detector.media
20.11.2022 15:37
Журналісти знайшли «щасливого херсонця», якого російська пропаганда називає «київським військовим» (ВІДЕО)
Журналісти знайшли «щасливого херсонця», якого російська пропаганда називає «київським військовим» (ВІДЕО)
Чергова спроба кремлівської пропаганди переконати російську аудиторію в тому, що херсонці «не раді приходу ЗСУ», виявилася невдалою

Аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України Дмитро Галко поспілкувався з мешканцем Херсона, який раніше дав декілька інтерв’ю іноземним ЗМІ. Після публікації цих інтерв’ю російські медіа та телеграм-канали поширювали інформацію про те, що нібито чоловік, який знявся у сюжеті, є військовим з Києва, який «приїхав для проведення репресій». Буцімто його звати Пондін Євген Миколайович, і він — командир роти Нацгвардії у військовій частині 3030. Мовляв, так українські медіа створювали «ілюзію підтримки звільнення Херсона українськими військовими». Деякі медіа писали, що «Україна звезла масовку до Херсона для проведення постановних заходів», намагаючись у такий спосіб переконати аудиторію, що херсонці не раді деокупації.

Галко зустрів чоловіка в черзі за гуманітарною допомогою та записав із ним нове відео. Його звати Андрій. 

Раніше StopFake спростував цей фейк росіських пропагандистів. Фактчекери за допомогою технології розпізнавання облич знайшли декілька профілів Андрія у соцмережах, які підтверджують ім’я, вік чоловіка і те, що мешкає він у Херсоні. У військовій частині 3030, де нібито «служить» чоловік, також спростували його приналежність до цієї частини.

Російська пропаганда часто звинувачує Україну у зйомці постановних сюжетів. Раніше пропагандисти стверджували, що відео з деокупованого Херсона — постановні, а кореспондент Бі-бі-сі імітував потребу перебувати в окопі під час зйомок на Київщині. Також CNN звинувачували у зйомці постановки ракетного удару по Львову. У такий спосіб російська пропаганда намагається підірвати довіру до роботи українських та іноземних медіа.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY