detector.media
13.12.2022 15:05
Рада ліквідувала ОАСК та створила йому замінник
Рада ліквідувала ОАСК та створила йому замінник
Розгляд адміністративних справ перейде до новоствореного Київського міського окружного адміністративного суду.

Верховна Рада України 13 грудня підтримала законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Про це повідомили Центр протидії корупції, голова правління аналітичного центру «Фундація DEJURE» Михайло Жернаков, а також народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

Натомість парламент схвалив законопроєкт №5370 про утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Коли закон набуде чинності, ОАСК припинить роботу, а розгляд і вирішення адміністративних справ до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиме Київський окружний адміністративний суд.

Законопроєкт №5369 про ліквідацію ОАСК підтримали 310 народних депутатів, утримались 2 депутатів — Георгій Мазурашу («Слуга народу») і Олег Макаров («Голос»).

За ліквідацію ОАСК (проєкт №5369) голосували по фракціях:
«СН» — 194
«ЄС» — 24
«Батьківщина» — 11
«Платформа за життя та мир» — 20
«За майбутнє» — 12
«Голос» — 13
«Довіра» — 14
«Відновлення України» — 13
Позафракційні — 9

Рішення про створення нового Київського міського адміністративного окружного суду підтримали 326 депутатів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» ще у квітні 2021 року.

Ще листопаді 2020 року на сайті президента опублікували відповідь на петицію про ліквідацію ОАСК, яка набрала більше 25 тисяч підписів.

Нещодавно, 8 листопада 2022 року, ОАСК прийняв до розгляду позов ексголови Касаційного господарського суду Богдана Львова, який просив визнати протиправним та скасувати наказ голови Верховного Суду Всеволода Князєва про його відрахування зі штату суду. 

Раніше журналісти програми «Схеми» виявили, що суддя Львов є громадянином Російської Федерації. Згодом цю інформацію підтвердила і СБУ.

У вересні 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження щодо анулювання ліцензії на мовлення для телеканалу «Наш 365» Євгена Мураєва за позовом Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

У серпні 2021-го ОАСК повністю задовольнив позов першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка, визнав незаконним його звільнення з військової служби та поновив його на посаді. Семочка звільнив п'ятий президент Петро Порошенко, цього вимагали, зокрема, журналісти та активісти. За даними розслідування програми «Наші гроші з Денисом Бігусом», Семочко, будучи на чолі економічної контррозвідки СБУ, втручався у закупівлі ліків для діалізу, вимагаючи «відкати», що спричинило зупинку закупівель і нестачу препаратів, через що померло близько 200 пацієнтів. 

2 липня 2021 року ОАСК відкрив провадження за позовом російського репера Моргенштерна до СБУ щодо внесення його до переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України.

28 січня 2021 року ОАСК визнав протиправною та нечинною постанову уряду, яка затвердила нову редакцію українського правопису. 

Фото: ЦПК

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY