detector.media
23.12.2022 11:25
Силовики Білорусі почали «полювання» на дописувачів «Білоруського Гаюна» у телеграмі
Силовики Білорусі почали «полювання» на дописувачів «Білоруського Гаюна» у телеграмі
Силовики у соцмережах маскуються під представників «Гаюна» і вимагають від користувачів надати їхні особисті дані.

Моніторингова група «Беларускі Гаюн» повідомила, що білоруські силовики під виглядом представників «Гаюна» почали пропонувати білорусам «співпрацю» і вимагати їхні особисті дані.

«Беларускі Гаюн» з'ясував, що в чат-ботах знайомств активізувалися силовики режиму Лукашенка, які під виглядом заявки на спілкування пропонують співрозмовникам написати, «якщо ти не байдужий до своєї держави та прагнеш у житті тільки миру і готовий до надання будь-якої допомоги».

Зокрема, в особистих повідомленнях акаунт починає розповідати, що нібито він представник «Гаюна» і в такий спосіб шукає джерела. Далі цей «представник» вимагає від людини написати її особисті дані: ПІБ, день і місце народження, звідки вона, де вона вчилася, де працює та хобі.

Моніторингова група наголошує, що ніколи й нікому не пише в особисті повідомлення, а єдиним джерелом зв'язку з нею є бот: @HajunBYbot.

Також там ніколи не запитують особистих даних інформатора: «Навіщо нам знати ваше справжнє ім'я і, боронь господи, хобі?!». 

Спостерігачі закликали не відповідати акаунтам силовиків, які представляються «Гаюном». 

В іншому разі, якщо людина таки відповіла на запит, там рекомендують блокувати фейковий акаунт. Якщо особистий акаунт людини в телеграмі містить фото або ім'я з прізвищем, їй варто видалити акаунт і створити новий: «Особливо стосується тих, хто вже щось встиг розповісти силовикам у ПП».

Як повідомляв «ДМ», у сепрні Гомельський обласний суд оголосив вирок IT-фахівцю Андрію Уткіну, який відправив фотографію російської військової техніки до того ж телеграм-каналу «Білоруський Гаюн». Суд призначив йому покарання, якого вимагали прокурори: позбавлення волі в колонії загального режиму терміном на два роки.

У вересні Гомельський обласний суд засудив цифрового художника Віктора Кулінку до трьох років позбавлення волі в колонії з посиленим режимом за відправку фото військової техніки в телеграм-канал «Білоруський Гаюн».

Фото: тbysol.org

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY