detector.media
10.01.2023 10:44
«Лють дозволяє мені дихати»: В Україні знімуть фільм про маріупольку, яка пережила облогу міста і втрату сина
«Лють дозволяє мені дихати»: В Україні знімуть фільм про маріупольку, яка пережила облогу міста і втрату сина
Стрічка описує відшукування людиною смислів після найбільших життєвих катастроф.

Об’єднання українських продюсерів (ОУП) знімає новий документальний фільм «Лють дозволяє мені дихати». Він побудований на історії Ксенії Каян, яка пережила облогу Маріуполя і втратила там сина. Стрічка описує почуття людини з посттравматичним синдромом, емоції, які допомагають їй триматися, та її боротьбу за майбутнє.

Ксенія Каян була однією з героїнь іншої стрічки ОУП «Маріуполь. Невтрачена надія», повідомляють у пресрелізі Об'єднання.

Вона працювала в міжнародній гуманітарній місії, що займалася розмінуванням сільськогосподарських угідь на Донбасі. У Росії ця організація визнана екстремістською, що створювало для Ксенії додаткові ризики під час повномасштабного вторгнення 2022 року. 

Ксенія провела у Маріуполі перший місяць вторгнення, коли російські загарбники знищували місто різними можливими способами. Ксенія ховалася від ракетних та авіаударів у підвалі філармонії багато днів разом із кількома сотнями цивільних. «Ми там були не людьми, ми там були… організми», – згадує вона цей стан.

Під час російської атаки на Маріуполь Ксенія Каян втратила сина Богдана. Після пережитого Ксенія не знала, як жити далі.

«На той момент у мене вже був намір у голові щось із собою вчинити… Але поки я тримаюсь якось за це життя. В мені зараз дуже велика ненависть і біль. І ця лють допомагає мені дихати.

Я розклала собі ймовірні варіанти розвитку подій. Перший варіант — збожеволіти, пускати слину й сидіти, хитаючись, у кутку. Другий варіант — довести себе до інфаркту. Третій варіант — вкоротити собі віку. І четвертий варіант. Пройти реабілітацію та спробувати повернутися до подоби, якоїсь подоби нормального життя. Я так сіла, розписала ці варіанти. І я зрозуміла, що перших три Богдан би не схвалив», — розповідає Ксенія у фільмі «Маріуполь. Невтрачена надія».

У новому фільмі розповідається історія Ксенії Каян «після Маріуполя», почуття людини з посттравматичним синдромом, смисли та емоції, які допомагають героїні триматися, її боротьба за майбутнє. Автори вважають, що «Лють дозволяє мені дихати» може надати сили багатьом у їхньому власному житті.

«Коли ми записували інтерв’ю для “Невтраченої надії”, то відразу зрозуміли, що історія Ксенії — більша, ніж те, що може вмістити фільм про вторгнення російських окупантів, — говорить Максим Литвинов, автор ідеї та режисер фільму. — Це фільм-портрет. Всередині героїні є внутрішній вогонь, який і роздмухує золу її горя, але і дає їй енергію боротьби за життя. Зараз українці борються з ворогом зовнішнім, але після перемоги для багатьох настане час боротьби з ворогом внутрішнім, з посттравматичним синдромом».

Наразі фільм перебуває на етапі монтажу і планується для глядацького релізу у лютому 2023-го. 

До знімальної групи також залучені шеф-редакторка Тала Пристаєцька, журналістка Наталія Кружиліна, оператор-постановник Юрій Сметанін. Продюсерами стрічки є Об’єднання Українських Продюсерів (ОУП) та Володимир Бородянський.

Раніше Об’єднання українських продюсерів анонсувало два нові документальні фільми — «Маріуполь. Окупація» та «Як вижити, коли тебе вбивають». 

Фото: ОУП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY