detector.media
10.11.2022 14:40
Діячі культури засудили «спецоперацію» проти Довженко-Центру
Діячі культури засудили «спецоперацію» проти Довженко-Центру
Спробу ліквідації Центру називають «небезпечним прецедентом» у діях влади супроти думки громадськості.

Українські діячі культури опублікували заяву з протестом проти намагань Держкіно «реорганізувати» Довженко-Центр.

Заява була оприлюднена на сторінці видавництва «Дух і літера» у фейсбуці ще напередодні сьогоднішніх обшуків у будівлі Довженко-Центру.

Тим часом українські культурні діячі опублікували заяву щодо дій Держкіно. У заяві вони наголосили, що Довженко-Центр — це «культурна інституція, яка завоювала любов і повагу тисяч любителів кіно і власне кінематографістів, яка не тільки зберігає скарби національного кіномистецтва, а й активно транслює їх у навколишній, ближній і далекий, соціокультурний космос». І це той випадок, коли «архів є справді дієвим чинником і учасником сучасного процесу творення культурних цінностей».

Діячі вважають, що «недолугий наказ» Держкіно роз’єднає злагоджену структуру Центру і зруйнує ефективно працюючу інституцію.

У заяві зазначено, що «складається враження, що керівництво Держкіно отримало від своїх закулісних замовників карт-бланш на проведення цієї «спецоперації», відтак воно не реагує ні на постанову профільного парламентського комітету, ні на петиції чи звернення громадськості».

Культурні діячі називають дії Держкіно «небезпечним прецедентом, коли процес нищення культурної інституції відбувається за повної безконтрольності з боку громадськості, професійної спільноти. Так починалося колись Розстріляне Відродження — невже ми забули цей урок нашої трагічної історії?».

 «Ми виступаємо категорично проти процесів, які, кажучи прямо, виглядають як продовження зусиль країни-агресора по нищенню українського культурного простору. Бо немає принципової різниці між ракетним ударом по музею Григорія Сковороди, пограбуванням Херсонського художнього музею і руйнацією кіноархівної установи, спланованою чиновниками Держкіно», — йдеться у заяві.

Культурні діячі закликають зупинитися і зрозуміти, що сфера культури — це один із найважливіших фронтів у боротьбі України і українців за своє майбутнє.

Підписанти заяви вимагають організувати громадські слухання щодо долі Довженко-Центру. А також вимагають від Кабінету Міністрів України надати пояснення щодо кадрової політики, яка уможливлює призначення головою Держкіно чи «кризовим менеджером» Довженко-центру людей, які не мають жодного стосунку ні до культури, ні до кінематографа як такого.

Заяву підписали викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар, громадський діяч та дисидент Йосиф Зісельс, філософ Євген Бистрицький, соціолог Леонід Фінберг, віцеректор Українського католицького університету, колишній політвʼязень радянського режиму Мирослав Маринович, кінокритик, кінознавець, кіносценарист Сергій Тримбач, президент «Києво-Могилянської академії» Сергій Квіт, почесний президент Українського ПЕН Микола Рябчук та інші.

 

В четвер, 10 листопада, у приміщення «Довженко-Центру» з обшуками прийшли працівники поліції, прокуратури та СБУ.

За словами речниці Центру Марії Глазунової, формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із Центром.

Як повідомила СБУ «Детектору медіа», сьогоднішні обшуки у приміщенні Довженко-Центру проходять за справою про зловживання владою одним із колишніх керівників установи.

Нагадаємо, ще 17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру». Також 26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

Згодом, 2 листопада Держкіно відсторонило Олени Гончарук від виконання обов'язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру» за результатами аудиту і оголосило про призначення новою в.о. гендиректора «Довженко-Центру» Юлії Каждан. За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру».  До того часу обов’язки керівника виконуватиме «професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки».

Фото: "Радіо Свобода".

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY