detector.media
Наталія Виговська
для «Детектора медіа»
08.01.2023 12:00
Вінницький канал «Віта» під час війни: довга рука невидимого Гройсмана
Вінницький канал «Віта» під час війни: довга рука невидимого Гройсмана
Усе хороше, що відбувається на Вінниччині, відбувається завдяки трьом людям. І глядачам щодня нагадують їхні імена.

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і покращити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Ми вже оглянули контент телеканалів «Погляд» (Буча, Київщина), CTV (Житомир), «КТМ» (Олександрія, Кіровоградщина), Korosten TV (Коростень, Житомирщина), «Крокус» (Біла Церква, Київщина), Like TV (Шепетівка, Хмельниччина), «ВІККА» і «Ільдана» (Черкаси). На черзі вінницький канал «Віта».

Комунальне підприємство «Інформаційне-телевізійне агентство ВІТА» на 100% належить Вінницькій міськраді. Зареєстровано комунальне підприємство у 2002 році, його директорка Ірина Форманюк керує підприємством із 2013 року. Телеканал відпрацьовує статус «комунального» в найгірших традиціях. Більше, ніж мера, тут є тільки незримого, але всюдисущого Володимира Борисовича Гройсмана, який рятує Україну від усього.

Ютуб-канал «ВІТА ТБ» створено 2010 року. Зараз у нього 33 тисячі підписників. Сюди викладають багато контенту: «Оперативні новини» (о 13:00 і 19:00), аналітику «Актуально тиждень», «Ранкове шоу Світанок», «Астропрогноз» й інші власні продукти.

Я подивилася «Оперативні новини» з 9 по 19 грудня і побачила багато кримінальних новин, мера і його команди, а ще більше — сюжетів про міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб, який очолює Гройсман. Крім цього, журналісти і журналістки знімали сюжети про  соціалку, зокрема медицину та освіту, про волонтерську допомогу, ялинкові базари і трохи про культуру. Про війну як таку в новинах не говорять. Радше про наслідки війни й допомогу Вінниці і від Вінниці. В цілому це новини героїчної роботи міської, обласної влади Вінниці (в особі мера й голови облради) і Гройсмана. Причому сам Гройсман жодного разу не з'явився в новинах. Але всі без винятку сюжети про гуманітарну допомогу не залишали сумнівів щодо того, хто тут найкращий благодійник.

От, наприклад, випуск програми «Оперативні новин» від 9 грудня починається із шестихвилинного сюжету про «відправку 20-тонника на Херсонщину». До слова, всі сюжети в новинах не мають авторів; хто їх готує, чиє відео чи фото використовують, також невідомо. Правда, в сюжетах  іноді кажуть, що відео взяті з архіву чи з ютуба. Це все. Тож на початку сюжету, який має класичні ознаки замовності, буквально одразу слово бере голова Вінницької облради В’ячеслав Соколовий: «Роботу гуманітарного штабу фактично організовує, очолює Володимир Борисович Гройсман. Він дуже добре знає всі регіони України, і відповідно спілкується  з багатьма людьми». Тому, власне, координатори й визначили, що допомога їде до Херсонської області. «А взагалі координація роботи на рівні Володимира Борисовича охоплює фактично всі області України», — каже голова облради. Пізніше аудиторія дізнається, що голова облради так часто фігурує в сюжетах про гуманітарну допомогу міжрегіонального штабу не тільки тому, що від обраний від політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», а ще й тому, що цей штаб він разом із мером Сергієм Моргуновим створив.

Але повернімося до цього сюжету. Журналістка описує те, що відбувається на екрані: «Продуктів більше, ніж може умістити автівка. А координатори гумштабу невпинно підвозять додаткові партії харчів». Також вона пояснює алгоритм роботи: «Тож координатори гумштабу, узгодивши всі стратегічні та логістичні питання, взялися оперативно завантажувати продукти до фури». На екрані показують спочатку процес «вирішення стратегічних і логістичних питань», а потім завантаження гуманітарки до вантажівки.

В сюжеті двічі з'являється секретар міськради, стільки ж — голова облради. Журналістка каже: «Ми маємо відео, під яку канонаду розвантажують продукти». Відео завершується групою товаришів, які доставили гуманітарний вантаж до Херсона і хором повідомили: «Ми добре попрацювали!»

Подібних сюжетів у новинах телеканалу багато. Іноді по два на випуск. Як, власне, в «Оперативних новинах» від 9 грудня. Кілька коротких сюжетів — і аудиторія знову зустрічається з представниками гумштабу. «Найнеобхідніше з перших днів життя. Волонтери міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу відвідали перинатальний центр обласної лікарні імені Пирогова», — каже журналістка. На екрані лікарня і вишикувані працівники перинатального центру. Коментар дає заступник голови облради, який, серед іншого, розповідає, що штаб створили у квітні, а «координатором його є Володимир Гройсман, міський голова Сергій Моргунов і голова обласної ради Вячеслав Соколовий». Кінець.

«Оперативні новини» від 12 грудня. Знову гумштаб передає допомогу для звільненої Балаклії. Коментує голова правління фонду «Подільська громада». Журналістка: «Підтримка та допомога тим, хто постраждав від російської агресії,найголовніше завдання міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу. Кожен, хто працює в цій команді, розуміє: лише згуртувавшись, можна перемогти ворога».

Ще в сюжеті є заступник міського голови, який поїхав у Балаклію з вантажем, і вінницький  депутат. Пізніше його титрують як координатора гуманітарного штабу. Тут і надалі повторюють, що Вінницька міськрада виділила на підтримку Балаклії 10 мільйонів гривень. А депутат-координатор на фоні гуманітарки нагадує: «Спільно з гуманітарним координаційним штабом, який був створений міським головою Сергієм Моргуновим, який був створений головою обласної ради Вячеславом Соколовим, а очолив цей штаб Володимир Борисович Гройсман, це не перший вантаж, який поїхав до Балаклії, і я в впевнений, не останній».

Через новину — знову сюжет майже на п'ять хвилин про регіональний координаційний штаб, який тепер рятує вінничан. Мова про вантаж із-за кордону. Журналістка починає: «Зустріли вантаж міський голова та представники міжрегіонального координаційного штабу». Мер коментує у стилі: «Хочу подякувати… З любов'ю ставляться… Вони нас підтримують у цій війні».

Журналістка: «Частина гуманітарної допомоги піде до матеріального резерву міста, який весь час поповнюється, адже вінницька громада постійно відправляє вантажі для потреб військових та громад, які потерпають від рашистських обстрілів. Усе це можливо завдяки команді міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, яка за 9 місяців налагодила співпрацю з 55 містами з 16 країн світу».

Фінал — коментар секретаря Вінницької міськради: «Наша команда працює і робить все для того, щоб люди відчули, що вони не сам на сам з проблемою»; а також розчуленого від дитячих листівок мера, який резюмує: «Саме дитячою мовою без лукавства висловлюється підтримка».

13 грудня. Другий сюжет випуску — знову про гумштаб. До Вінниці привезли генератори. Коментує директор департаменту міського господарства: «Не один вантаж прийшов у рамках роботи міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, який створений був Сергієм Моргуновим, Вячеславом Соколовим і очолюваний Володимиром Гройсманом. Працюємо надалі заради перемоги».

Журналістка: «Міський голова подякував за партнерство». На екрані — фото красивого мера і його цитата. Стандартне завершення сюжету: «Це вже не перший вантаж, який надійшов від міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу». Кількома сюжетами пізніше — знову сюжет про гуманітарну допомогу Балаклії з мером на екрані, який тисне на кнопку, і нагадуванням від журналістки, що Вінницька міська рада виділила на підтримку: «Міська рада наша долучилася до підтримки міста Балаклія» і передала 10 мільйонів гривень на підтримку міста.

«Оперативні новини» від 14 грудня. Перший сюжет — про підтримку реабілітаційного центру. Потужний генератор передали німці, звичайно, «за підтримки міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу». Перший коментар — голови Вінницької облради: все це «наближає до спільної перемоги». Коментар німця, який привіз генератор, включає ремарку про співпрацю з «обласною радою Вінниці і міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом».

15 грудня. Сюжет про волонтерок, чиї сини на фронті. Готують випічку. Це акція «Подаруй військовим смак домашнього тепла». Коментує ініціативу голова Гайсинської райради. Знову каже, що акцію започаткував гуманітарний штаб. Журналістка також наголошує, що відбувається все «за ініціативи межрегіонального координаційного гуманітарного штабу».

В сюжет включено й коментар координаторки міжрегіонального гумштабу: «З початку повномасштабного вторгнення Росії на всій території України нашим гуманітарним штабом на чолі з Володимиром Гройсманом, з підтримкою Вінницької облради  на чолі з  Вячеславом Соколовим, Вінницьким міським головою  Сергієм Моргуновим”» згуртували, зробили, передали багато тисяч тонн гуманітарної допомоги.

Перший сюжет «Оперативних новин» від 16 грудня. Сюжет про підприємця, який робить буржуйки для фронту. Але робить він їх у межах акції «Від дома до окопа», яка «започаткована міжрегіональним гуманітарним координаційним штабом». Коментує ініціативу бершадський міський голова — каже: «Дуже вдячні гуманітарному штабу!», а волонтери гуманітарного штабу кажуть, що працюють невтомно заради перемоги.

Буквально через сюжет — історія про молоду маму Валентину, яка «не відходить не на мить від свого синочка». У день виписки з перинатального центру отримує подарунок від гуманітарного штабу. Всі раді, загалом підготували 100 таких пакунків. Координатор штабу, між іншим, нагадує: «Це ще одна ініціатива, проєкт, який очолює Володимир Гройсман, був заснований Сергієм Моргуновим і Вячеславом Соколовим». Журналістка за кадром резюмує: «Координатори кажуть: щасливі матусі найвища оцінка їхньої роботи».

19 грудня знов сюжет про передачу гуманітарної допомоги з Вінниці до Балаклії. Серед іншого — нагадування від журналістки: «А вінницька міська рада виділила 10 мільйонів гривень на відновлення  Балаклії».

Якщо Володимир Гройсман присутній у сюжетах незримо, то його «партнерів» —  міського голову і голову облради, — в сюжетах просто забагато. Кожен випуск включає цих представників влади. Всі сюжети улесливі. В принципі, в новинах цього каналу й нема нічого, що можна назвати критикою. Хіба що кримінальні новини, в яких так чи інакше не схвалюють дії зловмисників. Все інше — паркетно-джинсові новини про керівників міста і області. При цьому керівника військової адміністрації Вінниці Сергія Борзова в новинах «Віти» я не бачила, і згадок про нього обмаль.

Ось мер Сергій Моргунов на святі святого Миколая для дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування прийшов «розділити радість свята з малечею». Журналістка каже: «Мер переконаний, діти повинні мати щасливе дитинство і рости в мирній країні». Далі цитата мера зі сцени: «Я дуже хочу, щоби діти в дорослому житті не відчували те, що відчувають дорослі зараз». Чому мера не цікавлять почуття тих дітей, до яких він звертається, зараз, під час війни, не відомо. Втім, наголошує авторка сюжету, «подарунки від Святого Миколая та міського голови Сергія Моргунова отримали  200 маленьких вінничан».

А тут Сергій Моргунов із міністром освіти Шкарлетом десь сидять і обговорюють успіхи в системі освіти. «Вінниччина демонструє високий рівень забезпечення сталості навчального процесу», — каже журналістка. Не пояснює, звідки тут Шкарлет. Це зрозуміло, тільки якщо ви бачили новини напередодні. Там є сюжет, де Шкарлет приїхав до Вінниці подивитися, як працюють дитсадки і школи, бо тут найвищий відсоток закладів з укриттям. «Перейняти управлінський досвід в освіті», «Тепло, затишно і яскраво», — це авторка сюжету описує той самий візит міністра до Вінниці. Шкарлет в ефірі хвалить Вінницю і владу: «Хочу подякувати голові військової адміністрації Сергію Борзову, міському голові Сергію Моргунову за організацію освітнього процесу». Всі щасливі.

«Вони ризикують своїм життям. Сьогодні професійне свято збройних сил України». Привітав їх і міський голова Вінниці. На екрані — фото мера Сергія Моргунова і його цитата. Власне, все. Це — початок випуску новин від 12 грудня.

Іноді мера в кадрі немає, але це нічого не змінює. «Ще один дитсадок. За кошти міської ради зробили капітальний ремонт», — каже журналістка на початку сюжету у випуску  від 9 грудня. Насправді це гроші платників податків, а не міськради. Але в новинах «Віти» акценти розставляють саме так.

14 грудня — вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній станції. Є коментарі ліквідаторів. Є й директорка департаменту соціальної політики, яка каже, що мер вирішив надати ліквідаторам продуктові набори, «які досить-таки важливі». До речі, в наступному сюжеті цього ж дня цю історію повторюють. На зустрічі з ліквідаторами, судячи з усього, в приміщенні обласної організації чорнобильців, у сюжет включено коментар заступниці начальниці відділу оргроботи департаменту соцполітики: «Міська рада дуже співпрацює з усіма організаціями, з чорнобильцями… Ми всіляко підтримуємо всі починання, які можливі».

В такому ж улесливому стилі представлений і голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколовий. Крім участі в сюжетах про гуманітарний штаб, він коментує навіть такі події, як відкриття «Садиби подільського чарівника». Говорить щось таке: «Ми повинні подякувати нашим ЗСУ, що дітки можуть святкувати».

Заради справедливості: в новинах були й сюжети, де мера, голови облради, Гройсмана або їхніх підлеглих не було. Наприклад, у кримінальних новинах, які є обов'язковою частиною випуску; в новинах про вакцини чи ризик раку грудей для жінок, акцію про здачу крові, ліричну поезію у виконанні вчителів чи про відкриття ялинкових базарів.

Гірше за благодійництво Гройсмана в ефірі були тільки випуски програми «Астроном», в якій ведуча Марія Левченко, протитрована як «лектор планетарію» і «астроном», розповідала про особливості кожного дня: «День, коли можуть наврочити, приворожити… На виході ми маємо перехреститися і сказати молитву. Повернувшись з роботи — прийняти душ або гарно помити руки і ноги в солоній воді, щоб змити негативну енергетику… В першій половині дня: в борг не даємо, в борг не беремо… Добре полікувати протилежний знак Стрільця, який відповідає за нашу печіночку… Сьогодні Клима холодного. Не треба скаржитися на холод, тоді буде подаровано здоров'я». Не так ми уявляли астрономію. І телебачення, зрештою, теж.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY