detector.media
06.12.2022 16:07
МКІП пропонує вилучити з реєстру пам'яток символи російської та радянської ідеології
МКІП пропонує вилучити з реєстру пам'яток символи російської та радянської ідеології
Міністерство вважає, що цей крок посилить позиціонування України як центру демократії та свободи і позбавить її постколоніального баласту.

Міністерство культури та інформаційної політики пропонує внести зміни до закону України «Про охорону культурної спадщини», які дозволять вилучати з переліку спадщини об'єкти, котрі вважатимуться символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Про це повідомили на сайті МКІП.

Міністерство повідомляє, що зміни до закону «Про охорону культурної спадщини» відтепер даватимуть правові підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, якщо ті є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

«Зміни до законодавства потрібні, аби посилити позиціонування України в новому геополітичному контексті як центру демократії й свободи», — зазначають на сайті Мінкульту.

Законопроєкт передбачає внесення змін до статей 13, 15 та доповнення новою статтею 151 закону України «Про охорону культурної спадщини». 

«Змінити державну політику щодо збереження та захисту культурної спадщини необхідно саме зараз, адже вона — один з головних чинників формування української ідентичності. Маємо позбавити український культурний простір від постколоніального баласту», — зазначив міністр Олександр Ткаченко.

Наразі законопроєкт має розглянути та прийняти Верховна Рада України.

Нагадаємо, нещодавно Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму підготувала загальні рекомендації для органів місцевого самоврядування та громадських організацій щодо подолання наслідків русифікації та тоталітаризму в Україні.

Фото:  В'ячеслав Саулко/Facebook (демонтаж пам’ятника «возз’єднання» України з Росією у Переяславі).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY