detector.media
05.01.2023 09:04
Україна повернула акредитацію данській журналістці Матільде Кімер
Україна повернула акредитацію данській журналістці Матільде Кімер
Видання DR стверджує, що не отримало пояснення причин ні скасування акредитації журналістці, ані її поновлення.

Україна повернула акредитацію журналістці данської громадської телерадіокомпанії DR Матільде Кімер. Про це повідомили мовник DR та Європейська федерація журналістів (EFJ).

«Данська журналістка Матільде Кімер повернула собі акредитацію: вона знову може працювати в Україні. Міжнародний тиск спрацював!», – повідомили у EFJ.

«Акредитація Матільде Кімер для роботи журналістом в Україні знову активна, і тому вона може вільно працювати в Україні, як і могла до 22 серпня», – підтвердив цю інформацію голова відділу міжнародної журналістики DR Нільс Квале.

Видання повідомляє, що отримало повідомлення про поновлення акредитації електронною поштою, але воно не містить пояснень, чому Матільде Кімер тепер можна працювати в Україні.

«Ми не отримали жодних пояснень – так само, як не отримали пояснення, коли анулювали пресакредитацію», – сказав Квале.

За його словами, редакція DR із серпня наполегливо працювала над тим, щоб скасувати рішення СБУ. Зокрема, видання вело діалог із посольством України в Данії та мало тісний контакт із Міністерством закордонних справ Данії.

Глава данського МЗС Ларс Льокке Расмуссен повідомив, що провів кілька телефонних розмов із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, де на порядку денному стояло питання акредитації Матільде Кімер. Расмуссен запевнив, що Кулеба знав про ситуацію з Кімер.

«Я підкреслив, що в Данії є велика народна підтримка України, з якою потрібно бути обережним і не грати в азартні ігри. Підтримка ґрунтується, серед іншого, на тому факті, що Danmarks Radio та Матільде Кімер змогли докладно та належним чином повідомляти про війну», – каже міністр.

«Україна є країною у стані війни, але вона також є країною, яка хоче Європи, і, звичайно, це також передбачає бажання свободи преси, тому я щасливий, що все пройшло добре», – прокоментував поновлення акредитації голова данського МЗС.

Водночас Нільс Квале повідомив, що Матільде Кімер найближчим часом не поїде в Україну, адже захворіла на Різдво, тож мине певний час, перш ніж вона повернеться на екрани. Він запевнив, що редакція DR й надалі буде присутня в Україні та висвітлюватиме війну з такими ж високими амбіціями.

Нагадаємо, 22 серпня Україна позбавила акредитації кореспондентку данської громадської телерадіокомпанії DR Матільде Кімер. Виданню DR журналістка розповіла, що її звинувачували в тому, що вона незаконно перебувала на окупованих територіях Донеччини і Луганщини та в Криму. Кімер ці звинувачення відкидала. Вона стверджувала, що їй пропонували робити «хороші історії» про Україну на основі матеріалів, що можуть надати в СБУ, аби розглянути можливості повернення акредитації.

Джерело «Детектора медіа» у Службі безпеки України повідомило, що акредитацію данської журналістки Матільде Кімер скасували через порушення вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року. За словами працівника СБУ, причиною позбавлення акредитації став приїзд журналістки до Миколаєва в липні 2022 року, де вона «опинилася в місці, де не повинна була, і намагалася зняти репортаж про зброю, про яку навіть не можна говорити». Після цього з проханням перевірити журналістку до СБУ звернулися самі військові.

За його словами, СБУ також має дані, що Кімер перебувала на окупованих частинах України, зокрема в Криму і Донецькій/Луганській областях, із порушенням українського законодавства. Щодо «хороших історій» – джерело пояснило, що на питання журналістки, як їй працювати без акредитації, їй запропонували використовувати матеріали, надані «офіційними джерелами, наприклад СБУ», як роблять інші іноземні журналісти, які не мають змоги бути на фронті.

Детальніше про те, хто і за що позбавив акредитації журналістку Матільде Кімер, читайте у матеріалі Гали Скляревської.

Фото: Lau Svensson / DR

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY