detector.media
06.01.2023 14:25
У Києві відкрили виставку до 85-річчя Василя Стуса (ФОТО)
У Києві відкрили виставку до 85-річчя Василя Стуса (ФОТО)
На виставці можна побачити особисті речі поета, зокрема його друкарську машинку, телефон та оригінали рукописів.

У Національному музеї літератури у Києві відкрили виставку «Василь Стус. Пам’ятаємо!» до 85-річчя від дня народження поета, повідомляє «Укрінформ».

На виставці представлені вірші Стуса та добірка праць про нього, особисті речі поета, зокрема краватка та закладка, шалик і шапка, які митець вдягав під час заслання на Колимі. У центрі виставкового простору стоїть письмовий стіл з автентичною друкарською машинкою, телефоном і рукописами поета.

«Окремим комплексом ми показали "Палімпсести" з рукописів Стуса. Останню таку бандероль з рукописами отримала Надія Світлична (шістдесятниця, — ДМ), які вона підготувала у збірку до друку в 1986 році», — розповіла завідувачка відділу науково-методичної роботи Музею літератури Галина Болотова.

Вона зауважила, що нині триває ренесанс Стуса, який почався з перепоховання поета у 1989 році, коли на його могилі ще до проголошення незалежності України замайоріли синьо-жовті прапори, а кількість людей, які проводжали митця, була зіставна лише з похороном Тараса Шевченка.

На відкритті виставки акторка Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса Галина Степанова продекламувала Стусові вірші, а також анонсувала бесіду з сином поета Дмитром, яка відбудеться в Музеї літератури 12 січня, у день арешту поета.

Нагадаємо, нещодавно на телеканалі «Суспільне Культура» розпочався другий сезон програми «Культові українці», одним із героїв якої буде Василь Стус. Щодня з понеділка по п’ятницю в етер виходять по дві передачі — о 21:00 та о 21:30.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY