detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
24.11.2022 22:57
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 листопада
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 23 листопада
Чергова масована ракетна атака на українську інфраструктуру, визнання Європарламентом Росії державою-спонсоркою тероризму, російська ракета на Волл-стріт, графіті Бенксі в Україні.

У ранковому слоті каналу іномовлення на тему «що після Путіна» розмірковував російський опозиційний політик Леонід Гозман. Жоден бунт у Росії, принаймні поки що, неможливий, «він буде розстріляний з кулеметів», вважає Гозман, який нещодавно, як і інші опозиціонери, залишив Росію.

Засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська оцінювала перспективи України перетворитися на головного постачальника енергії на континенті, а фінансист Сергій Фурса — нинішній стан українського ринку нерухомості.

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей говорив про російську пропаганду та засоби масової інформації, які назвав засобами масової дезінформації.

Темою розмови з українським графіком Матвієм Вайсбергом були графіті англійського художника стрітарту Бенксі зокрема і творчість під час війни загалом.

Колишня виконувачка обов’язків міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева коментувала продовження «зернової угоди», складові продовольчої безпеки тощо, а також відзначила героїзм, без перебільшення, українських фермерів.

Були також повтори, зокрема повтор авторської рубрики шефредактора каналу Олексія Мацуки  про ворожі обстріли інфраструктури.

У слоті каналу «Інтер», як і в наступному, головною темою була нова масована ворожа ракетна атака на нашу інфраструктуру. Спочатку, коли по всій країні оголосили повітряну тривогу, ведучі закликали співгромадян не ігнорувати сигнали тривоги і йти в укриття, потім пішли повідомлення про роботу української протиповітряної оборони та ракетні удари росіян по інфраструктурних об’єктах і житлових будинках, а згодом в етері говорили про масштабні наслідки ворожої атаки.

Ще однією топтемою дня стало визнання Європарламентом Росії державою-спонсоркою тероризму. Резолюцію Європарламенту коментував зокрема колишній посол України в США та Франції Олег Шамшур, було також включення зі Страсбурга кореспондентки каналу Ксенії Смірнової. Коментарі Ксенії були фахові й цікаві.

Власний кореспондент «Голосу Америки» в Білому домі Михайло Комадовський коментував мистецько-політичну акцію в Нью-Йорку: біля статуї бика на Волл-стріт з’явився макет російської ракети. Також Михайло Комадовський розповів про обговорення в США відео з нібито розстрілом російських військовополонених, а насправді провокацією, коли росіяни, вдаючи, що здаються в полон, почали стріляти в українців. 

Резолюцію Європарламенту і ракетні удари по інфраструктурі коментував і російський правозахисник Марк Фейгін. На його думку, російські удари могли бути помстою за визнання Європарламентом Росії спонсоркою тероризму. Не оминув Фейгін і онлайн-відкриття Путіним Тюменської птахофабрики: «Він боїться, що його побачать таким, яким він є — старим зморщеним дідом».

У слоті «1+1» ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков говорив про зупинку через потужний обстріл росіянами всіх блоків атомних електростанцій, а  колишній головний воєнний прокурор України Віктор Чумак — про значення резолюції Європарламенту, яка, за його словами, допоможе притягти до відповідальності російських воєнних злочинців, і про вирок нідерландського суду щодо збиття рейсу МН17.

Мініблекаутом назвав аварійну зупинку українських АЕС співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За словами російського журналіста і політичного діяча Андрія Піонтковського, мета російських обстрілів інфраструктури — не схилити Україну до перемовин, бо Росія не зацікавлена в перемовинах. Мета — зупинити контрнаступ української армії. І єдиний спосіб припинити ці обстріли — передати Україні від західних союзників далекобійне озброєння. Відреагував Піонтковський і на ухвалення Європарламентом резолюції про Росію — спонсорку тероризму: «Який він, до біса, спонсор тероризму? Терорист і є. П’ятсот євродепутатів підтримали, величезна більшість, проти були лише п’ятдесят».

Міністра культури і інформаційної політики України Олександра Ткаченка ведучі запитали, що зроблено за дев’ять місяців задля заборони в світі пропагандистських російських ЗМІ. Ткаченко спочатку розповів про заплановані на цей день знакові, за його словами, культурні заходи, проведенню яких завадила ракетна атака росіян. А щодо заборони російських медіа зазначив, що його відомство ініціювало санкції, але ці канали присутні далеко за межами західного світу, тому боротися з ними, мовляв, непросто. Зате у країнах ЄС російські пропагандистські канали заборонені, за словами урядовця, на 90%.

Російська політична аналітикиня і головна редакторка порталу «After Empire» Ольга Курносова порівняла удари росіян по українській інфраструктурі з тактикою, яку під час Другої світової війни фашисти застосовували до її рідного міста, яке тоді називалося Ленінградом. «Тобто нічого нового вони не вигадали», — констатувала Курносова, припустивши, що «автор ідеї» нищення української енергетики — командувач російськими військами в Україні Сергій Суровікін.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY