detector.media
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
28.12.2022 15:00
«Війна у Сербії й Молдові та неповнолітні військові». Огляд російської дезінформації 12–19 грудня 2022 року
«Війна у Сербії й Молдові та неповнолітні військові». Огляд російської дезінформації 12–19 грудня 2022 року
Упродовж тижня російський агітпроп поширював фейки та маніпуляції про ситуацію на фронті й укотре розповідав про «плани» Польщі загарбати частину України.

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 12 по 19 грудня 2022 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні дезінформаційних вкидів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня агітпроп намагався переконати світ, що в Україні «перехрещуватимуть» тих християн, яким проводили обряд в храмах Московського патріархату, що в Польщі українських біженців «розбирають» на органи, а в українському війську служать неповнолітні.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні26 вересня — 2 жовтня39 жовтня10–17 жовтня17–24 жовтня24–31 жовтня31 жовтня — 6 листопада, 7–14 листопада, 14 — 21 листопада, 21–28 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 5–12 грудня. 

Протягом тижня чимало фейків і маніпуляцій стосувалися православної церкви Московського патріархату. Вони виникли на тлі новин про обшуки в храмах, які проводить СБУ, а також стали реакцією на анонсований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт, який регулює роботу Московського патріархату в Україні. Зокрема, в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику, поширили оголошення, нібито в Україні не визнаватимуть хрещення в Українській православній церкві Московського патріархату. Мовляв, ті люди, яких хрестили в церквах Московського патріархату, вимушені «повторно пройти хрещення у священника Православної церкви України». Як доказ такої новації анонімні дописувачі додавали фото оголошень, які нібито розклеїли в церквах. «У зв’язку з останніми подіями скасовуються всі обряди хрещення, проведені священиками Української православної церкви. Записатися на повторне хрещення у ПЦУ можна у батюшки», — буцімто йшлося в оголошенні. Однак усе це фейк, який спростували в пресслужбі Православної церкви України. «Подібна практика перехрещування у Православній церкві України не схвалюється і не здійснюється. Оскільки це груба богословська помилка, порушення канонів і тяжкий гріх», — розповіли у пресслужбі ПЦУ. Перехрещування раніше практикували саме в церквах Московського патріархату щодо вірян православних церков України, адже ПЦУ там вважають розкольниками. Такі фейки вигідні пропагандистам і потрібні для того, щоб виставити Україну в невигідному світлі. Мовляв, українська влада віддає накази на «незаконні обшуки» у храмах, і навіть змушує людей перехрещуватися. Ще один пропагандистський меседж в анонімних телеграм-каналах стосувався того, що всі знахідки СБУ в храмах Московського патріархату нібито мають однозначні ознаки «постановки». Мовляв, залишилось лише «знайти патрони». Нібито насправді все це — не «зачистка» проросійських елементів та ідеології, а «боротьба за вплив на розум людей». Також нібито метою української влади є перерозподіл церковного майна та спроба «замкнути» всі пожертви на Православній церкві України. За допомогою таких меседжів російська пропаганда прагне змінити реальну картину та змістити акценти. Мовляв, обшуки у храмах відбуваються не через захист національного суверенітету. Хоча як показує досвід, у таких храмах працівники СБУ знаходять літературу й різні документи, які свідчать, що настоятелі церков підтримували Росію й розповідали на богослужіннях про переваги «русского мира».

Також кілька пропагандистських меседжів цього тижня присвячувалися Польщі та іншим європейським країнам. Наприклад, в анонімних телеграм-каналах писали, що поляки «розібрали» на органи біженця з України. Мовляв, подруга українського біженця розповіла на відео, як її друг після смерті став донором для чотирьох поляків. Проте на відео, яке поширювали в дописах у телеграмі, жінка не каже, про яку саме людину йдеться, ким був той чоловік, чому опинився в комі, чи був взагалі біженцем. Зокрема, спікерка не згадує, що органи померлого продали за гроші. Тобто жінка на відео просто розповідає, як українець став донором для чотирьох людей у Польщі. Загалом у Польщі трансплантація органів передбачена за принципом мовчазної згоди, а нелегальна трансплантація людських органів карається позбавленням волі на строк від 6 місяців до 5 років. Тобто достеменно невідомо, чи справді органи продали й чи померла людина була біженцем, проте пропагандисти, не наводячи жодних доказів, стверджують, що поляки зробили це навмисно: використали біженця задля вигоди. Поширюючи такі маніпуляції, російський агітпроп прагне дискредитувати Польщу та поляків. Мовляв, вони лише використовують українських біженців, а не допомагають їм. Також така дезінформація спрямована на залякування українців, які через війну шукають прихистку в європейських країнах. Більше про дезінформацію, яка дискредитує Україну й українських біженців, читайте в нашому дослідженні.

Крім цього, на тижні в інфополі знову з’явився меседж, що Польща планує анексувати частину території України, точніше — зробити захід України своєю колонією. Мовляв, у Польщі західну частину України вважають своєю територією. У своїх висновках пропагандисти посилаються на видання The Conversation та «власні джерела» у російській розвідці, які неодноразово попереджали про «загарбницькі наміри» Польщі щодо України. Проте у згаданій статті The Conversation немає жодних згадок, що в Польщі нібито називають західну частину України «колонією Варшави». Усе це — вигадки, які російська пропаганда тиражує вже не перший рік. Детально про те, для чого Росія створила наратив про Польщу, яка прагне анексувати українські території, читайте в тексті Марії Спалєк.

Упродовж тижня агітпроп ширив фейки не лише про Польщу, а й, наприклад, про Німеччину. Зокрема, на російському державному телеканалі вийшов сюжет про начебто масовий мітинг у Нюрнберзі з вимогами скасувати антиросійські санкції і припинити постачання зброї в Україну. Таку ж інформацію поширили у проросійських та російських телеграм-каналах. Мітинг у місті й справді був, проте не антиукраїнський, яким його зобразила російська пропаганда. Насправді мітинг провела «Нюрнберзька група з прав людини», яка щопонеділка багато років поспіль організовує протести. Основні  вимоги цих мітингів останні два роки — скасування обов’язкової вакцинації проти коронавірусу для медпрацівників, а також  загальніші — проти «цифрового  стеження з боку держави», проти «істеричних ЗМІ» та за соціальну справедливість. Російська пропаганда вже не вперше тиражує меседж, що в країнах ЄС, куди, рятуючись від війни, виїхало чимало українців, більше не підтримують Україну й буцімто вимагають від влади своїх країн припинити постачання зброї в Україну. Насправді підтримка України в країнах ЄС не зменшилася: як свідчать дані опитування, проведеного в жовтні-листопаді 2022-го на замовлення Європарламенту, 74% європейців схвально ставляться до всіх видів підтримки України.

Також російська пропаганда протягом тижня переконувала свою аудиторію, що війна скоро почнеться і в інших країнах. У повідомленнях додавали, що на війну, наприклад, Сербію, провокують американські посадовці. Проте всі такі твердження агітпропу — безпідставні, немає жодних доказів, що Сербія готується до війни під впливом США. Нещодавня напруга, яка виникла між Косовом і Сербією, полягала в тому, що уряд Косова хотів, щоб ті, хто мешкає в сербських районах, змінили свої номерні знаки, видані Сербією, на номерні знаки, видані Косовом. Близько 50 тисяч людей відмовилися змінити номерні знаки своїх автомобілів, і це посилило напругу між сербським і косовським урядами. За сприяння ЄС Сербія та Косово погодили заходи, щоб уникнути подальшої ескалації. Сполучені Штати схвалили ці домовленості. Російські пропагандисти вже не вперше називають США країною, яка прагне війни у світі. Зокрема, агітпроп не раз стверджував, що війна в Україні розпочалася саме через вплив США на українську владу.

Підготовку до війни пропагандисти цього тижня приписали й Молдові. Мовляв, керівництво Молдови втягне країну у війну Росії з Україною, відкривши «другий фронт» у Придністров’ї за наказом «зовнішніх кураторів». Для цього нібито вже збільшили оборонний бюджет країни на 50%. Гроші спрямують на закупівлю озброєння й техніки, підвищення зарплат військовим. Однак це маніпуляція. Оборонний бюджет Молдови справді збільшили на 50%, і він передбачає закупівлю військової техніки й підвищення зарплат військовим. Однак усе це не є ознаками підготовки до воєнних дій. Президентка Молдови Мая Санду влітку 2022 року наголошувала, що Молдова залишається нейтральною державою, але зміцнить свою обороноздатність. Зараз молдовська система оборони в поганому стані, тож російська агресія проти України актуалізувала потребу в переоснащенні армії.

Були цього тижня й фейки, покликані створити видимість, що на фронті в Україні все погано. Наприклад, у телеграм-каналах ширили тезу, що морги Запоріжжя переповнені тілами загиблих українських військових, тож міська рада ухвалила рішення про створення ще одного моргу. Однак насправді міськрада вирішила створити комунальне підприємство «Патологоанатомічне бюро». Потребу в такому бюро обґрунтовують тим, що Запоріжжя має у своєму підпорядкуванні комунальні лікарні, де нема патологоанатомічних відділень. Патологоанатомічне бюро не має стосунку до зберігання тіл — ані цивільних, ані військовослужбовців. Поширюючи такі фейки, російська пропаганда прагне налякати українців. Мовляв, українська влада бреше, й ситуація на фронті насправді критична: Україна несе колосальні втрати. Підживлювали цей наратив і фейком, що в українське військо мобілізовують підлітків 14–16 років, адже дорослих буцімто вже не вистачає. Таку інформацію поширювали з посиланням на заяву спрецпризначенця розвідки Росії. Мовляв, Україна через брак військових нібито змушена відряджати на фронт неповнолітніх. Як доказ пропагандисти наводять відеоролик, де нібито зафіксовані такі «підлітки». Але на відео — повнолітні солдати української армії. Його зняла військова парамедикиня з позивним «Чайка» та виклала у тікток у жовтні 2022 року. Дівчину на відео звати Єлизавета, їй 23 роки.

Візуалізації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY