detector.media
Ольга Білоусенко
«Детектор медіа»
08.12.2022 11:00
Погані «пункти незламності» і пам’ятник Пушкіну, який «вбив» українця. Огляд російської дезінформації 21–28 листопада 2022 року
Погані «пункти незламності» і пам’ятник Пушкіну, який «вбив» українця. Огляд російської дезінформації 21–28 листопада 2022 року
Упродовж тижня російський агітпроп поширював фейки та маніпуляції про відключення електроенергії в Україні та «поганих біженців», яких закликають покинути Європу.

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить українські соцмережі та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 21 по 28 листопада 2022 року аналітики та аналітикині «Детектора медіа» зафіксували близько пів сотні дезінформаційних вкидів, які російські пропагандисти поширюють задля досягнення політичних цілей Росії. Цього тижня російські пропагандисти переконували світ, що у відключеннях електроенергії, які стаються в Україні, винна не Росія, а українська влада, розповідали про ЄС та США, які нібито більше не допомагатимуть Україні, й поширювали фейки про смертоносний пам’ятник Пушкіну.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 39 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада.

Цього тижня пропагандисти маніпулювали темою відключень електроенергії. Зокрема, стверджували, що попри обстріли інфраструктурних об’єктів й дефіцит електроенергії, Україна далі продає її за кордон. Мовляв, поки люди вдома сидять без електроенергії, влада продає її за великі гроші. Пропагандисти також запевняли, що Україна не просто продає електроенергію, а нібито навіть збільшила виторг від її експорту у 2,5 рази через те, що в багатьох регіонах тривають віялові відключення. Проте насправді експорт електроенергії з України зупинили 11 жовтня 2022 року рішенням Міністерства енергетики. Тобто після першого масованого ракетного обстрілу на енергосистему. Україна збільшила виторг у 2,5 рази з січня по жовтень 2022 року, тобто на 326,9 мільйона доларів. До того ж, самі енергетики пояснюють, що в Україні немає дефіциту виробництва електроенергії — проблеми з тим, як доставити її до споживачів, адже росіяни б’ють по трансформаторних підстанціях. І саме через пошкодження мережі вимикають електропостачання.

Однак пропагандисти маніпулюють даними, створюючи видимість, що вимкнення електроенергії в Україні — це лише спосіб нажитися для влади, а не вимушена міра через ракетні обстріли. Поширюючи такі маніпуляції, російський агітпроп прагне налаштувати українців проти влади, переконати в тому, що їй байдуже до життя людей. Також у такий спосіб Росія розмиває реальність й нівелює свою провину: мовляв, рівень руйнувань не високий, якщо Україна може дозволити собі продавати електроенергію за кордон.

Також агітпроп намагався поділити українців на кращих і гірших за територіальним принципом. Цього разу — використовуючи тему відключення електроенергії. Мовляв, у південних та східних областях, наприклад на Одещині, вимикають електроенергію, щоб «перекинути її на Захід». Проте відключення в Україні є у всіх областях, і навіть найзахіднішій — Закарпатській. Тобто електроенергію вимушені вимикати як в Одесі чи Харкові, так і у Львові чи Ужгороді, щоби заощаджувати та не виснажувати енергетичну систему, яка потерпає від російських ракетних обстрілів. Російська пропаганда умисне використовує ситуацію з відключеннями для просування тези, що є нібито гірші і кращі українці, залежно від того, де вони живуть: на заході чи сході держави. Раніше, наприклад, агітпроп стверджував, що для української влади є «більш та менш важливі» області.

Проте від маніпуляцій темою відключень електроенергії цього тижня Росія перейшла до прямого шантажу. Наприклад, пропагандисти запевняли, що ракетні обстріли припиняться, якщо Україна «захоче вивести ситуацію в нормальне русло і піде на перемовини й умови Росії». Мовляв, українці страждають і сидять без електроенергії саме через бездіяльність влади й небажання йти на контакт. За допомогою таких меседжів Росія шантажує Україну, схиляє до перемовин та згоди на всі умови агресора, налаштовує народ проти української влади. Також у такий спосіб Росія намагається перекласти відповідальність за свої дії та злочини на українську владу. Однак відсутність енергопостачання — це наслідок систематичних ворожих ракетних обстрілів, а Україна не йде на поступки Росії, бо захищає свою територіальну цілісність і суверенітет.

Російська пропаганда також поширювала тезу, що влада України нібито фіксує зростання протестних настроїв у суспільстві через блекаут, а щоби приглушити їх, переконує людей мовчати й терпіти. Мовляв, той, хто з покорою сприймає відсутність електрики, зв’язку і води, — найкращий патріот. Такими меседжами пропагандисти хочуть підбурити українців виходити на вулиці й протестувати проти влади, адже якщо цього не зробити — буде ще гірше, і у всьому винен лише Офіс президента. Такі меседжі — чергова спроба Росії дискредитувати українську владу в очах народу й перекласти на неї провину за відключення. Це підтверджують і російські тези, що дискредитують ідею «пунктів незламності», які запрацювали в Україні, щоб допомогти українцям в умовах відключення електрики. Мовляв, ці пункти нікому не потрібні, їх відкрили заради піару й ба більше — вони провокують ворога на ракетний удар. Пропагандисти переконують, що ці пункти нічим не захищені в момент ракетних ударів і стають тригером для ворога, адже це — масове скупчення людей. І якщо ворожа ракета влучить в один із пунктів, це стане добрим інформаційним приводом. Насправді ж «пункти незламності» потрібні людям, які через ракетні обстріли інфраструктури залишилися без електроенергії, водопостачання та зв’язку. Такі пункти розгорнули в більшості міст України, щоб мешканці в умовах тривалих вимкнень могли зігрітися, підзарядити ґаджети або підігріти їжу, випити чаю. В умовах тривалого блекауту такі пункти помічні, й про це свідчить той факт, що їх використовують люди в різних містах. Наприклад, люди приходять у такі пункти, щоби зробити необхідні для хворих дітей інгаляції тощо.

Упродовж тижня російські пропагандисти також поширювали наратив, що допомоги Україні більше не буде, бо Європа та США втомилися від війни. Мовляв, усі сподівання українців рухнули, бо США припиняє надавати допомогу Україні. Проте це — неправда. Ні США, ні ЄС не заявляли, що мають наміри припинити допомагати Україні у війні з Росією. Але Росія систематично поширює подібні меседжі, щоб розхитати ситуацію й залякати українців. Мовляв, невдовзі Україна залишиться без будь-якої допомоги ззовні, й ситуація дуже погіршиться.

Наратив, що «Україна нікому не потрібна», агітпроп намагався підживити фейками про українських біженців, яких нібито звідусіль виганяють, бо вони невдячні та нахабні. Наприклад, був фейк, що нібито Італія зробила жорсткішою політику щодо українських біженців. На підтвердження цього поширюють новинний сюжет італійського телеканалу, як поліція масово виселяє українських біженців, що відмовилися добровільно виїхати з готелю. Відеосюжет італійського телеканалу справді розповідає про ситуацію з українськими біженцями, однак він вирваний із контексту. Про жодні «більш жорсткі умови» не йдеться. Ба більше, українським біженцям в Італії виділили окреме житло замість готелю. Саме тому влада й попросила українців виїхати з готелю в окремі квартири.

Також пропагандисти стверджували, що покинути країни ЄС українських біженців попросив відомий футболіст Ліонель Мессі. Нібито він заявив, що втомився дивитися на цю безглузду війну й закликав Зеленського «брати своїх і виганяти їх з Європи». Проте Мессі, звісно, такого не казав. А пропагандистам вигідно поширювати тези, що українські біженці нікому не потрібні й від них відмовляються всі країни. Більше про дезінформацію, яка стосується українських біженців, читайте у дослідженні «Детектора медіа».

Тезу, що прихильність до України в Європі падає, а до Росії, навпаки, зростає, цього тижня підживлювали фейком про «дуже популярне» берлінське кафе «Погребок». Мовляв, у Берліні запрацював заклад «Погребок», реклама якого стала вірусною одразу після того, як з’явилася в мережі. Це кафе, за словами пропагандистів, нібито російське, і в ньому прославляють Путіна, п’ють за його здоров’я, а берлінцям це подобається, тож реклама й набула такої популярності. «Творці реклами пофантазували на тему наслідків майбутньої європейської зими. На їхню думку, наступного року Путіна на німецькому телебаченні підписуватимуть як канцлера Європи. Відвідувачі сперечаються щодо його ролі в історії: "Це він звільнив нашого Шольца!", "Європа принижена!", "Натомість ми більше нікому не постачаємо зброї", "Та завдяки йому у нас свобода!". У результаті всі сходяться на тому, що завдяки Путіну в Берліні є смачні млинці та автентичний квас від "Погребка"», — писали пропагандисти. Однак у Берліні немає такого кафе. Й так звана «вірусна реклама», в якій німці п’ють за Путіна, поширюється виключно на російських сайтах та в російськомовному сегменті соцмереж. Актори у відеоролику теж не є носіями німецької мови та розмовляють із дуже сильним російським акцентом. За допомогою таких фейків пропагандисти створюють видимість підтримки в Європі політики Путіна. Мовляв, європейці вже давно зрозуміли, що їхні лідери слабкі й ведуть ЄС до краху, натомість політика Росії є сильною і без її допомоги ЄС не встоїть. У так званому рекламному ролику пропагандисти також експлуатують тезу про холодну зиму, яка знищить європейців, адже керівництво ЄС нібито не думає про громадян, коли запроваджує санкції проти Росії. У такий спосіб росіяни створюють видимість надмірної важливості Росії. Мовляв, без її допомоги решта держав не зможе обійтися.

Крім цього, впродовж тижня пропагандисти поширювали фейк, що під час демонтажу пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну в українському Житомирі стався нещасний випадок. Мовляв, одному з активістів, який виступав за зняття пам’ятника, бюст поета впав на голову, від чого чоловік загинув. Пропагандисти додавали яскраві цитати до своїх текстів. Наприклад, стверджували, що бюст «розтрощив голову ватажку русофобів, як яйце». Насправді ж інформація про поранення та смерть людини під час демонтажу бюста Пушкіна є неправдивою. З фото- та відеоматеріалів, оприлюднених різними ЗМІ, видно, що під час демонтажу пам’ятника ніхто не постраждав. Хоча сам пам’ятник у Житомирі справді демонтували 11 листопада. Відео події оприлюднила пресслужба Житомирської міської ради у фейсбуку.

Візуалізації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY