detector.media
22.11.2022 17:01
Євгенія Кравчук: ПАРЄ протягом року розгляне резолюцію щодо відповідальності російських пропагандистів
Євгенія Кравчук: ПАРЄ протягом року розгляне резолюцію щодо відповідальності російських пропагандистів
Євгенія Кравчук: Затягувати це питання не будуть, протягом року, я сподіваюсь, ми її обговоримо, винесемо на розгляд та проголосуємо.

Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила, що ПАРЄ протягом року розгляне резолюцію щодо відповідальності російських пропагандистів за розпалювання війни проти України.

Про це Кравчук повідомила «Детектору медіа» під час дискусії на міжнародній конференції «Суспільні мовники за демократію» (The Public Service Media for Democracy), яка проходить у Вільнюсі.

Ініційований Україною проєкт резолюції готує підкомітет ПАРЄ з питань медіа, він опікується свободою слова, захистом журналістів, а також питаннями протидії дезінформації. 

«В грудні буде обраний репортер — людина, яка готує резолюцію. На саму підготовку треба не менше року. Затягувати це не будуть, адже питання термінове, тому протягом року, я сподіваюсь, ми її обговоримо, винесемо на розгляд та проголосуємо. Ідею підтримали всі, в опозиції ніхто не був. Нагадаю, що Рада Європи — єдина організація, з якої вдалося повністю вигнати росіян. Але ми будемо слідкувати за формулюваннями (у резолюції. — ДМ), бо часто навіть від європейських представників проскакує неприпустима термінологія, коли війну не називають війною або пропагандистів RT називають журналістами», — зазначила Кравчук.

Кравчук зауважила, що навіть після дев'яти місяців повномасштабної війни дехто продовжує вважати російські пропагандистські канали медіа: «Вони не є медіа, це просто інструмент війни, який поширює ненависть і закликає вбивати українців».

Один із останніх прикладів — критика генерального секретаря Європейської федерації журналістів Рікардо Ґутьєррес щодо рішення Європейської Ради про заблокування російських пропагандистських каналів Russia Today (RT) і Sputnik на території ЄС.

Нардеп нагадала, що Нюрнберзький трибунал засудив головного редактора пропагандистського тижневика нацистів «Der Stürmer» Юліуса Штайхера, а у Гаазі зараз судять Фелісьєна Кабугу — власника Радіо тисячі пагорбів та організатора геноциду в Руанді.

«Там, де це радіо поширювало свій сигнал, в 10 разів було більше жертв, тобто пропаганда була паливом для війни. Так само це відбувається з російськими пропагандистськими ресурсами», — каже Кравчук.

Також у майбутній резолюції буде досліджено питання впливу пропаганди у соцмережах, бо «всі штучні вкиди, боти або намагання вплинути на політику інших країн» являють собою великий пласт проблеми.

2 вересня об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій Медіарух звернулось до світових медіаасоціацій із закликом засудити російських пропагандистів, які відкрито говорять про необхідність вбивати українців, виправдовують воєнні злочини російської армії, дезінформацію російського населення та світової спільноти.

7 вересня українські медійники закликали світову спільноту притягнути до відповідальності російських пропагандистів, які несуть відповідальність за варварські злочини в Україні так само, як і безпосередні їх виконавці — російські військові та їхнє командування. 

У серпні Асоціація польських журналістів закликала судити російських пропагандистів як воєнних злочинців.

Президент України Володимир Зеленський нагадав російським пропагандистам, які виправдовують злочини російської армії в Україні, про долю їхнього «колеги» часів Третього рейху, антисеміта Юліуса Штрайхера, що був страчений за заклики до геноциду. 

Фото: Yevheniya Kravchuk/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY