detector.media
24.11.2022 20:08
Національна спілка кінематографістів і спілка кінокритиків України вимагають відставки керівництва Держкіно
Національна спілка кінематографістів і спілка кінокритиків України вимагають відставки керівництва Держкіно
Відкритий лист до української влади підписали представники найбільших громадських кіноорганізацій.

Національна спілка кінематографістів України оприлюднила відкритий лист із закликом звільнити голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук «за поглиблення кризи в українському кінематографі». Лист також підписали інші кіноорганізації, зокрема Спілка кінокритиків України.

Підписанти вимагають відправити у відставку все керівництво Держкіно — голову і її заступників, а також скасувати наказ Держкіно №100 про «реорганізацію» Довженко-Центру. Також автори листа вимагають призначити на посаду генеральної директорки Довженко-Центру Олену Гончарук. А також надати Довженко-Центру статус Національного фонду фільмів та зібрати погоджувальний круглий стіл з представниками влади і українських кіноорганізацій з персональним членством, аби призначити «компетентне і доброчесне керівництво Держкіно».

Лист адресований Президенту України Володимиру Зеленському, Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Голові Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микиті Потураєву, Міністру культури та інформаційної політики України Олександру Ткаченку та Голові Національного агентства України з питань державної служби Алюшиній Наталії.

Підписанти звинувачують керівництво Держкино у:

  1. Неефективному використання із порушенням законодавства коштів державного бюджету.
  2. Перешкоджанні участі національних фільмів на міжнародних кінофестивалях.
  3. Порушенні прав і законних інтересів іноземних виробників, залучених місцевими суб’єктами кінематографії до зйомок в Україні.
  4. Систематичні порушення Держкіно своїх обов’язків при виконанні договорів про надання державної підтримки на виробництво фільмів і перевищення повноважень при оформленні договорів.
  5. Перевищенні службових повноважень головою Держкіно у сфері діяльності державних кіностудій,
  6. Намаганні знищення Довженко-Центру шляхом «реорганізації».

Також у п’ятницю, 25 листопада 2022 року, Національна спілка кінематографістів України планує провести пресбрифінг у пресцентрі УКМЦ. В заході братимуть участь Олесь Янчук, голова Національної спілки кінематографістів, директор Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка, Сергій Тримбач, член Наглядової ради Української кіноакадемії, Жанна Максименко-Довгич, режисерка, голова Української гільдії режисерів, членкиня Громадської Ради Держкіно, Денис Іванов, продюсер, член Правління Української кіноакадемії та Володимир Войтенко, голова Спілки кінокритиків України.

Нагадаємо, що 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважали фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що йдеться лише про реорганізацію установи. Державне агентство України з питань кіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований. Громадська рада при Держкіно вимагала відкликати рішення про реорганізацію.

28 жовтня Довженко-Центр повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи.  Після призначення в.о. очільниці кіноінституції Юлію Каждан команда Центру заявила про «рейдерське захоплення».

12 листопада під будівлею Довженко-Центру відбувся «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією кіноінституції та призначенням нового керівництва Центру.

15 листопада Держкіно призупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

17 листопада керівником Центру призначили кінокритика, куратора, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, режисера Андрія Алфьорова. Одночасно звільнили з посади попередню в.о. очільниці кіноінституції Юлію Каждан.. За словами Алфьорова, він керується власним бажанням врятувати Довженко-Центр.  У Довженко-Центрі кандидатура Андрія Алфьорова викликала питання.

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY