detector.media
16.11.2022 08:56
Кримського журналіста Темер'янова окупанти відправили на примусову психіатричну експертизу
Кримського журналіста Темер'янова окупанти відправили на примусову психіатричну експертизу
Його звинувачують у «терористичній діяльності» та участі в партії «Хізб ут-Тахрір».

Громадянського журналіста Вілена Темер’янова, заарештованого російськими окупантами у Криму у справі «Хізб ут-Тахрір», помістили у психіатричну лікарню в Сімферополі.

Як “Кримській солідарності” повідомив його адвокат Марлен Халіков, там політв’язень проходить примусову судову експертизу.

До Клінічної психіатричної лікарні №1 журналіста помістили за рішенням окупаційного “суду” для проходження примусової психічної судової експертизи.

За словами захисника, Темер’янов перебуває в лікарні вже понад 20 днів, однак, можливо, незабаром повернеться до слідчого ізолятора.

Як повідомляє ІМІ, Темер'янов є кореспондентом «Кримської солідарності» і «Грани.ру». Його затримали за звинуваченням в участі в «Хізб ут-Тахрір» – ісламській політичній партії, яка була визнана «терористичною» 14 лютого 2003 року Верховним судом РФ на закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення ухвалене необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Водночас на території України й більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Із січня 2015 року в окупованому Росією Криму почали порушувати кримінальні справи проти «Хізб ут-Тахрір». На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку «державного перевороту» чи «тероризм», а за їхні публічні акції проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади й масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на окупацію Криму.

Вілена Темер’янова затримали ще 11 серпня, коли у тимчасово окупованому Криму провели 8 обшуків, під час яких затримали шістьох кримських татар за «терористичну діяльність».

Для Темер’янова це вже не перше затримання – він має за своїми плечима дві адміністративні справи, одна з яких завершилася кількаденним адміністративним арештом наприкінці 2021 р. 

Фото: «Кримська солідарність»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY