detector.media
29.11.2022 15:20
Дослідження Internews: Лише 12% українців все ще використовують російські медіа
Дослідження Internews: Лише 12% українців все ще використовують російські медіа
Кожен п’ятий з них вважає, що російські медіа дають «альтернативну точку зору», інші читають, «аби посміятися»

Спостерігається зменшення (хоча і незначне) особистого споживання російських медіа: ще минулого року в Україні було 15% людей, що користалися російськими медіа, у 2022 їх стало лише 12%. Серед знайомих респондентів значно скоротилася частка споживачів російських медіа – з 35% до 25%. Основна причина використання російських новинних медіа – з'ясувати, що вони говорять про Україну. Про це свідчать дані щорічного дослідження USAID-Internews  «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022».

Серед джерел новин українці, як правило, віддають перевагу соціальним мережам, проте рівень довіри до всіх російських медіа вкрай низький: серед тих, хто користується російськими медіа, лише 9% довіряють російському телебаченню (25% минулого року), 13% - онлайн-медіа (23% минулого року), 9% - сторінкам в соцмережах (22%).

Інтерес і довіра до російських медіа залишаються на досить низькому рівні після стрімкого падіння, яке розпочалося після Революції Гідності. Новини в російських медіа сприймаються як пропаганда, спрямована проти України. Але іноді респонденти їх споживають для того, щоб порівняти як висвітлюють одну і ту ж подію українські та російські засоби масової інформації, або задля розваги («Посміятися над тим, що вони про нас кажуть»). Респонденти мало проявляють інтерес до «ліберальних» або «опозиційних» російських медіа, вважаючи, що споживання таких медіа не має особливого сенсу. На думку учасників дослідження «опозиційні російські медіа», як правило, ретранслюють закордонні медіа, але й і українські медіа також ретранслюють закордонні, отже, немає сенсу дивитись одні й ті самі новини двічі. Респонденти найчастіше називають такі опозиційні російські медіа, з якими вони знайомі: «Дощ», «Настоящєє время» (це спільний проект Радіо Свобода та Голосу Америки, однак респонденти відносять його до російських медіа – прим. ред), канали в сцмережах Невзорова, Фейгіна, рідше згадують Meduza, Пономарьова, Камікадзе, «Обманутий Росіянин».

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап -  загальнонаціональне опитування на дому у респондента у містах 50 тис.+.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY