detector.media
26.12.2022 18:17
Білоруського журналіста Івана Муравйова засудили до 2,5 років позбавлення волі
Білоруського журналіста Івана Муравйова засудили до 2,5 років позбавлення волі
Звинувачення висунули за частиною 3 статті 361-1 («участь в екстремістському формуванні»).

Білоруського журналіста та ресторатора Івана Муравйова засудили до 2,5 років позбавлення волі у колонії загального режиму. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

26 грудня Мінський суд оголосив вирок, звинувативши медійника у нібито екстремістській діяльності. Суддя Олена Шилько відома рішеннями щодо значної кількості «політичних» процесів, відзначає БАЖ.

До оголошення остаточного вироку Муравйов перебував у СІЗО №1 Мінська. Його затримали у вересні 2022 року. Правозахисна спільнота визнала медійника політв'язнем. За даними БАЖ, підставою для кримінальної справи проти Муравйова стала його співпраця з телеканалом «Белсат» як позаштатного відеооператора.

Раніше, 11 серпня 2020 року, Івана Муравйова вже затримували разом із його колегою під час зйомок у Мінську для російського телеканалу «Звезда». Тоді ОМОН витягнув чоловіків з автомобіля, де вони перебували, та заштовхав у іншу машину. Коли в телефоні знайшли фото і відео з попередніх акцій протесту, Муравйова допитували «із застосуванням насильства».

Муравйов є власником «Кальянної №1» у Мінську, а фото- та відеозйомки називає своїм хобі. Він співпрацює як фрілансер з білоруськими та іноземними телекомпаніями.

Нагадаємо, влада Білорусі переслідує не лише журналістів незалежних медіа, а й експертів, які дають їм коментарі. У кінці грудня цього року Мінський обласний суд ухвалив вирок про п'ять років колонії суворого режиму для військового аналітика Єгора Лебедка (Ягора Лебядка). Перед цим йому висунули обвинувачення у кримінальній справі про сприяння екстремістській діяльності за коментарі для «Єврорадіо». 

Фото з сайту БАЖ 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY