detector.media
30.11.2022 17:38
«Труха», «Блискавка», УНІАН — найбільш популярні джерела новин для українців під час війни
«Труха», «Блискавка», УНІАН — найбільш популярні джерела новин для українців під час війни
Дослідження Internews свідчить, що переважна більшість людей отримує новини з соціальних мереж

2022 року переважна більшість українців споживала новини із соціальних мереж – 74%, а внутрішньопереміщені особи ще більше  – 78%.  Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022». 

Telegram у 2022 році став основною соціальною мережею як для комунікації, так і для споживання новин, продемонструвавши значне зростання в обох категоріях. Загалом для отримання новин ним користується 60% українців (лише 20% у  2021 році), та 66% для спілкування (40%  минулого року). Facebook скоротив охоплення аудиторії та втратив позиції у споживанні новин. Viber також зменшив охоплення аудиторії, але залишився стабільним для споживання новин.

Серед блогерів, яких читають українці, лідирує Сергій Притула – він наростив свою авдиторію у 2022 році, а ось Дмитро Гордон, який посідає друге місце – втратив її. Безумовний лідером зростання авдиторії є Олексій Арестович.

В Telegram лідером для тих, хто споживає новини, є канал «Труха»,  на другому місті УНІАН, на третьому – ТСН та «Украина сейчас», у Facebook  та YouTube сторінка та канал ТСН користується найбільшою популярністю. Абсолютним лідером у Viber є канал «Блискавка», який користуються більше 40% людей, що  надають перевагу цьому месенджеру для отримання новин.

Майже половина з тих, хто має групові чати в месенджерах, читає там новини, але  переважна більшість самі не викладають в групові чати посилання на новини.

За результатами інтерв’ю у фокус-групах, респонденти розділили соцмережі та месенджери за функціоналом.

Телеграм для них фактично головний канал отримання новин. На думку учасників фокус-груп, його основна перевага це оперативність новин. Він задовольняє відразу дві функції– спілкування з близькими та отримання інформації. Респонденти зазначають, що після того, як почали використовувати Телеграм канал як джерело новин, вони перейшли на нього з Viber і WhatsApp як основних месенджерів для спілкування з друзями та близькими. У перші місяці повномасштабної війни кількість телеграм каналів була дуже велика (до 10), зараз респонденти підписані на 2-3 канали новин.

Facebook частіше використовується для ознайомлення із ставленням до тієї чи іншої новини. Респонденти дивляться, наскільки новина має резонанс у співтоваристві, а також які коментарі вона викликає. YouTube використовується замість ТБ та для пошуку відео на підтвердження новини, яка викликала зацікавленість, для перегляду блогерів. Viber -месенджер для спілкування. Зазначається про наявність новинних груп – насамперед це вайбер-канал «Блискавка» – популярний серед 45+, але цей канал критикується за велику кількість публікацій (понад 200 за день). Instagram все частіше виходить із «молодіжної» групи та звучить у віковій групі 31-45. Респонденти зазначають, що він різко змінився з розважальної соціальної мережі на новинну, а також став місцем вираження громадянської позиції. Tik Tok - респонденти знають про таку соціальну мережу, серед молоді вона досить популярна. Насамперед використовується для розважальних цілей.

Акаунти блогерів  найчастіше використовуються не для отримання новин, а скоріше для формування оцінки щодо тієї чи іншої новини. Групові чати не стільки використовуються для отримання новин, скільки для того, щоб переглянути реакцію соціуму на новини. Користування груповими чатами частіше спостерігається серед молоді, яка там отримує або підтвердження, або спростування тієї чи іншої інформації.

Більше  40% респондентів дізнаються новини з інтернет-сайтів (42% та 53% відповідно ). В телебачення продовжує зменшуватися авдиторія, радіо та преса теж не є основним джерелом новин. Найчастіше українці отримують новини з декількох видів медіа, якщо використовується лише одне джерело, то це, як правило, соціальні мережі. Смартфон є основним пристроєм, за допомогою якого респонденти дізнаються новини.

 

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+. Воно тривало з липня по вересень 2022 року.

Фото: Shutterstock

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY