detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
08.12.2022 21:37
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 грудня
Наслідки ворожого ракетного удару по інфраструктурі, криваві посилки українським дипустановам, дев’ятий пакет антиросійських санкцій, справа Іллі Яшина, позбавлення «Дождя» ліцензії.

У слоті групи каналів Starlight Media політолог Дімаш Альжанов говорив про вплив на мешканців Казахстану російських телеканалів, ставлення місцевих мешканців до утікачів від російської мобілізації, настрої населення прикордонних із Росією північних територій, яке не почувається в безпеці.

Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук розповів, як Одещина оговтується від ракетного удару росіян, а речник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко — про гуманітарну ситуацію в окупованому і фактично зруйнованому Маріуполі.

Від ракетних російських атак страждає енергосистема не лише України, але й Молдови. За словами депутата парламенту Молдови Оазу Нантоя, це частково є наслідком того, що впродовж десятиліть в країні нічого не робилося для розвитку власної енергетики, й лише нещодавно вдалося разом із Україною підключитися до європейської енергомережі. Запитали депутата і про ситуацію в Придністров’ї. Оазу Нантой відповів, що він туди нев’їзний, але, за його інформацією, там немає готовності помирати за Путіна. Водночас Росія безкоштовно дає Придністров’ю газ, підсадивши його тим самим на величезний борговий гачок.

Спецкор Російської служби Бі-бі-сі Андрій Захаров говорив про радісну реакцію російських блогерів на російські удари по українській інфраструктурі. Ця реакція своєю чергою впливає певною мірою на дії російського військового керівництва, вважає журналіст.

Голова Центру досліджень енергетики Олександр Харченко висловив сподівання, що Росія зробить те, чим погрожує, — заборонить експорт нафти в ті країни, які встановлять «стелю» ціни на російську сировину. Ультиматум Росії працюватиме проти неї ж, переконаний експерт.

У ранковому слоті каналу іномовлення заступниця міністра культури й інформаційної політики України Катерина Чуєва говорила про захист пам’яток архітектури і культурних цінностей в умовах війни, а також про те, чи має Україна шанс повернути культурну спадщину, яку вкрали та вивезли окупанти. У гості виникали труднощі з підбором російських сталих виразів (наприклад, з перекладом українського «вжити заходів»), а ведучі не допомагали.

Фінансист Сергій Фурса коментував представлений днями Євросоюзом дев’ятий пакет антиросійських санкцій. Усі найпотужніші санкції вже діють, і Росія це вже відчула, заявив Фурса.

У слоті каналу «Інтер» експерт із міжнародних відносин Богдан Ференс коментував зокрема те, що багато українських дипломатичних установ отримали закривавлені пакунки. Також із ним обговорили затримання в Німеччині, пов’язані з підготовкою до держперевороту.

Адвокат Ілля Новіков, який, як і напередодні Леонід Невзлін, попросив не називати його російським адвокатом, стверджуючи, що він є українським адвокатом, коментував справу російського опозиціонера Іллі Яшина. Нагадаємо, Яшина в Росії судять за правду про жахливі звірства росіян у Бучі. На думку Новікова, «Яшин сидітиме, поки в Росії правитиме Путін». Що стосується погроз Росії шукати звинувачених у «фейках про російську армію» через Інтерпол, то, за словами адвоката, Інтерпол таким не займається.

Про справу Яшина говорив і російський опозиційний політик Дмитро Гудков. Він також схвально відгукувався про Володимира Зеленського, якого журнал Time визнав людиною року.

Депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс, коментуючи позбавлення ліцензії телеканалу «Дождь», наголосив, що є інші російськомовні канали, з яких можна дізнаватися правду, і порадив дивитися канал «FreeДом».

Російський журналіст, засновник видання «Перевірено.Медіа» Ілля Бер аналізував фейки російської пропаганди, зокрема фейкові обкладинки популярних видань.

В етері показали також програму «Нью-Йорк, Нью-Йорк» від «Настоящего времени».

У вечірньому слоті каналу іномовлення представник Народного антикризового управління і Координаційної ради Білорусі Валерій Мацкевич говорив зокрема про справу білоруської опозиціонерки Марії Колесникової, яка 28 листопада потрапила з жіночої колонії в Гомелі, куди її запроторив режим Лукашенка, на операційний стіл і в реанімацію.  

Завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак коментував зокрема заяву Путіна, нібито Росія «не розмахуватиме, як бритвою», своєю ядерною зброєю. Експерт вважає, що Путіна, який ще не так давно і розмахував, і погрожував ядерним ударом ледь не всьому світові, погамував лідер Китаю Сі Цзіньпін. 

В етер включався також спецкор каналу «FreeДом» Віталій Сізов із Британії, де навчаються українські військові.

А голова правління Асоціації «Нафта і Газ України» Андрій Закревський дав оптимістичний прогноз щодо того, що російська економіка не переживе зиму.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY