detector.media
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
05.01.2023 12:00
«Зеленський у США, в Україні — апокаліпсис». Огляд російської дезінформації 19–26 грудня 2022 року
«Зеленський у США, в Україні — апокаліпсис». Огляд російської дезінформації 19–26 грудня 2022 року
Упродовж тижня російський агітпроп поширював фейки та маніпуляції про візит Володимира Зеленського у США й перекручував факти про життя у звільненому Херсоні.

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 12 по 19 грудня 2022 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні дезінформаційних вкидів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня агітпроп намагався переконати світ, що Україна не дбає про людей у звільненому Херсоні, продає електроенергію за кордон, а президент Зеленський — сидить на двох стільцях, бо має російське громадянство. 

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні26 вересня — 2 жовтня39 жовтня1017 жовтня1724 жовтня2431 жовтня31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня., 1219 грудня

Найбільше меседжів і маніпуляцій російських пропагандистів цього тижня стосувалися візиту президента Володимира Зеленського у Сполучені Штати Америки. Зокрема меседжі, які дискредитують мету поїздки або висміюють самого президента, з’явилися як російських пропагандистських ЗМІ, так і в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійські риторику. Наприклад, пропагандисти стверджували, що Зеленський не досягнув мети візиту. Мовляв, він їздив до США, щоб отримати потужнішу зброю й посилити наступальні дії на фронті. Проте, на думку телеграм-анонімів, ознак того, що Зеленському вдалося переконати Байдена надати Україні таку зброю, немає. Доказів своїм твердженням автори телеграм-каналів не надавали, як і не пояснювали, на яких підставах роблять такі висновки. Також пропагандисти ширили меседж, що Зеленський думає про дипломатію і готується до перемовин із Путіним. Мовляв, оскільки «не було ознак», що йому вдалося «випросити» у США високоточну зброю, яка допоможе продовжити контрнаступ, український президент готовий на дипломатичні кроки, в тому числі на перемовини з Росією. Автори повідомлень у телеграм-каналах додавали, що влада США ніби чекала від Зеленського відповіді на питання, в якій позиції зараз перебуває Україна, щоби пришвидшити процес мирних переговорів із Росією. У деяких дописах стверджували, що президент США Джо Байден своєю промовою нібито схиляв Зеленського до перемовин. Однак насправді публічно Байден не озвучував тезу, що Україна повинна сісти за стіл переговорів і погодитися на умови Кремля. Навпаки — він укотре висловив підтримку Україні в її боротьбі та сказав, що переконаний: Путін програє війну.

Крім цього, російські пропагандисти запевняли свою аудиторію, що поїздку Зеленського до США пролобіювало «збройне лобі». Так у проросійських телеграм-каналах називають людей, які нібито заробляють мільярди на постачанні західної зброї в Україну. Натомість Україну в таких повідомленнях називають лише інструментом «збройного лобі», мета якого, на думку пропагандистів, піарити своє озброєння для просування на світовий ринок. Поширюючи такі меседжі, російська пропаганда намагається нівелювати ту підтримку, як збройну, так і фінансову, яку Україна отримує від західних партнерів. Мовляв, насправді тим, що США надає Україні зброю, вона не підтримує українців, а лише продовжує війну й просуває свою зброю на ринок, намагаючись витіснити з нього Китай.

Були й меседжі, в яких президента Зеленського звинувачували у спробі підставити головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Мовляв, президент навмисно вилетів із країни, щоби здавання Бахмута «повісити» на Залужного. Тобто пропагандисти переконували, що під час перебування Зеленського у США в українському Бахмуті настане «ще більше пекло» і зрештою українська армія здасть місто. Буцімто після приїзду Зеленський звинуватить у поразці генерала Залужного. Однак прогноз пропагандистів не справдився. Агітпроп уже не вперше роздмухує конфлікт між Зеленським та Залужним і запевняє, що український президент незадоволений роботою головнокомандувача, тож і чинить різні провокації, щоб «було за що зачепитися» і звільнити його з посади. Однак жодних фактів, які би підтверджували цю тезу, пропагандисти не надають. Також стверджуючи, що пекло в Бахмуті розпочнеться через від’їзд Зеленського з країни, автори дописів перекладають відповідальність за те, що коїться в місті, з російської армії на українського президента. Адже саме Росія напала на Україну й саме через дії ворожої армії ситуація в окремих українських містах і селах стає пекельною. Також в анонімних проросійських телеграм-каналах ширили меседж, що поїздка Зеленського до Бахмута — це постановка напередодні відрядження до США. Мовляв, він навмисно хотів продемонструвати, нібито їде в місто, яке постійно обстрілюють, щоб у Конгресі виглядати героєм.

Упродовж тижня аналітикині й аналітики «Детектора медіа» фіксували низку пропагандистських меседжів і фейків про українського президента, не пов’язаних із поїздкою до США. Наприклад, прокремлівські медіа писали, що Зеленський знищив на війні 50 тисяч військовослужбовиць. У своїх повідомленнях вони посилалися на колишнього прем’єр-міністра України Миколу Азарова, який втік з України в лютому 2014 року разом із тодішнім президентом Віктором Януковичем. Азаров перебуває в Росії й регулярно виступає експертом з українського питання. В одному з останніх звернень він запевнив, що в Україні під час війни було знищено 50 тисяч жінок, які служили в армії. Мовляв, в усьому цьому винен Зеленський. Сам Азаров ґрунтує свої висновки на статті Associated Press про українських жінок, які добровільно вирішили служити в українській армії. За підрахунками Азарова, із 57 тисяч на сьогодні залишилося лише 6 тисяч жінок. Проте в оригінальній статті AP немає даних, на які посилається Азаров. У статті йдеться, що волонтери допомагають військовослужбовицям спорядженням. Вони наводять інформацію, що в армії служить 57 тисяч жінок, «не менше 6 000 українських жінок перебувають на лінії фронту або поблизу неї в таких ролях, як фельдшерки та розвідниці, а також снайперки та артилеристки». На основі цієї цитати Азаров робить висновок, що якщо 6 тисяч українок перебувають на фронті, то решта 51 тисяча «загинула, отримала поранення або потрапила в полон». Але це не так. Понад 40 тисяч жінок займають військові посади, проте не перебувають на лінії фронту. Ще 18 тисяч є цивільними працівницями в армії. 

Також цього тижня пропагандисти звинувачували українського президента, що він буцімто намагається всидіти на двох стільцях, адже має не лише українське, а й російське громадянство. Таке повідомлення з’явилося в російських пропагандистських медіа та в анонімних телеграм-каналах. У повідомленнях ідеться, що громадянство Зеленський отримав в Оріхово-Зуєві Московської області 21 рік тому — у 2001 році. Як доказ пропагандисти додають нібито скриншот документа, наданий колишнім народним депутатом України Іллею Кивою, який утік навесні 2022 року. Кива заявив, що «слідчий Комітет Росії має притягнути до кримінальної відповідальності та оголосити у розшук громадянина Росії Володимира Зеленського». Проте це фейк. Фото нібито російського паспорта — несправжнє, в підробці використано оброблене фото Зеленського з мережі. Поширюючи такі фейки, російський агітпроп хоче підірвати довіру до президента в українському суспільстві. 

Крім фейків і маніпуляцій про Зеленського, цього тижня пропагандисти також тиражували меседжі про ракетні удари по інфраструктурі. Зокрема, 19 грудня, після чергової нічної масової атаки дронами по території України, російські стверджували, що українська влада приховує реальний масштаб ушкоджень енергетичної системи України та замовчує влучання, заборонивши українцям публікувати фото / відео з місць «прильотів». Нібито це зумовлено бажанням не спричиняти паніку й дати президенту звернутися до суспільства на Новий рік із переможним посилом. Пропагандисти вже не вперше тиражують думку, що українська влада замовчує реальну картинку руйнувань із власної вигоди. Щоправда, версії різняться: іноді вони стверджують, що влада перебільшує завдану шкоду, а іноді — що применшує. 

Писав російський агіпроп цього тижня, що Україна, попри те, що приховує картину руйнувань інфраструктури й вимикає людям світло, відновлює експорт електроенергії за кордон. У соцмережах навіть з’явився лист нібито від керівника правління Укренерго Володимира Кудрицького до Міністерства енергетики України про «відновлення експорту». Проте це фейк, який спростували в «Укренерго». Поширюючи такі фейки, пропаганда прагне звинуватити українську владу в недбалості й у брехні власному народу. Мовляв, поки людям вимикають світло, чиновники заробляють гроші на експорті електроенергії в країни Європи. Раніше «Детектор медіа» у статті «"Без світла і без вас". Як російська армія і пропаганда намагаються знищити енергетичну систему України» пояснив, як працює енергосистема і чому українці вимушені сидіти вдома без електрики. Також більше про це можна дізнатися з лекції Олександра Харченка і Романа Вибрановського.

Також протягом тижня в інфопросторі були повідомлення російської пропаганди, що Україна нібито не займається відновленням звільненого Херсона. Мовляв, жителі міста скаржаться, що після того, як Херсон звільнили від російських військ, жити там стало гірше. Буцімто про це журналістам британського видання Sky News розповіли місцеві жителі в Херсоні. Проте з контексту статті видання пропагандисти вирвали лише одну цитату жінки, яка стверджує, що стало «гірше, дають допомогу, але не всім». Насправді більшість херсонців, згаданих у матеріалі Sky News, розповідали журналістам про свою радість, що місто повернулося під контроль України, навіть якщо тепер вони чекають нових неприємностей через російські обстріли. Але Росії вигідно маніпулювати цією темою, щоб застовпити думку, що під час російської окупації людям жилося краще. 

Ілюстрації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY