detector.media
15.11.2022 17:50
Кінофестиваль «Молодість» розпочнеться 1 грудня. Оголошено програму
Кінофестиваль «Молодість» розпочнеться 1 грудня. Оголошено програму
Онлайн-показів не передбачено, тож будьте готові до зустрічі з кіно віч-на-віч. Прем’єри українських фільмів відбудуться у конкурсній програмі і на позаконкурсних показах

51-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» відбудеться з 1-го по 7-е грудня. Про це повідомляє пресслужба кінофоруму.

«Цьогоріч ми відкинули вимогу прем'єрного статусу, щоби висвітлити національний кінематограф, який зараз як ніколи перебуває під загрозою та потребує підтримки. Втім, ці фільми вагомі не лише в українському контексті, а й в обширі міжнародного кінематографа — і є проявами талантів нових режисерів і режисерок, які вже заявили про себе і є потужними голосами української культурної спільноти», — коментують у програмному відділі кінофестивалю.

Художній керівник фестивалю Андрій Халпахчі подякував за підтримку кінофестиваю Офісу президента. «Провести «Молодість» з розмахом рівня попередніх років зараз було б і неможливо, і щонайменше дивно. Звісно, хочеться більше часу приділяти саме кінематографічній складовій, подіям і дискусіям, натомість нині ми змушені думати про повітряні тривоги та відімкнення світла. Але жалітися ми не будемо — робимо, що вважаємо за потрібне для розвитку нашого кіномистецтва та культури загалом», — додав Андрій Халпахчі, незмінний лідер кінофестивалю, який який тридцять років поспіль був генеральним директором кінофестивалю.

Попри великі війну команда фестивалю вирішила не скасовувати його, а лише скоротити перелік фільмів. Таким чином вдалося зберегти майже всі основні програми «Молодості»: повнометражну, короткометражну та студентську секції Міжнародного конкурсу, Національний конкурс і позаконкурсні українські прем’єри, «Фестиваль фестивалів», програму фільмів на тематику ЛГБТКІ+ «Сонячний зайчик», «Опівнічний сеанс», 4MA: FORMA, «Скандинавську панораму», «100: Століття».

Серед фільмів повнометражної секції Міжнародного конкурсу представлені чотири українські стрічки. Глядачі знову зможуть переглянути «Я і Фелікс» Ірини Цілик, «Будинок «Слово». Нескінчений роман» Тараса Томенка, «Бачення метелика», а також фільм-тріумфатор премії «Кіноколо» «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука.

Також у конкурсі повнометражних ігрових дебютних стрічок беруть участь п’ять іноземних фільмів: «Тиха земля» польської режисерки Аґи Вощинської; «Шум двигунів» канадця Філіпа Ґреґуара; «Маленьке тіло» італійки Лаури Самані; «Зачарований негр» американця Скіннера Маєрса та «Клітка і мрія» бразильця Валеріо Фонсеки.

У програмі Міжнародного конкурсу знову будуть короткометражна та студентська секції. Нагороду за найкращий дебютний короткий метр отримає один з шести фільмів, режисерки та режисери яких представляють Туніс, Бельгію, Грецію, Камбоджу, Францію й Австралію. Ще 7 короткометражних стрічок візьмуть участь у студентському конкурсі. Серед них дві роботи українських режисерок — «Славна революція» Маші Новікової та «Ну ти і дура, Ліза» Олександри Коноплі. Стрічка Олександри Коноплі «Ну ти і дура, Ліза», що бере участь у Студентському конкурсі, ввійшла і до короткометражної секції Національного конкурсу. 

Конкурсні покази доповнять сеанси позаконкурсних програм. «Для «Молодості» було важливо і надалі плекати повноту й розмаїття кіноглядацьких досвідів», — відзначають представники кінофестивалю. Тут буде і  «Скандинавська панорама», і кіно на тематику ЛГБТК+ в рамках показів «Сонячний зайчик», і інші добірки, до яких звикли глядачі «Молодості».

Перелык фільмів потужної програми «Фестиваль фестивалів» ще формується. «Вже зараз ми захоплено радимо вам болівійську красу "Утами", сімейно-екзистенційну рефлексію "Вери" та пошук чоловічої ідентичності у "Бойовій конячці"», — кажуть організатори «Молодості».

Прем’єри українських фільмів відбудуться і на позаконкурсних показах. Зокрема, кінематографісти представлять стрічки «Покуть» режисера Андрія Кокури та «З любов’ю, Лука» Владислава Марисика. Загалом до програми 51-го КМКФ «Молодість» увійшло понад 60 стрічок.

51-й кінофестиваль відбуватиметься виключно в кінотеатрах. Зокрема, у «Жовтні» вже розпочалася активна підготовка до показів «Молодості». Під час воєнного стану інтернет у кінотеатрі забезпечує Starlink, а на таких подіях, як «Київський тиждень критики» і «Надзвичайний стан» в рамках 19-го кінофестивалю Docudays UA працював генератор електроенергії.

Нагадаємо, Національний конкурс 51-ї «Молодості» відбувся у межах Гамбурзького кінофестивалю: кращим повнометражним фільмом стала «Стоп земля» Катерини Горностай, а кращим короткометражним — Leopolis Night Нікона Романченка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY