detector.media
29.11.2022 10:14
Нацрада дала рекомендації ЗМІ, як висвітлювати тему дітей на війні
Нацрада дала рекомендації ЗМІ, як висвітлювати тему дітей на війні
Робота журналістів з дітьми під час війни не має завдавати їм повторної психологічної травми.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила рекомендації журналістам щодо правил висвітлення теми дітей в умовах війни, аби убезпечити неповнолітніх від повторної травматизації.

Документ з рекомендаціями має назву «Висвітлення в медіа теми дітей війни», повідомляє пресслужба Нацради.

У Нацраді зазначили, що документ створювали з метою, щоб медіа, розповідаючи про дітей, які перебували під обстрілами чи в окупації, втратили рідних чи зазнали ушкоджень, стали зі своїми родинами вимушеними переселенцями тощо, не завдали їм повторної психологічної шкоди. «Ці правила мають підказати медіа, де в таких оповідях, так би мовити, є крихкий лід, на який не можна ступати», – повідомляють у регуляторі.

На думку Олени Ніцко, голови робочої групи, яка розробляла документ, рекомендації нададуть медіа необхідні орієнтири – як розкривати чутливі теми, а від чого варто утриматися. Зокрема, фахівці-психологи наголошують, що не можна допускати закріплення образу жертви за дітьми війни у медіапросторі. Навпаки, підкреслює учасниця робочої групи психологиня Любов Найдьонова, спілкуючись з дітьми, журналіст має підбадьорити малечу, «відшукати правильний тон, щоб не завдавати їм своїми питаннями і уточненнями повторної травми».

Нацрада зазначає, що наразі свої підписи під документом поставили гендиректори найбільших телерадіокомпаній України, зокрема, очільник «Студії 1+1» Ярослав Пахольчук, голова «Старлайт Медіа» Олександр Богуцький, очільник правління АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Микола Чернотицький, а також голова правління ПрАТ «Телеканал "Інтер"» Катерина Шкуратова.

Медіарегулятор наголошує, що документ відкритий для підписання і всі медіа – телеканали, онлайн-телебачення, радіостанції, інтернет-видання – можуть долучитися до нього, вивчити його у своїх редакціях та ньюзрумах і дотримуватися запропонованих правил.

Нагадаємо, Нацрада і Центр протидії дезінформації підписали меморандум про співпрацю, що передбачає спільну боротьбу з пропагандою та дезінформацією.

Фото: Дмитрий Муравский / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY