detector.media
10.01.2023 21:30
ЗМІ: Володимир Зеленський позбавив громадянства Медведчука, Козака, Кузьміна та Деркача
ЗМІ: Володимир Зеленський позбавив громадянства Медведчука, Козака, Кузьміна та Деркача
Про це повідомило джерело в Офісі президента виданню LIGA.net.

Президент Володимир Зеленський позбавив громадянства народних депутатів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Андрія Деркача. Про це повідомило видання LIGA.net з посиланням на джерело в Офісі президента. 

За словами джерела, Володимир Зеленський вже підписав указ про припинення громадянства нардепів. 

Нагадаємо, до 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом. У день повномасштабного російського вторгнення він втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня президент України Володимир Зеленський повідомив, що СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

21 вересня вдалося повернути з російського полону 215 українських військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі», в обмін на підозрюваного в державній зраді Віктора Медведчука. У турецькому виданні Hurriyet повідомили, що запит на обмін нардепа спершу надійшов від Росії.

Раніше журналісти довели, що власник телеканалів «112», NewsOne і ZIK, народний депутат від партії «ОПЗЖ» Тарас Козак володів російською нафтовою компанією «Пурнєфть». Її продали «дочці» білоруської «Белоруснєфть», нафтовій компанії «Янгпур», і цю угоду обговорювали Путін і Лукашенко.

Тараса Козака оголошено у розшук.

Разом із Віктором Медведчуком він підозрюється у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму, який тимчасово окупувала Росія.  

27 жовтня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував нардепа-втікача Андрія Деркача за підозрою у державній зраді та незаконному збагаченні.

20 серпня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції проти нардепа Андрія Деркача. Також на нардепа наклали санкції Сполучені Штати. У березні 2021 року національна розвідка США заявила, що Росія під час президентських виборів 2020 року в Штатах організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

У червні 2022 року СБУ повідомила про викриття мережі агентів Головного управління Генштабу Росії, до якої входив народний депутат Андрій Деркач. У вересні 2022 року Деркача оголосили в розшук за підозрою у держзраді та незаконному збагаченні.

Офіс генпрокурора також повідомив про підозру у державній зраді народному депутату України Ренату Кузьміну (від колишнього «ОПЗЖ»). 

За інформацією слідства, з березня 2021 року і вже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Кузьмін озвучував у своїх виступах і поширював через соцмережі та на власному сайті російську пропаганду. 

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY