detector.media
28.12.2022 13:27
СБУ затримала колаборанта зі Сватового, який організовував постановочні сюжети для пропагандистського телебачення
СБУ затримала колаборанта зі Сватового, який організовував постановочні сюжети для пропагандистського телебачення
Ним виявився колишній керівник комунального підприємства у тимчасово окупованому Сватовому на Луганщині.

Працівники СБУ затримали у Києві колаборанта зі Сватова, який раніше був керівником комунального підприємства. Після захоплення міста він одним із перших перейшов на сторону окупанта. Про це повідомила пресслужба відомства. 

За даними ІМІ, затриманий — начальник комунального підприємства Сватового «Благоустрій» Ігор Володимирович Беденко. Як стверджують жителі сусіднього села Преображенне, чоловік мав власний магазин, у якому вимагали розраховуватись рублями ще з перших днів окупації.

«Його призначили очільником створеного агресором місцевого "муниципального унитарного предприятия по благоустройству". Перебуваючи на "посаді", він допомагав окупаційній адміністрації організовувати "масові" заходи і постановочні телесюжети на підтримку збройної агресії РФ», — зазначили в СБУ.

Він також перейменовував вулиці захопленого міста «радянськими» назвами за вказівками окупантів.  

Після контрнаступу ЗСУ колаборант втік до Росії і переховувався там до вересня, однак згодом вирішив повернутися в Україну і «загубитися» в столиці. Співробітники Служби безпеки своєчасно встановили маршрути його переміщення і затримали в Києві.   

Слідчі СБУ наразі повідомили затриманому про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарчих функцій, в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Раніше СБУ також повідомляла про затримання однієї з «керівниць» окупаційної адміністрації Ізюмського району, яка збирала паспортні дані українців, допомагаючи фабрикувати результати ворожого «референдуму».

Загалом з початку повномасштабного російського вторгнення СБУ викрила понад 1200 агітаторів, які поширювали в інтернеті фейки та російські наративи. За словами начальника начальник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки Іллі Вітюка, наразі російські інформаційні диверсії вже не несуть такої загрози, як раніше.

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY