detector.media
14.12.2022 13:57
CPJ: Кількість ув'язнених журналістів сягнула найвищого рівня за 30 років
CPJ: Кількість ув'язнених журналістів сягнула найвищого рівня за 30 років
Найбільше таких випадків зафіксовано в Ірані, Китаї, М’янмі, Туреччині та Білорусі.

Станом на 1 грудня у світі залишаються ув'язненими 363 журналісти. Це на 20% більше, ніж торік. Такі дані наводить правозахисна організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ).

Кількість ув'язнених медійників сягнула найвищого рівня за 30 років. 

В Ірані ситуація є найгіршою у світі. Там ув’язнені 62 журналісти. Влада придушує загальнонаціональні протести, що спалахнули у вересні після смерті 22-річної Махси Аміні. Учасники акцій протесту звинувачують поліцію у її вбивстві. Аміні затримали за «неправильне» носіння хіджабу.

За Іраном йдуть Китай, М’янма, Туреччина і Білорусь.

У Китаї 43 журналісти перебували за ґратами на початку грудня. Серед них найбільше уйгурських. 

У М’янмі ув’язнені 42 журналісти. Багатьох засудили за «підбурювання» та «неправдиві новини».

Кількість ув'язнених журналістів у Туреччині зросла з 18 у 2021 році до 40 у 2022-му. Цього року там арештували 25 курдських журналістів за підозрою в тероризмі.

У Білорусі за ґратами перебувають 26 журналістів. Більшість звинувачують у «державній зраді».

Також у CPJ наголошують, що нові обмежувальні закони в Росії щодо контролю над висвітленням її війни проти України знищили незалежні ЗМІ, які там ще залишалися. Десятки російських журналістів уникли ув’язнення, бо втекли за кордон. З 19 тих, що перебувають у російських в’язницях, кільком загрожує до 10 років ув’язнення за звинуваченням у поширенні «фейкових новин».

«Рекордна кількість журналістів у в’язницях — це криза, яка відображає ерозію демократії в усьому світі», — сказала президент CPJ Джоді Ґінзберг.

Нагадаємо, станом на 1 грудня 2021 року в світі було ув'язнено 293 журналісти. Найбільше ув'язнених фіксували в Китаї, М'янмі та Єгипті.

Фото: CPJ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY