detector.media
29.11.2022 13:52
«Комітет захисту журналістів» засудив «драконівські» вироки журналістам у Криму
«Комітет захисту журналістів» засудив «драконівські» вироки журналістам у Криму
Окупаційний суд РФ дав громадянським журналістам Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву 14 років колонії суворого режиму за «терористичну діяльність» та «спробу захоплення влади».

Міжнародна правозахисна організація «Комітет захисту журналістів» публічно засудила вирок російської окупаційної влади у Криму громадянським журналістам Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву, яких засуджено до 14 років колонії суворого режиму, повідомляють Крим.Реалії.

«Драконівські 14-річні вироки кримськотатарським журналістам Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву демонструють, наскільки російська влада має намір усунути будь-які незгодні голоси в Криму», – заявила Ґульноза Саїд, координаторка програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії.

За її словами, «цей вирок має стати тривожним сигналом» для всіх, кому небайдужа свобода преси в Росії та анексованому нею Криму. Вона закликала російську владу негайно звільнити Аріфмеметова, Шейхалієва та всіх інших ув'язнених представників преси.

Нагадаємо, 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд РФ  в Ростові-на-Дону визнав винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади п’ятьох кримських татар. Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 4 роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні винними себе не визнали і вважають своє переслідування політичним.

Усі п’ятеро чоловіків були затримані 27 березня 2019 року в окупованому Криму, коли у мікрорайонах Сімферополя Кам'янка та Строганівка одночасно пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар.

25 людей затримали за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі у забороненій у РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами. Крім основної роботи, політв'язні активно відвідували суди над співвітчизниками, вели журналістські стріми, висвітлювали проведення обшуків.

Із січня 2015 року в окупованому Росією Криму почали порушувати кримінальні справи проти «Хізб ут-Тахрір». Зокрема, 16 листопада громадянського журналіста Вілена Темер’янова, якого російські окупанти заарештували у Криму у справі «Хізб ут-Тахрір», помістили у психіатричну лікарню в Сімферополі.

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку «державного перевороту» чи «тероризм», а за їхні публічні акції проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади й масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на окупацію Криму.

Нагадаємо, нещодавно засуджені в Росії журналісти Наріман Джелял, Сервер Мустафаєв і Ахтем Асан отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи».

 Фото: «Кримська солідарність»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY