detector.media
28.11.2022 15:02
В УПЦ МП в Івано-Франківську виявили шеврони «донських козаків» та літературу про «штучну Україну» (ФОТО)
В УПЦ МП в Івано-Франківську виявили шеврони «донських козаків» та літературу про «штучну Україну» (ФОТО)
Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень. У ній заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

Співробітники СБУ та Нацполіції знайшли під час обшуків у Почаївській духовній семінарії та Івано-Франківській єпархії УПЦ МП велику кількість антиукраїнських матеріалів.

Як повідомляє пресслужба СБУ, правоохоронці виявили літературу, в якій заперечується існування українського народу, його мови, а також саме право України на державність, і навпаки наголошується, що це нібито штучно створена «ворогами Росії» держава.

Також спецслужба знайшла брошури та книжки ксенофобського і ненависницького змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

Більшість літератури – авторства російських діячів за видавництва російських друкарень.

Крім того, СБУ виявили в одному з підсобних приміщень Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП) шеврони та символіку "великого войска Донского" – незаконного збройного формування, яке у 2014 році допомогло росіянам окупувати частину Донецької та Луганської областей. Наразі спецслужба вивчає походження цих речей.

На підставі речових доказів СБУ відкрила два кримінальні провадження за 161 статтею Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Відзначимо, обшуки в Почаївській духовній семінарії відбулися 25 листопада, на Івано-Франківщині – напередодні, 27 листопада.

Нагадаємо, 22 листопада СББУ спільно з Національною поліцією та Національною гвардією провели обшуки на території Києво-Печерської лаври. Зокрема, вони перевірили приміщення Корецького Свято-Троїцького монастиря УПЦ МП, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (село Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ.

Під час обшуків СБУ виявила у монастирях та приміщеннях УПЦ МП мільйони готівки різною валютою, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ». Знайдені у монастирях журнали та брошури призначались «для тех, кто любит Россию», розповідали про «спільну багатовікову історію, єдиний братній народ і єдину країну» і «передчували Новоросію».

Перевірки у храмах МП тривають після того, як стало відомо, що у Києво-Печерській лаврі під час богослужіння 12 листопада прославляли Росію. Священник Православної церкви України Михайло Омелян опублікував у Facebook відео, на якому церковний хор співає пісню, у тексті якої згадують про «матушку-Русь».

Фото: СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY