detector.media
12.11.2022 13:58
«Сподіваємося на реакцію президента». Під час відкриття Docudays UA відбулася акція на підтримку «Довженко-Центру»
«Сподіваємося на реакцію президента». Під час відкриття Docudays UA відбулася акція на підтримку «Довженко-Центру»
У Центрі зараз проходить «Двіж волевиявлення» за участі діячів культурної спільноти.

У Києві тривають покази фільмів спецвипуску 19-го кінофестивалю Docudays UA.

11 листопада під час відкриття цієї програми під назвою «Надзвичайний стан» у кінотеатрі «Жовтень відбулася акція на підтримку «Довженко-Центру». Його команда вийшла до глядачів із транспарантами на захист інституції. Олена Гончарук закликала медіа- та кіноспільноту захистити «Довженко-Центр» та висловлюватися на його підтримку. Вона сподівається почути реакцію президента Володимира Зеленського.

На вході до кінотеатру глядачам нагадали, що новою в.о. генеральної директорки «Довженко-Центру» призначили особу, яка не має досвіду роботи в кіно, однак є засновницею кінологічного центру

Нагадаємо, 2 листопада Олену Гончарук відсторонили з посади в. о. генерального директора Центру. Формально вона є керівницею Музею кіно «Довженко-Центру» та залишається лідеркою команди.

До фестивалю Володимир Тихий завершив короткометражний фільм про ситуацію з тиском на «Довженко-Центр». «Коли ми знімали цей фільм у вересні, то марно сподівалися на краще. Тоді ще не було силового захоплення будівлі та гіпнотизерки, яку намагаються поставити на чолі інституції. Зараз очевидно, що діалог неможливий. Тому закликаємо: руки геть від "Довженко-Центру"!» — заявляють учасники об'єднання «Вавилон'13».

Фото Сергія Хандусенка

Відбулась ще одна акція — флешмоб із вимогою звільнити правозахисника, журналіста Максима Буткевича, який є другом Docudays UA і неодноразово виступав модератором кінопоказів. Перед тим, як піднятися із табличками FreeMaksymButkevych, публіці нагадали, як Буткевич потрапив у полон на сході України.

Важливим моментом відкриття програми Docudays UA стала хвилина мовчання на знак вшанування жертв війни.

А ще глядачів привітали із успіхом ЗСУ на Херсонщині, яку звільняють від російських загарбників. На великову екрані демонстрували відеопривітання із прапорами України.

Відкриття програми «Надзвичайний стан» співпало зі звільненням Херсона від російських загарбників. Фото Сергія Хандусенка

Організатори Docudays UA облаштували укриття під кодовою назвою «Щекавиця»

Відкривали фестиваль стрічки «Маріуполіс» (2016) та «Маріуполіс 2»(2022). Автор цих кінофільмів, литовський документаліст Мантас Кведаравічюс, загинув у Маріуполі під час документування війни. На показ запросили представників патронатної служби «Янголи Азову».

Нагадаємо, конкурсної програми під час показів 19-го Docudays не буде. До програми увійшли фільми з України та міжнародні кінопроєкти. 

Фото: Docudays UA

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY