detector.media
24.12.2022 16:35
«Платформа прав людини»: у листопаді проти України вчинили 400 тисяч кібератак і понад мільйон спроб фішингу
«Платформа прав людини»: у листопаді проти України вчинили 400 тисяч кібератак і понад мільйон спроб фішингу
Поки інфраструктура міст потерпала від ракетних обстрілів, інтернет-користувачі масово піддавалися цифровим атакам, йдеться у моніторингу організації.

«Платформа прав людини» опублікувала результати моніторингу «Війна у цифровому вимірі та права людини» за листопад 2022 року. Занепокоєння організації викликає зростання статистики спрямованих на Україну кібератак, фішингових атак, поширення дезінформації, перешкоджання доступу до інформації.

Зокрема, у листопаді було зафіксовано 150 випадків поширення дезінформації. Основними темами неправдивих повідомлень були:

− ситуація, що склалась в листопаді з енергопостачанням в Україні;

− звинувачення Збройних сил України в обстрілах мирного населення, використання гуманітарних коридорів для ведення боїв та інших злочинах;

− звільнення Херсона;

− відносини між Україною та Польщею;

− звинувачення української влади у небажанні йти на переговори;

− Україна — це нацистська країна;

− західні країни почали відмовляти Україні в зброї;

− дискредитація українських волонтерів;

− обстріли Запорізької АЕС;

− звинувачення США та країн Європи у війні проти Росії;

− війська США та країн Європи воюють в Україні;

− створення ядерної бомби в Україні;

− продовольча криза в Європі;

− біолабораторії в Україні;

− українські втрати.

У листопаді, як ідеться у звіті, українці знову масово піддавалися цифровим атакам. Серед них: кібер- (хакерські) атаки на державний сектор – їх було 402 009. При цьому у відкритих джерелах зафіксовано два повідомлення про кібератаки – на миколаївське інтернет-видання «НикВести» та на сайт «Детектор медіа». 

Також проти України велися фішингові атаки – їх зафіксували 1 172 572; поширення дезінформації – нараховано 150 випадків; шахрайство в мережі – виявлено 5 схем. В цей період українська ІТ-армія призупинила роботу понад 900 ворожих сайтів.

Українці продовжують зазнавати перешкоджань у доступі до інтернету. Через російські обстріли енергетичної інфраструктури України і пошкодження електромереж проблеми зі зв’язком виникають у цілих регіонах країни.

Також експерти «Платформи прав людини» виявили 6 вироків про притягнення до кримінальної відповідальності за поширення забороненої інформації, передбачених новими статтями Кримінального кодексу України.

Згідно зі звітом, в Україні триває практика перешкоджання доступу до інформації. Розпорядники продовжують відмовляти у наданні публічної інформації, причому третина таких відмов є неправомірною, зазначають представники організації. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY