detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
12.12.2022 22:48
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 грудня
Ситуація з енергопостачанням на Одещині, незаконна депортація українців з окупованих територій, формула миру Зеленського, аудит американської підтримки України, світовий спорт без росіян та білорусів.

У ранковому слоті каналу іномовлення воєнний аналітик Олексій Гетьман порівняв армії України та Росії: у ворога сили більші за кількістю, але не за якістю.

Керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів АНТС Ілля Несходовський не одразу згадав, що він в етері російськомовного марафону, тож про вилучення російських активів почав розповідати українською. Після підказки ведучого Сергія Чернишова мову змінив.

Чи є підстави вважати мера Москви Сергія Собяніна ймовірним наступником Путіна? Російський політолог Аббас Галлямов дав ствердну відповідь на це запитання. Щоправда, політолог вважає, що нинішня активність Собяніна не є проявом його власної ініціативи.

Про епідемію ВІЛ/СНІДу в Росії ведучі поговорили з головою фонду «100% життя» Дмитром Шерембеєм. Хоча, за словами спікера, «найбільш поширена епідемія там — це епідемія ідіотизму».

Політолог Ігор Рейтерович назвав дві причини, з яких Росія прагне взяти паузу у війні: сподівання на успіх мобілізації та ілюзорна віра, що держави Заходу все ж втомляться надавати Україні допомогу.

У слоті «1+1» голова Запорізької ОВА Олександр Старух розповів, що напередодні в Мелітополі колаборанти святкували день народження «однієї недостойної людини»; наслідком святкування стали «бавовна» та 200 ліквідованих окупантів.

Колишній воєнний прокурор України Віктор Чумак обстоював визнання терористичною організацією усієї російської армії: це, мовляв, полегшило б притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних в Україні.

Політкоментатор Володимир Фесенко прокоментував заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга про загрозу втягнення Альянсу у війну. Пізніше Фесенко ще раз буде на прямому зв'язку і говоритиме про формулу миру президента Зеленського, умовою для виконання якої назве відновлення територіальної цілісності України.

Колега ведучих, спортивний журналіст «1+1» Ігор Циганик, прокоментував відсутність Росії на чемпіонаті світу з футболу фразою-мемом «Потєрь нєт» та пояснив значення рішення Міжнародного олімпійського комітету не допустити збірні Росії та Білорусі до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

Правозахисник Павло Лисянський розповів про факти незаконної депортації українців з окупованих територій у російські регіони.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен звернув увагу на те, що вектор публічних виступів Путіна змінився: якщо раніше диктатор «формував порядок денний», то тепер змушений реагувати на запити російського суспільства.

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук заспокоював громадськість, стверджуючи, що відновлення електропостачання на Одещині не триватиме місяцями, а кількість абонентів, які ще перебувають без світла, постійно скорочується. Першим про вкид щодо «двох-трьох місяців», потрібних на відновлення електропостачання в Одесі і області, написав саме «Детектор медіа».

Народний депутат Олег Дунда заявив про невисоку ефективність ідеї створити потенційну демілітаризовану зону між Україною та Росією і звів питання безпеки до двох альтернатив: або Росія існує і становить загрозу, або не існує і на її місці з'являються національні республіки.

У вечірньому слоті каналу іномовлення керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив значення боїв за Бахмут: для росіян це «рятівна соломинка», за яку вони хапаються, сподіваючись переломити хід війни.

Професор Нью-Йоркського університету Ігор Айзенберг запевнив, що аудити грошей, які США спрямовують на допомогу Україні, не можуть загальмувати цей процес, адже вони вже й так ведуться, а заяви окремих представників Республіканської партії — це безуспішна спроба завадити допомозі.

Правозахисники Віра Ястребова та Олексій Лазаренко наголошували на безпрецедентності масштабів вивезення українців, особливо дітей, із окупованих територій до Росії, вбачаючи у цьому ознаки геноциду.

На завершення інформаційного дня говорили про напружену ситуацію на Балканах, де Сербія знову погрожує ескалацією конфлікту з Косовом. Журналістка Наталя Іщенко відзначила, що це перший випадок від моменту завершення війни 1990-х років минулого століття, коли серби відкрито говорять про бажання мати в Косові свої війська.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY