detector.media
06.01.2023 12:57
ISW: Російські воєнні блогери невдоволені пропозицією Путіна щодо «різдвяного перемир'я»
ISW: Російські воєнні блогери невдоволені пропозицією Путіна щодо «різдвяного перемир'я»
Аналітики: Позиція блогерів підриває спроби Путіна представити Росію як сторону, яка прагне миру.

Російські воєнні блогери відреагували різким невдоволенням на пропозицію президента РФ Володимира Путіна щодо припинення вогню на Різдво. Така позиція підриває спроби Путіна представити Росію як сторону, яка прагне миру, а постійне заохочення екстремістських блогерів з боку Путіна демонструє, що він не збирається міняти свої цілі в Україні.

Про це йдеться у звіті Американського інституту вивчення війни (ISW).

Як повідомляють в ISW, декілька відомих воєнних блогерів підкреслили, що російські солдати взагалі не хочуть припинення вогню, і зауважили, що навряд чи ця ініціатива матиме успіх.

Інший воєнний блогер, який раніше перебував у російських підрозділах у Бахмуті та був присутній на церемонії анексії в Кремлі у вересні, використав відверто геноцидну, дегуманізаційну риторику у відповідь на ідею щодо припинення вогню та заявив, що російські солдати не хочуть компромісу: вони, мовляв, «хочуть убити всіх людей, одягнених у форму ворожої армії, незалежно від статі та обставин, які змусили недолюдину носити цю уніформу».

Аналітики вважають, що така риторика від воєнних блогерів, зазвичай прихильних до лінії Путіна щодо війни, заслуговує на особливу увагу. На думку експертів, така позиція підриває здатність Путіна представляти Росію як сторону, яка бажає вести перемовини. 

«Постійне спілкування Путіна зі спільнотою воєнних блогерів, особливо тих, хто часто відкрито закликає до геноциду, продовжує демонструвати той факт, що Путін не вирішив поступатися своїми цілями в Україні», – вважають аналітики.

На думку аналітиків, якщо Путін серйозно шукав би компроміси, прийняття яких Україна і Захід могли б всерйоз розглянути, він виставив би умови націоналістичним блогерам, щоб переконати їх озвучувати більш обмежені цілі в Україні.

«Доки Путін продовжує давати простір та преференції таким екстремістам, зрозуміло, що він не має наміру відмовлятися від своїх максималістських цілей», – резюмували аналітики.

ISW вважає також, що несподіване оголошення про «припинення вогню» на Різдво з боку Кремля, ймовірно, є інформаційною операцією з метою нашкодити репутації України, виставити її противницею мирного процесу, а саму Росію та Путіна показати захисниками традиційних православних цінностей на противагу «аморальним» та «сатанинським» Україні та її «західним наглядачам».

Нагадаємо, напередодні російський диктатор Волододимир Путін оголосив про «перемир’я» у війні проти України на Різдво за юліанським календарем. Відповідні «вказівки» про нібито припинення вогню він дав міністру оборони РФ Сергію Шойгу.

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк у твіттері вже заявив, що «тимчасове перемир'я» з Росією почнеться лише тоді, коли Росія покине окуповані нею території.

Президент США Джо Байден у відповідь на заяву Путіна зауважив, що той «був готовий бомбити лікарні, дитячі садки та церкви 25 грудня та на Новий рік», і висловив думку, що Росія «намагається перепочити».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін сподівається використати так зване різдвяне перемирʼя, щоб краще підготуватися до продовження війни.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY