detector.media
14.12.2022 09:07
Методологія аналізу проросійських і окупаційних телеграм-каналів в українському сегменті телеграма
Методологія  аналізу проросійських і окупаційних телеграм-каналів в українському сегменті телеграма
З 2020 року «Детектор медіа» систематично аналізує проросійські наративи і меседжі, які поширюють у фейсбуку, твітері, ютубі й телеграмі у форматах тексту, аудіо й відео. Це дає змогу відстежувати актуальні тенденції та протидіяти негативному дезінформаційному впливу.

За цією методологією аналітикині й аналітики «Детектора медіа» аналізують контент у телеграмі.

Джерела та принципи роботи з даними

«Детектор медіа» поважає принципи приватності та безпеки персональних даних у соціальних мережах, тому для аналізу бере публічні дані, які користувачі дозволили збирати й обробляти. «Детектор медіа» враховує політику телеграма щодо методів отримання, оброблення та зберігання даних, а також керується законодавством Європейського Союзу щодо захисту персональних даних — GDPR

У телеграмі ми збираємо дані лише з відкритих та публічних груп. 

Об’єкт дослідження — український сегмент телеграма.

Під українським сегментом телеграма ми розуміємо телеграм-канали, які поширюють контент, орієнтований на українську авдиторію, в тому числі контент для тимчасово окупованих Росією територій України. Контент цих каналів здебільшого російськомовний.

Предмет дослідження — проросійські та окупаційні телеграм-канали.

Під проросійськими телеграм-каналами ми маємо на увазі ті, що орієнтовані на українську авдиторію, однак у своєму контенті поширюють дезінформаційні меседжі та наративи, співзвучні з російською пропагандою. 

Під окупаційними телеграм-каналами ми маємо на увазі ті, що орієнтовані на тимчасово окуповані території України, зокрема, в назві чи описі яких є згадка конкретного міста або регіону України, які перебували чи досі перебувають під окупацією з 2014 року; а також населених пунктів, які Росія планує / планувала захопити.

До проросійських телеграм-каналів «Детектор медіа» відносить будь-які з українського сегмента телеграма, контент яких відповідає одному чи декільком критеріям (сумарно):

До окупаційних ми відносимо канали, які локально орієнтуються на тимчасово окуповані території України й відповідають одному чи кільком критеріям (сумарно):

Під дезінформаційним наративом ми розуміємо сталий набір тверджень або оцінок, який використовують для впливу на громадську думку, перебільшуючи або спотворюючи картину дійсності.

У дослідженні «Детектор медіа» фокусується на:

«Детектор медіа» розуміє, що неможливо з’ясувати мотивацію тих чи інших журналістів, медіа або інших користувачів соцмереж, які поширюють контент. Автори моніторингу не стверджують, що канали займаються цілеспрямованою російською пропагандою (крім окупаційних), а лише констатують, що в їхніх матеріалах з’являються меседжі та контент, тотожний або близький до дезінформаційних наративів Кремля.

Типи даних, які «Детектор медіа» використовує для аналізу телеграм-каналів:

Лексичні маркери, які вказують на проросійськість контенту

Перелік маркерних слів сформований на основі контент-аналізу російських пропагандистських телеграм-каналів та інформаційних ресурсів, щоб відслідкувати схожу риторику в українському сегменті телеграма. Зокрема, російська пропаганда вдається до тактик підміни понять, маніпуляцій, віддзеркалення тощо. Ці тактики, зокрема, передбачають використання певних маркерних слів / висловів. До них можна віднести навішування ярликів, знецінюючу, образливу лексику тощо. У такий спосіб люди підсвідомо легше сприймають сказане. Також до переліку маркерних включені слова, що вказують на маніпуляції.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY