detector.media
05.12.2022 12:45
«Радіо Свобода»: У Швеції вбили чеченського опозиційного блогера Тумсо Абдурахманова
«Радіо Свобода»: У Швеції вбили чеченського опозиційного блогера Тумсо Абдурахманова
За даними ЗМІ, його брата, правозахисника Мухаммада, зараз переховують спецслужби. Правоохоронці цю інформацію офіційно ще не коментували.

Опозиційного чеченського блогера та критика режиму Рамзана Кадирова Тумсо Абдурахманова убили в Швеції. Про це російській службі «Радіо Свобода» повідомили його прибічники.

Про те, що Тумсо Абдурахманов та його брат, правозахисник Мухаммад Абдурахманов, які живуть у Швеції, перестали виходити на зв’язок, стало відомо 2 грудня. Тоді ж з’явилися повідомлення, що блогера могли вбити.

Згодом про загибель Абдурахманова повідомив опозиційний чеченський рух 1АДАТ із посиланням на джерела з Європи та Чечні. За повідомленнями, 36-річного Абдурахманова застрелили в Швеції в ніч з 1 на 2 грудня.

За даними 1ADAT, брата блогера, Мухаммада Абдурахманова, переховують спецслужби.

Правоохоронні органи Швеції цю інформацію наразі не коментували.

У блогера Тумсо Абдурахманова був конфлікт із родичем керівника Чечні Рамзана Кадирова. Боючись переслідування, блогер переїхав до Європи. Як пише «Радіо Свобода», у березні 2019 року голова парламенту Чечні Магомед Даудов оголосив Абдурахманову кровну помсту.

У лютому 2020 року на Тумсо Абдурахманова скоїли замах у його квартирі в Швеції. Блогер зумів обеззброїти нападника та викликати поліцію. Крім того, блогер зміг зняти нападника на відео. Причому ймовірний злочинець заявив, що його прислали з Москви та тримають у заручниках його мати.

Вирок у справі винесли в січні 2021 року. Засудженими були два громадяни Росії. Конкретних замовників злочину встановлено не було, але прокурор на суді заявляв, що «сліди вказують на Грозний».

Після винесення вироку у справі про напад на Тумсо Абдурахманова вдалось зірвати замах на його брата Мухаммада в Німеччині. За словами правозахисника, організацію його вбивства доручили Парудді Едельгерієву, якого називають двоюрідним братом Рамзана Кадирова.

У грудні 2021 року Тумсо Абдурахманов повідомив, що чеченські силовики викрали його двоюрідних та троюрідних дядьків, братів, сестер та племінників, а також про викрадення родичів його дружини – її матері та сестри.

Тоді ж, у грудні 2021 року, Інтерпол відмовив Росії оголосити у розшук чеченського опозиційного блогера Тумсо Абдурахманова через нібито «публічні заклики до екстремізму».

Фото: Тумсо Абдурахманов / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY