detector.media
07.12.2022 14:08
60 російських ЗМІ у Латвії виступили на підтримку «Дождя»
60 російських ЗМІ у Латвії виступили на підтримку «Дождя»
Підписанти заяви вважають, що рішення Латвії анулювати ліцензію каналу є несправедливим, допомагає Кремлю зруйнувати незалежні російські ЗМІ і залишає росіян наодинці з пропагандою.

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, зареєстрованих чи розташованих у Латвії, приєдналися до листа на підтримку телеканалу «Дождь». Відкритий для підпису текст опублікувало напередодні російське інтернет-видання «Медуза».

У зверненні російською, латвійською та англійською мовами журналісти висловлюють солідарність із каналом після того, як Нацрада з електронних медіа Латвії анулювала його ліцензію.

«Ми вважаємо, що рішення анулювати ліцензію "Дождю" було несправедливим, неправильним і невідповідним тим формальним порушенням, які перелічило відомство. Аргументи про те, що ці порушення створюють "загрозу національній безпеці", не виглядають переконливими», – йдеться у зверненні.

Автори вважають, що заборона каналу з «очевидною антивоєнною позицією» та «колосальним значенням у протистоянні російській пропаганді» завдає «важкого удару» по свободі слова та безпеці Європи. «Без незалежних медіа не може бути демократії. А недемократична Росія так і залишиться загрозою для сусідів та всього світу», – стверджують автори звернення.

Вони зазначають, що «Дождь» — одне з кількох «по-справжньому незалежних» медіа з великою авдиторією всередині Росії, тож його заборона лише допоможе Кремлю тотально знищити незалежні російські ЗМІ і залишить багатьох російськомовних громадян Євросоюзу сам на сам із кремлівською пропагандою.

Серед підписантів звернення «Новая газета. Европа», The Insider, «Важные истории», DOXA та інші. На підтримку «Дождя» виступив й ув'язнений російський опозиціонер Олексій Навальний.

Нагадаємо, 6 грудня Національна рада з електронних медіа Латвії ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення телеканалу «Дождь» через загрозу національній безпеці. Підставою для позбавлення ліцензії стало третє попередження від регулятора.

2 грудня телеканал оштрафували на €10 тисяч. Штраф наклали через те, що «Дождь» позначив окупований Крим як частину Росії та назвав російську армію «нашою армією».

Окрім цього, ведучий Олексій Коростельов закликав телеглядачів допомагати російським військовим. Також канал не виконав вимогу супроводжувати російськомовний ефір латиськими субтитрами.

Після рішення регулятора «Дождь» позбувся права мовити в кабельних мережах, однак має намір далі мовити в ютубі

Латвійську ліцензію «Дождю», який припинив мовлення в Росії у березні 2022 року, видали на початку літа. 18 липня канал почав мовлення в інтернеті та кабельних мережах вже з Латвії. В Україні «Дождь» заборонений з 2017 року — тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення виключила його з переліку дозволених для ретрансляції іноземних каналів через демонстрації мапи з Кримом, позначеним як частина Росії.  

«Детектор медіа» писав, як «Дождь» відтворює наративи російської пропаганди і вчить своїх глядачів жаліти мобілізованих.

Докладніший аналіз ситуації довкола «Дождя» читайте в матеріалі Отара Довженка.

Фото: телеканал «Дождь»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY