detector.media
23.12.2022 09:17
У Білорусі в січні суд розгляне справу правозахисників «Вясни»
У Білорусі в січні суд розгляне справу правозахисників «Вясни»
Їх звинувачують у контрабанді і фінансуванні протестів.

У Білорусі суд 5 січня розгляне справу проти голови правозахисного центру «Вясна» Алеся Беляцького, його заступника Валентина Стефановича і координатора «вільних виборів» Володимира Лабковича. Про це повідомляє «Вясна».

Їх звинувачують у контрабанді і фінансуванні протестів. Мовляв, правозахисники за допомогою інших осіб незаконно поетапно перевезли через кордон без декларування 201 тис. євро і $54 тис. Ці кошти з 4 квітня 2016 року до 14 липня 2021 року вони отримували від різних структур і фондів на банківські рахунки їхньої організації. Використовували їх для незаконної діяльності та фінансування ПЦ «Вясна».

Правозахисникам закидають провину в оплаті штрафів за осіб, яких затримували у Білорусі під час протестів. За те, що вони оплачували їхнє харчування в місцях позбавлення волі та роботу адвокатів.

Їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Алеся Беляцького, Валентина Стефановича і Володимира Лабковича тримають під вартою з 14 липня 2021 року.

6 вересня суд у Мінську засудив до 15 років виправної колонії правозахисницю, координаторку волонтерської служби правозахисного центру «Вясна» Марфу Рабкову, а волонтера «Вясни» Андрія Чепюка до 6 років колонії. Суд в закритому режимі тривав понад чотири місяці. 

Цьогоріч Алесь Беляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY