detector.media
29.11.2022 16:37
Суд щодо наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру призначили на 20 грудня
Суд щодо наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру призначили на 20 грудня
Підготовче засідання за позовом Довженко-Центру до Держкіно пройде о 15-й годині.

29 листопада у Господарському суді Києва відбулося перше підготовче засідання за позовом Довженко-Центру про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію інституції. Про подробиці розповіла Надія Денисюк — адвокатка Axon Partners, представниця Олени Гончарук.

«Сьогодні було перше підготовче засідання по справі. На цій стадії відбуваються зазвичай чисто процесуальні дії. І ми від імені Олени Гончарук подали заяву про залучення її до справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на стороні позивача. Такий крок мотивований тим, що у випадку відмови в позові та залишення рішення про реорганізацію без змін, права Олени Гончарук щодо укладення з нею контракту, як з переможницею конкурсу, будуть порушені», — сказала Надія Денисюк.

Наступне підготовче засідання суддя у справі Ірина Борисенко призначила на 15-ту годину 20 грудня. 

У серпні 2022 року стало відомо, що Держкіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це назвали фактичною ліквідацією.  Однак Держкіно  заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

2 листопада Держкіно відсторонило Олену Гончарук від виконання обов'язків в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру», призначивши на цю посаду Юлію Каждан, яка раніше займалась бухгалтерським обліком і заснувала кінологічний центр. Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням».

8 листопада Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою з боку одного із колишніх керівників установи. Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

12 листопада під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію «Довженко-Центру» до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

17 листопада виконувачка обов'язків директора державного підприємства «Довженко-Центру» Юлія Каждан написала заяву на звільнення з посади, яку вона займала 15 днів. Ще 5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру».

17 листопада Держкіно призначило тимчасовим очільником «Довженко-Центру»  Андрія Алфьорова.

У розмові з «Детектором медіа» Андрій Алфьоров заявив, що якщо не скасують наказ про реорганізацію «Довженко-центру», він піде з посади.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY