим». Інколи нейронка перемикається на «успіх»: «На три знаки зодіаку чекає великий успіх», «На п’ять знаків чекає величезний успіх». І, звісно, є спільний варіант: «Які знаки зодіака будуть щасливі і на диво успішні».

В інший час Obozrevatel вдається до прогнозів. Найточніші з них збуваються у минулому часі, як, наприклад, передбачення Нострадамуса: «Ймовірно, великою столицею, про яку говорив Нострадамус, був Київ. Провидець писав, що місто опиниться в облозі, а навколо нього буде багато тіл загиблих людей». Ви знаєте, що під це визначення, на жаль, можна підставити якесь місто на планеті щороку?

Свій рівень освіти (чи хоча б користування ґуґлом) всілякі астрологи традиційно ілюструють також, коли говорять про реальну астрономію: «Комети з'являються рідко, але задають події на найближчі 30-40 років». У цьому тексті автор проводить паралелі між такими рідкісними кометами та особливими явищами на нашій планеті. Але, от зараза, лише в січні 2023 року з Землі можна буде спостерігати майже тридцять комет. 

Про поради та прикмети від Obozrevatel згадаємо коротко: «Не варто ходити на довгі дистанції, сила природи не дасть дійти до кінцевої мети». Адже справжня зірка сайту  — це рубрика забобонів. Сайт регулярно випускає начебто пояснення неправдивих забобонів: «Чому не можна стригти волосся самому собі: суть забобону і психологічний аспект», «Чому не можна виносити сміття ввечері: забобони і сучасні пояснення», «Чому не можна дивитися в розбите дзеркало», «Чому не можна мити посуд у гостях». 

Але насправді ці тексти нічого не пояснюють. Деякі з них роблять жалюгідні спроби, мовляв, сміття не варто виносити ввечері, бо «температура знижується, тому є ризик того, що, легко одягнувшись, ви захворієте». Інші поєднують грішне з праведним у сусідніх (!) реченнях: «Усі ці забобони не мають наукового підтвердження. На думку езотериків, дивитись у розбите дзеркало дійсно не можна — людина може розтратити енергію». А треті тупо нав’язують забобони без жодних спростувань взагалі: «Чому не можна мити підлогу після заходу сонця: пов’язують із нечистою силою». 

Усі ці тексти супроводжуються двома написами (на початку та наприкінці): «Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та Viber. Не ведіться на фейки!»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY