detector.media
Олена Коркодим
«Детектор медіа»
14.12.2022 14:21
Під час благодійного марафону на радіо «Єден» в Ужгороді зібрали 60 тисяч гривень для захисника України
Під час благодійного марафону на радіо «Єден» в Ужгороді зібрали 60 тисяч гривень для захисника України
Наступна ціль медійників — переказати ще 100 тисяч гривень для купівлі дрону і тепловізора.

9 грудня в ефірі закарпатського інтернет-радіо «Єден» відбувся вініловий марафон. За 10 годин диджеї, радіоведучі та колекціонери платівок зібрали 60 тисяч гривень. Ведучим марафону виступив засновник радіо Олексій Уманський. Детальніше про збір він розповів у коментарях «Детектору медіа».

«Я запропонував прийти всім бажаючим, і серед них були як диджеї, так і не-диджеї. Кожен мав годину ефіру. За цей час можна поставити 8-12 платівок», — каже Уманський. Зокрема, збір коштів підтримав диджей Кул Ді (Kool D) з Ужгорода.

За пультом у студії – Кул Ді

Метою учасників марафону було зібрати 60 тисяч гривень для друга проєкту, ужгородця Назара Панейка, який захищає Україну на фронті. Найбільше наші бійці потребують дронів і тепловізорів. «Назар дуже особлива людина. Щоб уявити наскільки він особливий, треба жити в Ужгороді, — каже про культурну спільноту міста Олексій Уманський. — До його думки прислухаються, хоча він не виступав, наприклад, організатором заходів». Ветеран АТО Назар Панейко після 24 лютого знову вирушив захищати Україну. Вже воював на фронті на Запорізькому і Херсонському напрямках, кажуть його колеги з «Єден».

Розпочала вініловий марафон ведуча радіо «Єден» Ольга Бесага

Завдяки вініловому марафону про Назара Панейка дізналося коло ужгородців, ширше за мистецьке. «Він для нас рідна душа, і якби ми просто оголосили збір коштів, Назара й так би всі підтримали. Але марафон став ще й приводом розповісти про нього, послухати разом музику, нагадати про потреби військових», — каже Олексій Уманський.

Для Назара і його побратимів Олексій, який також є засновником кіноклубу «Кінозал імені Стенлі Кубрика», планує зібрати ще 100 тисяч гривень. Для цього запускає «Кінокль» — вигаданий ним формат перегляду фільму у поєднанні з частуванням, що перегукується з сюжетом. Такий показ відбудеться 15 грудня в ужгородському закладі Das Haus Maler. Смаколики вже надіслав із Швеції друг радіо Окє. «На столі будуть цукерки "Pollys", шоколадне молоко "Puko", "Бренвін" — шведська горілка, зроблена на крохмалі. Вони доїхали до Ужгорода за одну добу. І гроші Окє за це не хоче, він підтримав збір коштів на дрон з тепловізором для Назара», — розповів Олексій Уманський.

Олексій Уманський. Кадр із фільму «Він такий Єден»

Радіо «Єден» веде мовлення з 2019 року в інтернеті. За форматом це «справді народне радіо». Його особливістю є ефіри для однієї людини: слухача чи слухачку запрошують до студії для розмови, сюрпризу чи привітання. Засновник радіо Олексій Уманський став героєм документального фільму Антона Рижих «Він такий Єден» (2019). Детальніше про експериментальне радіо «Єден» читайте в матеріалі Ольги Білоусенко.

Фото: Радіо «Єден»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY