detector.media
08.11.2022 09:12
Знімають документальний фільм про ІТ-війська у війні з Росією «Перший код»
Знімають документальний фільм про ІТ-війська у війні з Росією «Перший код»
В Україні відновили зйомки найочікуванішого документального фільму про IT-технології «Перший код: таємний код їхньої перемоги».

Європейська асоціація програмної інженерії (EASE) ініціювала зйомки першої документальної стрічки про український ІТ-ринок. Знімальний  процес розпочався наприкінці минулого року, але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну фільмування призупинили. Лише в серпні команда змогла відновити роботу над стрічкою.

«Перший код» — це дослідження десятиліть українського ІТ-фронту, який захищав стратегічні для України ресурси та влаштовував атаки на російські сайти не тільки в період воєнного сьогодення, але й у далекі дев’яності. 

Продюсер стрічки та автор дослідження Владислав Савченко запевнив, що «Перший код» стане унікальним документальним фільмом, який покаже реальні кейси реальних людей, які вплинули на розвиток ІТ-ринку в Україні.  

«"Перший код" — проєкт мрії. Коли ми почали роботу над фільмом, думали, що початок історії українського IT — це 1991 рік. А вивчивши глибше весь процес, зрозуміли, що стартом був ще аутсорсинг у 1985-му. Наш фільм зруйнує багато стереотипів та покаже силу, розвиток та рівень українських IT», – розповідає Владислав Савченко.

До зйомок фільму були залучені професійні кінематографісти, які наочно продемонструють глядачам уніфіковану систему зародження та розвитку українського ІТ-ринку. 

«Спочатку ідея полягала в тому, аби зібрати всю хронологію розвитку українського IT. Але, почавши дослідження, ми зрозуміли, що історія буде цікава і світовій спільноті. Поступово ми дійшли до рівня продакшену найпрофесійнішого кінематографа. Амбіції зросли разом із проєктом і на сьогоднішній день над фільмом працюють найкрутіші представники кіноіндустрії: режисер Артур Лерман та сценаристка Тетяна Буренко», – поділилася Любов Мочалова, креативна продюсерка фільму «Перший код».

Щоб записати спогади представників ІТ-компаній, що стояли біля витоків українського ІТ, а також розповіді українських стартапів, які прославилися на весь світ, знімальна група об’їздила всю Україну, а також побувала в Лос-Анджелесі. 

Зокрема, йдеться про компанії EPAM Ukraine, 3DLOOK, ELEKS, Looksery, Techiia holding, Sigma Software Group, SoftServe, НІКС, Uklon, Infopulse Ukraine, а також Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України, Міністерство цифрової трансформації.

Попередній бюджет фільму – близько 150 тис. євро. Зйомки наразі тривають.

Нагадаємо, що оператор-постановник стрічки «Памфір» Микита Кузьменко переміг у номінації «Найкраща операторська робота» кінофестивалю незалежного кіно у Лондоні, а два фільми зі циклу «Фортеця Маріуполь» кінорежисерки Юлії Гонтарук увійшли до програми BlackCat Film Festival у Словенії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY