detector.media
02.12.2022 22:02
Латвія почала перевірку каналу «Дождь» через слова ведучого про допомогу російській армії
Латвія почала перевірку каналу «Дождь» через слова ведучого про допомогу російській армії
Латвійські спецслужби заявили, що представники російських ЗМІ у Латвії становлять розвідувальні ризики.

У п’ятницю, 2 грудня, Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала перевірку каналу «Дождь» через ексведучого Олексія Коростельова, який у прямому етері висловив сподівання, що редакції мовника «вдається допомагати російській армії».

Спецслужба заявила, що з огляду на злочини російських окупаційних військ в Україні, жодна підтримка агресора не є виправданою: «Будь-який прямий або опосередкований збір фінансів чи інших ресурсів на користь держави-агресора підлягає кримінальній відповідальності».

Також спецслужба заявила, що представники російських ЗМІ у Латвії становлять розвідувальні ризики.

«Оскільки ці медіакомпанії та журналісти тривалий час працюють на території держави-агресора, не можна виключати зв’язків із спецслужбами Росії деяких ЗМІ чи їхніх представників, які працюють у Латвії. Можливий також підвищений інтерес російських спецслужб до роботи таких ЗМІ у Латвії», — заявляє спецслужба.

VDD додає, що робота представників російських ЗМІ в Латвії пов’язана з ризиками для безпеки інформаційного простору країни.

«Протягом багатьох років Росія застосовувала цілеспрямовані та системні заходи впливу на громадську думку відповідно до своїх інтересів, тому існує ризик того, що наративи, спрямовані проти західних країн, зокрема Латвії, можуть бути включені до контенту певних ЗМІ».

Нагадаємо, Коростельов у прямому етері закликав людей, які мають свідчення про те, як проходить в Росії мобілізація, як мобілізовані служать на фронті, про проблеми російської армії тощо, надсилати повідомлення на пошту або телеграм-бот каналу. Ведучий запевнив, що «Дождь» відповідає практично всім і багато з надісланих історій опубліковує. Він висловив сподівання, що редакції каналу вдалось допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема в оснащенні та елементарних зручностях.

2 грудня після розголосу у медіа «Дождь» звільнив Коростельова. Головний редактор телеканалу Тихон Дзядко після етеру Коростельова випустив спростування, зазначивши, що «Дождь» «не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії».

Дзядко запевнив, що поштова скринька телеканалу створена «для збору особистих свідчень про злочини російської армії в Україні та порушення при проведенні злочинної та безглуздої мобілізації в Російській Федерації».

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко прокоментував відео з Коростельовим так: «Коли "хороші русскі" допомагають "поганим русскім" – чи може світ зрозуміти нарешті, що всі вони однакові? ТК "Дождь" забезпечує всім необхідним окупантів, яким некомфортно воювати на нашій землі».

2 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала «Дождь» на 10 тисяч євро. Голова регулятора Іварс Аболіньш повідомив, що телеканал позначив окупований Крим як «частину» Росії і назвав російську армію «нашою армією». Щодо російського мовника порушили справу про адміністративне правопорушення.

Читайте також:

Російський телеканал «Дождь» внесений російським режимом у так званий перелік «іноземних агентів». Телеканал називає себе незалежним міжнародним російськомовним мовником, з літа 2022 року редакція каналу базується у Латвії. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY