detector.media
30.12.2022 19:18
У Краматорську демонтували пам'ятник Пушкіну
У Краматорську демонтували пам'ятник Пушкіну
Погруддя тимчасово зберігатиметься на території одного з комунальних підприємств міста.

У Краматорську демонтували пам'ятник російському поету Олександрові Пушкіну. Про це 30 грудня повідомив у фейсбуці міський голова Олександр Гончаренко.

«Тут місце для своїх героїв, своєї культури та історії. Це не боротьба з пам’ятниками, це боротьба України за життя. Українське — в Україні», — написав Гончаренко у фейсбуці.

У коментарі Суспільному Гончаренко заявив, що пам’ятник демонтували, аби не переходити у новий рік із символом країни-агресора: «Треба, щоб усі ці пам'ятки — наслідки ворожої спадщини, лишилися у минулому, а у Новий рік не треба переходити із символами держави-агресора».

Гончаренко додав, що на демонтаж витратили з місцевого бюджету дві-три тисячі гривень. Погруддя тимчасово зберігатиметься на території одного з комунальних підприємств міста. Після Нового року вирішуватиметься його подальша доля.

«Може продамо, як пам'ятник Леніну цьогоріч — він зберігався протягом семи років на базі одного з комунальних підприємств, може залишимо. Після Перемоги вирішимо», — каже Гончаренко.

28 грудня в Одесі демонтували пам'ятники російській імператриці Катерині ІІ та російському воєначальнику Олександру Суворову. Обидва пам'ятники передадуть на зберігання до Одеського художнього музею.

У 2022 році Мінкульт та Український інститут національної пам'яті створили Раду з питань дерусифікації та декомунізації, яка зокрема координуватиме процеси демонтажу пам'ятників. До складу Ради увійшли письменники, культурні діячі, видавці та історики.

У червні МКІП опублікувало роз'яснення  щодо дерусифікації, декомунізації та деколонізації та ключову інформацію щодо законодавчих рамок відповідних процесів.

Фото: Олександр Гончаренко/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY