detector.media
Гала Скляревська
20.11.2022 14:19
«Досить жити без світла». Росія почала психологічну спецоперацію із закликами виходити на протести через відключення електроенергії
«Досить жити без світла». Росія почала психологічну спецоперацію із закликами виходити на протести через відключення електроенергії
Представники української влади вважають, що в подальшому поширення цих меседжів буде лише посилюватися.

В російських телеграм-каналах, а також у фейсбуку та вайбер-групах 18 листопада почали поширювати заклики до українців виходити на протести через відключення електроенергії. Як пише телеграм-канал «Політ технолога+», російські телеграм-канали поширюють картинки та заклики (перекладені українською) проти влади, зокрема проти президента Зеленського, звинувачуючи її у «відключенні світла». Деякі російські телеграм-канали публікують інструкції, як діяти, аби спробувати спровокувати масові протести проти влади. Поширювані гасла, що мають закликати людей до протестів, часто римовані. Основний меседж — «українська влада винна в тому, що у людей немає електроенергії». 

Раніше про появу дезінформаційних меседжів також повідомило «Укренерго». «У засобах масової інформації та соцмережах поширюється інформація, що нібито Україна експортує надлишкову електроенергію до країн ЄС», — йдеться в повідомленні підприємства. Там нагадують, що Україна перестала експортувати електроенергію відразу ж після першої масованої атаки Росії на українську енергосистему, тобто 11 жовтня.

Окрім неправдивих повідомлень про експорт електроенергії, в будинкових чатах, зокрема одеських, невідомі користувачі поширюють меседжі, що Одеса зараз без світла через те, що електроенергію спрямовують у західні області України. Цим намагаються реанімувати давній пропагандистський меседж про «сорти українців» та підсилити напругу в суспільстві. На це звернув увагу речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

«Трохи про енергетичну сферу, але під іншим кутом. Чітко простежується робота інформаційно-психологічних спецоперацій Росії. І це вже підтверджено фактами. Тому що, наприклад, у будинкових чатиках з'являються невідомі люди, які починають підштовхувати мешканців до протиправних дій. Я дуже вдячний тим людям, які направляють свої звернення до чат-боту. І ремонтні бригади одеських електромереж до вас виїжджають. А ось інше — чітко простежується робота російських ІПСО. Судячи з атаки ботів, судячи з закликів», — заявив Братчук.

18 та 19 листопада в Одесі відбулася малочисельна акція протесту проти відключення електроенергії. Десяток людей ходили по пішохідних переходах, заважаючи руху транспорту. На одному з відео, знятому під час цієї акції, чутно, як одна жінка кричить: «ХХ сторіччя, а ми четверту добу без світла».

Братчук також повідомив, що СБУ провела роз’яснювальну роботу з тими, хто поширював заклики до протестів. А також заявив, що ситуація в Одесі контрольована, місто повертається до відключення електроенергії за графіком.

Фото: скрін з відео

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY