detector.media
28.12.2022 13:49
«Рух Чесно» нагадав про потребу відставки Шуфрича з посади голови комітету зі свободи слова
«Рух Чесно» нагадав про потребу відставки Шуфрича з посади голови комітету зі свободи слова
Лідерка «Чесно»: Для того, щоб зняти Шуфрича з посади голови комітету, не треба жодної зміни до законодавства. Для цього потрібна політична воля.

«Рух Чесно» вкотре заявив про потребу зняти з посади голови комітету з питань свободи слова Нестора Шуфрича та позбавити депутатських мандатів експредставників заборонених проросійських партій, зокрема «ОПЗЖ».

Про це в контексті анонсованого виступу президента Володимира Зеленського перед Верховною Радою написала у своїй колонці для «УП» лідерка «Руху Чесно» Віта Думанська.

За її словами, попри звернення «Руху Чесно», підтриманого низкою громадських організацій та ЗМІ, Верховна Рада на засіданні на початку грудня, при вирішенні кадрових питань та зміні голів деяких комітетів, «навіть не намагалася зняти з посади» голову комітету з питань свободи слова, фігуранта Реєстру держзрадників Нестора Шуфрича.

«Для того, щоб зняти Шуфрича з посади голови комітету, не треба жодної зміни до законодавства. Для цього потрібна політична воля», – пише Думанська.

Крім того, вона відзначає, що парламент досі не може напрацювати єдину політику щодо позбавлення мандатів представників проросійських партій на всіх рівнях: місцевому і національному, попри те що одну з відповідних ініціатив подав Кабмін ще влітку.

Лідерка «Чесно» нагадує, що триває збір підписів за внесення цих питань до порядку денного за ініціативою нардепа Олега Дунди зі «Слуги народу». Станом на 28 грудня ініціатива зібрала понад 60 із необхідних 150 підписів.

«Таким чином у своїй промові перед Верховною Радою Зеленський має запитати Стефанчука про те, чому саботується доручення президента щодо позбавлення мандатів депутатів, які були обрані від проросійських партій», – каже Думанська.

Вона зауважує, що саме депутати, обрані від ОПЗЖ, дають часом вирішальні голоси для прийняття «скандальних рішень» у Верховній Раді. Так, Нестор Шуфрич, Олександр Качний та Володимир Кальцев підтримали законопроєкт 5655 про містобудівну «реформу». Його авторка – голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк – за словами Олега Дунди, не поставила свій підпис під зверненням про побзавлення мандатів. «Без фігурантів Реєстру держзрадників скандальний проєкт, який не врахував всі антикорупційні зауваження НАЗК, не протягнули б через сесійну залу», – пише Думанська.

Нагадаємо, ще в листопаді «Рух Чесно» вимагав зняти Шуфрича з посади голови парламентського комітету свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

Ексчленкиня комітету Тетяна Циба заявила, що Шуфрич не має морального права очолювати комітет свободи слова. Вона запевнила: в керівництві парламенту розуміють, що це неправильно, особливо під час російської агресії, але поки що не знайшли правильного рішення.

Водночас, нардеп «Слуги народу» та секретар комітету Верховної Ради з питань свободи слова Сергій Швець заявив, що Шуфрич на цій посаді досить ефективний, добросовісно виконує свої обов’язки. 

Сам Нестор Шуфрич в інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що не збирається добровільно йти з посади голови комітету.

Фото: «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY