detector.media
Гала Скляревська
12.01.2023 19:18
Віталій Кропачов запускає всеукраїнський інформаційний канал
Віталій Кропачов запускає всеукраїнський інформаційний канал
Ukrainе World News стартує орієнтовно 22 січня. Його топменеджерка — колишня головна редакторка каналу NewsOne Ольга Гіржева.

В Україні запускають новий загальнонаціональний інформаційний канал Ukrainе World News. Старт запланований орієнтовно на 22 січня 2023 року. Інформацію джерел «Детектора медіа» підтвердив технічний директор майбутнього телеканалу Дмитро Скідан (у минулому — техдиректор каналу «112 Україна», який працював на цій посаді до закриття каналу у 2021 році). «Це залежатиме від багатьох факторів, але попередньо дата запуску — 22 січня», — сказав він.

Дмитро Скідан підтвердив, що власником та інвестором каналу є бізнесмен Віталій Кропачов. 2022 року він купив ліцензію на цифрове мовлення 4 каналу, а також компанію «Ера продакшн». Невдовзі після продажу ліцензії майно 4 каналу було заарештоване, а потім передане Держкіно, адже власник каналу Олексій Ковальов перейшов на бік Росії. Згодом Ковальова вбили.

Генеральною продюсеркою Ukrainе World News буде Ольга Гіржева. З 2018 року Ольга Гіржева була головною редакторкою телеканалу NewsOne (зокрема й тоді, коли канал купив соратник Віктора Медведчука Тарас Козак), а до того дев’ять років працювала з Савіком Шустером. Вона також була шефредакторкою політичних токшоу «Інша Україна» і «Народ проти» на телеканалі ZIK. «Детектор медіа» сподівається отримати коментарі Ольги Гіржевої щодо Ukrainе World News.

Інформацію про причетність до проєкту колишнього керівника каналів Медведчука Єгора Бенкендорфа Дмитро Скідан заперечив: «Єгор Бенкендорф зараз не має стосунку. Якщо він у подальшому з’явиться, ми поінформуємо про це». Раніше Нестор Шуфрич, який формально володів компанією «Медіахолдинг Новини», розповів «Детектору медіа», що справами каналів Медведчука до їхнього остаточного закриття у березні 2022 року опікувався Єгор Бенкендорф.

Також Дмитро Скідан заперечив, що до майбутнього каналу матимуть стосунок стартменеджер багатьох інформаційних каналів України Олексій Семенов і колишній генпродюсер «112 Україна» Сергій Логунов.

Інших членів команди Дмитро Скідан називати не став. «Основна команда вже є — близько ста людей, — сказав він. — У команді будуть працювати вихідці з каналу 112, які працювали там за його кращих часів. Ніхто не буде сперечатися, що цей канал із моменту свого запуску до його продажу Медведчуку, тобто до 2017 року, був каналом, який заклав основи сучасного новинного формату в Україні. Логічно, що ми хочемо запросити спеціалістів із цього каналу».

На уточнювальне запитання, хто вестиме ефіри, Дмитро Скідан не відповів. Джерело «Детектора медіа», близьке до проєкту, стверджує, що на Ukrainian World News не працюватимуть ведучі каналів Медведчука, й керівництво проєкту прагне максимально дистанціюватись від підсанкційних проросійських каналів.

Зі слів Дмитра Скідана випливає, що канал не планує транслювати спільний телемарафон «Єдині новини». «Ми будемо робити те саме, але без участі у спільному марафоні», — сказав він. Відсутність намірів транслювати спільний марафон підтвердила і Ольга Гіржева, сказавши, що чекає остаточного рішення щодо цього (чийого, вона не уточнила).

Нагадаємо, рішення Ради національної безпеки і оборони «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану» від 18 березня постановило, що всі інформаційні телеканали, які мають загальноукраїнську ліцензію, повинні транслювати спільний телемарафон. Саме через невиконання цієї вимоги Прямому каналу, «Еспресо» і 5 каналу вимкнули цифровий ефір у мережі Т2.

Студія майбутнього каналу розташована в Києві біля станції метро «Нивки». За інформацією джерела «Детектора медіа», до розбудови каналу причетна компанія VisionHouse, яка раніше будувала «112», NewsOne, ZIK, Прямий канал, «Наш» та інші інформаційні канали. «Детектор медіа» звернувся по коментар до керівника VisionHouse Миколи Залужного, але поки що не отримав відповіді.

«VisionHouse допомагає нам, але велику частину роботи ми робимо самі, — розповів Дмитро Скідан. — Зараз стоїть завдання побудувати канал із мінімальним наповненням і з адекватним бюджетом. Тому зараз ми будуємо так». Він заперечив інформацію джерела «Детектора медіа,» що частина обладнання для нового проєкту в минулому належало каналам Медведчука. «Використовувати обладнання каналів Медведчука зараз немає ані технічної, ані юридичної можливості. Можу сказати, що це точно не відповідає дійсності», — сказав Дмитро Скідан. Нагадаємо, майно каналів UkrLive і Перший незалежний, за словами Нестора Шуфрича, у березні 2022 року конфіскувала Київська військова адміністрація.

«Детектор медіа» сподівається отримати коментарі Віталія Кропачова та докладніші коментарі Ольги Гіржевої.

Нагадаємо, Віталій Кропачов — власник газового, вугільного, машинобудівного та інших бізнесів — ще у 2019 році купив канал «Так TV» у співвласника «Коледжу преси та телебачення» Гліба Головченка. Цей канал має супутникову ліцензію, чинну з 2019 року, оформлену на компанію ТОВ «Так ТВ центр плюс». У цьому ж році Кропачов разом із Носиковим намагався (безуспішно) реанімувати канал ТВі разом із польськими партнерами Millstone and Co на чолі з топменеджером Варшавської фондової біржі Робертом Квятковським. 6 жовтня 2022 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію 4 каналу, яку купив Кропачов, із брендом «Так TV».

Фото: biz.nv.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY