detector.media
Сергій Неретін
07.12.2022 17:48
«Дождь» належить російським власникам з російськими паспортами, а отже його інтереси — це інтереси Роісі
«Дождь» належить російським власникам з російськими паспортами, а отже його інтереси — це інтереси Роісі

Мда... Мабуть ліберасти заблокували мій вчорашній, як на мене, невинний україномовний (!) пост про расєйський «Дождь». Значить, як їх блокують в ЄС  то утиски словоблудія, а як мене блокують за пост про них —  то наче й норм. Ну нічого — я не гордий... Робим дубль-2! 

Фуххх... Майже тиждень терпів стони в моїй френд-стрічці навколо тіліканалу «Дождь», бо кацапські трабли мене не сильно гребуть в принципі. Але все таки висловлюся... Бо проблема більше, ніж кацапська...Тут проблема глобальніша - журналістська. Тому даі слід читати тільки тим, хто в темі.

Із самого початку власниця цього онлайн-каналу хотіла зробити не схоже ні на кого телебачення — сучасне, динамічне, відмінне від класичного. І їй це вдалося!!! На пострадянському просторі це був шикарнючий кейс телесвіжості і телемодності. Ну давайте по-чесняку — сам не раз чув фразу від українських телевізійників «хочемо зробити, як на "Дожде"»... Тобто в якийсь момент «Дождь» вважався взірцем прогресивності + етелоном вишуканого телесмаку. Як, до речі, на стику 90-х і нульових «плюси» в Україні.

Єдине, що треба пояснити — «Дождь» постійно долав свою вічну проблему під назвою «охоплення аудиторії». Класичне ТеБе без реклами чи підтримки власників — приречене. Тож прогресивний «оптімістік ченнел» як міг збільшував свою аудиторію долаючи купу перешкод. І, звісно, гонитва за успіхом і охопленням федеральних телемонстрів в цьому контексті видавалася марною справою.

Аж раптом, у 2011-му, в Московії сталася Болотна недореволюція... Люди несподівано масово вийшли на тую їхню площу протестуючи проти фальсифікації виборів в їхню Думу. І в умовах інформаційної блокади саме «Дождь» несподівано рвонув, у кілька разів збільшивши власний рейтинг і охоплення. Щось подібне трапилося під час української Помаранчевої революції з 5-м каналом. Ще б пак! Блокада реальної інформації на головних інфомайданчиках країни завжди допомагає аутсайдерам зменшити розрив у гонитві за лідерами.

От, власне, десь там і слід шукати помилку власниці каналу Наталії Сіндєєвої, яка вирішила, що намацала золоту жилу для свого теледітища у вигляді політичної складової. Десь в той період «Дождь» остаточно й перетворився на, так званий, помірковано опозиційний телеканал різко при цьому збільшивши свої рейтинги, і, відповідно, заробітки.

Ця гра затягує... Ти стаєш популярним і впливовим, і одночасно підвищуєш ризики свого існування. Репліки, мовляв, не в грошах справа, а в ідеї - це для дітей. Тому що канал точно замислювався як бізнес-продукт. Просто по ходу зростання ставок для бізнесменів, що бовтаються у медійній сфері, завжди є ризик перетворення їхнього продукту в чумадан без ручки.

Далі була наша Революція гідності — захоплююче телевидовище для опозиційно налаштованих росіян... Ух як в Україні сюжетик закрутився! Вау!!! «Дождь» тут днював і ночував, аж поки реаліті-шоу не стало занадто реалістичним і на сцену виліз в усій красі монстр, якого «нє ждалі» — Росія. І «дождєвікі» зі спостерігачів стали його учасниками. І це ще одна болюча помилка медійників.

Тому що неможливо бути відстороненим у грі, правила якої різко змінилися. До початку подій у Криму, а згодом у Донецьку-Луганську - журналісти «Дождя» грали класичну роль відсторонених осіб, які не були замішані в політику України. Все змінилося після того, як їхня батьківщина оголила ножі в напрямку України. Далі ти учасник, а не журналіст... Можеш скільки завгодно цитувати підручники, в яких прописані інші істини, але реалії життя диктують свої правила гри.

Я навіть не хочу окремо зупинятися на різних «дождєвістскіх» історіях з картами «російського» Криму, з їхньою турботою про своїх мобілізованих. Про все це можна прочитати в шикарному дослідженні сайту «Детектор медіа».

Зупинюся трішки на іншому. Вчорашнє відео зарюмсаної власниці «Дождя», в якому вона начебто щиро не розуміє, за що ж її телеканал спіткала така невдача у вигляді відмови на мовлення в Латвії, нагадало  мені відео зарюмсаної пєвічки Свєтлани Лободи, яка навіть на десятий місяць з моменту 24-го лютого так і не усвідомила, чому не слід було їздтити на гастролі до кацапії після березня-2014-го.

В історії з «Дождьом» у викладі Сіндєєвої їй гидко через те, що канал спочатку «здав» ведучого-винуватця «фатальної помилки», який висловив співчуття російським чмобікам в ефірі. Тобто спочатку його звільнили, але це не допомогло - ліцензію на мовлення в Латвії все одно анулювали. Відтак власниця б'ється в істерії із сакральним зверненням до екс-ведучого: «Льоша вєрнісь!»

І ось тут сторія «Дождя» дещо перегукується з каналом «112», точніше з його журналістами. Ті теж так і не зрозуміли, за що їх власне хейтять тепер. Ну працювали, ну отримували бабло, але за мітким вислювлюванням офіційного Мінкультури, «тепер перейшли на бік України» - і крапка! Зрозуміти і пробачити!!! Власне ж нікого не вбивали, не займалися сексом на екрані, не закликали до людожерства... То за що??????????

Отак і телеканал «Дождь» не розуміє «за що?». Причому не розуміє і вся ота ліберальна тусота, яка їх тепер захищає. Тому шо Путін — це зло! А решта росіян - ні в чому не винні! А весь цимес історії в тому, що не міг цей російський канал чинити інакше в ефірі, окрім як проявляти «людоподібну позицію», прицмокуючи беззубими закликами на кшталт: «Нєт войнє». Ми тут, в Україні, теж проти війни... І толку з цих тупих слів!?

А не міг він чинити тому, що вони росіяни!!! Бо якби канал зайняв принципово іншу позицію і докопався б до суті владної агресії, то довелося б дивитися в ефірі у дзеркало! І бачити там самих себе - і говорити про те, що Росія - країна-агресор, країна-бідокур... Росія - це ми!!!! Довелося б тоді закликати окупантів здатися замість жалості до них, як до людей яким вчасно не виплачують зарплатню.

На жаль, журналістика — далеко не романтична професія, якою нерідко постає у художніх творах. І щоб нею займатися треба мати залізні яйки + чітке уявлення про предмет. А також про те, для чого і кому ти присвячуєш свій життєвий час.

Політика — це те, що нас оточує звідусіль. Власне, це — саме життя! Ти можеш скільки завгодно говорити, що ти поза політикою і незалежний ні від чого, але тільки не в медійній сфері. Бо тут завжди є інтереси, на бік яких ти мусиш схилитися. Рано чи пізно!!! Такі правила цієї гри.

Телеканал «Дождь» належить російським власникам з російськими паспортами, а отже його інтереси - це інтереси Роісі. І навіть той факт, що на засідання латвійської Нацради представники каналу прийшли без перекладача — ще одне яскраве свідчення про те, що в дупі вони мали закони тієї країни, яка їх притулила на деякий час до себе. Так от маленька, але красномовна деталь. Російський шовінізм не лікується...

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY