detector.media
02.12.2022 09:35
Зеленський передав петицію про позбавлення мандата всіх депутатів «ОПЗЖ» на розгляд Стефанчуку
Зеленський передав петицію про позбавлення мандата всіх депутатів «ОПЗЖ» на розгляд Стефанчуку
Президент просить голову ВР «опрацювати викладені в петиції пропозиції та поінформувати про результати».

Президент Володимир Зеленський передав на розгляд голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку петицію про позбавлення мандата всіх депутатів колишньої «ОПЗЖ» у Верховній Раді. Про це йдеться у відповіді президента.

Відповідну петицію подав народний депутат Олексій Гончаренко. Він наголосив, що після повномасштабного вторгнення Росії представники ОПЗЖ або втекли за кордон, або ніяк не проявляли себе в допомозі Україні. До того ж, вони раніше активно пропагували «русский мир», неодноразово відвідували Москву та зустрічалися з представниками російської влади.

Президент у відповідь на петицію нагадав, що за статтею 5 Закону України «Про статус народного депутата України» та частиною другою статті 222 Регламенту Верховної Ради України рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається за поданням профільного комітету більшістю від конституційного складу ВР.

Відтак президент повідомив, що звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука «з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду автора звернення».

Президент також нагадав, що Конституція України (ст. 81) передбачає, що повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

Оскільки у період воєнного стану зміни до Конституції не можна вносити, позбавити депутата мандата можна за однією з цих семи підстав.

Так, ще 15 березня Верховна Рада позбавила мандату підозрюваного у держзраді  Іллю Киву, який зараз переховується в Росії. Тоді до парламенту надійшла його заява про добровільне складання повноважень.

3 листопада Верховна Рада позбавила мандату нардепа Вадима Рабіновича.

30 листопада народна депутатка від забороненої «ОПЗЖ» Юлія Льовочкіна, сестра співвласника «Inter Media Group» Сергія Льовочкіна, вирішила добровільно скласти повноваження.

При цьому мандат народного депутата ще досі має один з лідерів «ОПЗЖ» Віктор Медведчук, якого 21 вересня Україна передала Росії в обмін на 200 українських військовополонених, зокрема захисників Маріуполя.

Утім, як повідомили в апараті ВРУ, підозрюваний у держзраді нардеп Віктор Медведчук не отримує заробітну платню в парламенті з січня поточного року.

Нагадаємо, 20 червня суд заборонив діяльність партії «ОПЗЖ». Причиною заборонив у СБУ назвали:

Парламентська фракція «ОПЗЖ» налічувала 44 нардепи. Після 24 лютого зі її складу почали виходити депутати. Повідомляли, що заяви на вихід з фракції написали Вадим Столар, Ігор Абрамович, Тетяна Плачкова та Олександр Фельдман.

Пізніше 25 нардепів створили свою депутатську групу «Платформа за життя та мир».

Попри заборону діяльності партії, за підрахунками руху «Чесно», станом на жовтень 2022 року близько половини складу депутатської групи «Платформа за життя та мир» все ще займали керівні посади у комітетах Верховної Ради.

Зокрема, член групи Нестор Шуфрич досі є головою парламентського комітету свободи слова. 14 листопада рух «Чесно» закликав зняти Шуфрича з посади голови комітету.

Нагадаємо, з березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів. 20 березня РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією. Врешті 14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

Окрім «ОПЗЖ», в Україні також заборонена діяльність «Опоблоку», партії «Наші» Євгена Мураєва, партії «Соціалісти», партії «Справедливість та розвиток», партії «Держава», партії «Блок Володимира Сальдо», «Партії Шарія», а також «Соціалістичної партії України» і «Прогресивної соцпартії України» Наталії Вітренко.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY